Yıllık hayat sigortası nedir? Nasıl iptal edilir? Yaptırmak isterseniz yıllık yapmanız gereken ödeme ne kadardır? İşte konu hakkında detaylar…
Herhangi bir sigorta almayı talep ettiğinizde faiz ile dosya masrafı dışında banka size bazı sigortaları da yaptırmanızın zorunlu olduğunu, aksi takdirde krediden yararlanamayacağınızı söyleyebilir. Söz konusu kredilerin sayıları ve çeşitleri almayı istediğiniz krediye göre farklıdır. Fakat bunların içinde en ön plana çıkan hayat kredisi, çeşidi fark etmeksizin bir kredi başvurusu yaptığınızda önünüze gelir.
Yıllık Hayat Sigortası Nedir
Yıllık hayat sigortası, hayat kaybı riskine karşı bireyin geride kalanları ve ailesini maddi manada koruma gayeli yapılan bir sigorta çeşididir. Hayat sigortasıyla poliçe kapsamında bulunan risklerden biri olduğunda, geride kalmış eş, çocuklar gibi diğer yakınlarının hayat standartlarının sürdürülmesi amaçlanmaktadır. 1 yıl için yapılarak tercihe bağlı ileriki senelerde yenilenebilir.
Yıllık hayat sigortası için yaş sınırlaması 18 – 65’dir bu yaş aralığında olan herkes için yapılabilir. Belirtilmiş riskin gerçekleşmesi halinde ödeme yapılacak olan kişiler, lehdar ismi altında poliçeye yazılırlar. Sigortayı yaptırmış olan kişinin vefatı durumunda, poliçe bedeli lehdarlara ödenir.
Yıllık Hayat Sigortası İptali
Hayat sigortası, az miktarda meblağlar ödeyip sahip olabileceğiniz bir sigorta çeşidi. Bankaların söz konusu sigortayı talep etmesinin nedeni, kredi ödenme sürecinde borçlu kişinin hayatını kaybetme ihtimali olması. Bu durum yaşandığı takdirde borcun geri kalanını sigorta şirketi karşılar. Söz konusu durum hem banka hem de borçlu olan kişinin yakınlarının faydasına çünkü kredi borcu devam etmekteyken hayatın kaybedilmesi durumunda kalan borç, mirasçı kişilere kalır.
Her iki taraf için de avantajları bulunan bir sigorta çeşiti olsa dahi hayat sigortasını ekstra olarak bir masraf görüp yıllık hayat sigortasını iptal ettirmeyi arzu edebilirsiniz. Bu gibi bir durumda yapmanız gerekli olan şey, konuyla alakalı bir dilekçe yazıp ardından Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na başvuruda bulunmanız. Fakat böyle bir iptal talebi başvurusunda bulunabilmeniz için yıllık hayat sigortasının kendi isteğiniz haricinde yapılmış ve toplam olan borcunuza ekletilmiş olması gereklidir. Böyle bir durum yaşadığınız zaman hayat sigortasının iptali başvurusunda bulunabilirsiniz.
Eğer kendi rızanız dahilinde bir hayat sigortası yapılmış ise ve siz bu sigortanın iptal edilmesini istiyorsanız bununda bir çözümü bulunuyor. Bunun için ilk olarak hayat sigortası için yaptığınız prim ödemelerinizi gösteren belgeler ile beraber sigorta şirketine başvuru yapmanız gereklidir. Böyle talepte bulunursanız imzalamış olduğunuz poliçede yer alan koşullara göre yıllık hayat sigortası iade edilebilmesi mümkün.
Yıllık Hayat Sigortası Fiyatları
Kredi evresinde yaptırmış olduğunuz hayat sigortası fiyatları başvuruda bulunmuş olan kişinin sağlık, cinsiyet, yaş durumuna göre değişen bir şeydir. Fakat ihtiyaç kredisi için senelik ortalama olarak 50-70 TL, civarında konut kredisi (mortgage) içinde senelik ortalama olarak 450-550 TL, civarında taşıt kredisi için ise 100-350 TL civarında yıllık hayat sigortasının prim tutarı alınmaktadır.
Söz konusu olan fiyatlar sigorta şirketleri ile yıllık hayat sigortasının yapılacağı bankalara göre farklılık gösterir. Bankalar yalnız başlarına bir şekilde sigorta yapamazlar, fakat bir sigorta şirketi ile anlaşma durumunda sigorta ile ilgili işlemlerinizi dolaylı olan bir yoldan yapabilirler. Şunu unutmamak gerekir ki söz konusu fiyatlar yıllık olan fiyatlardır. Yani mesela 36 aylık olan bir ihtiyaç kredisi kullanmayı arzu ediyorsanız 2 yıl süresince sigortanızı düzenli yeniletmeniz gerekiyor. Birinci yıla ait sigorta, kredi çekerken sağlanacağı için geriye kalmış olan 2 yıl bizzat takip edilmeli. Bunu dikkate alarak bir hesaplama yapabilirsiniz. Eğer yıllık hayat sigorta yeniletme işlemini yapmaz ve ilk yıldan sonra hayatınızı kaybederseniz kredi borcunuz hiçbir koşul ve şart olmaksızın mirasçılarınıza geçer.
Yıllık Hayat Sigortası Zorunlu mudur?
Bilinenin tam tersi, yıllık hayat sigortası yaptırmak zorunlu olan bir şey değildir. Zorunlu olduğunu iddia eden bankalar geri ödemenin garantiye alınması için bu sigortayı yaptırmamanız halinde krediden yararlanamayacağınızı söyleyebilir. 4077 sayılı olan tüketicinin korunmasıyla alakalı kanunun 5. maddesinde, tam tersi bir teamül, ticari adet ya da örf bulunmuyorsa, satıcı bir hizmet ya da malın satışını söz konusu mal ya da hizmetin kendisinin belirlediği miktar, sayı ve benzeri gibi şartlara veya başka bir hizmet veya malın satın alınmasına bağlı bir şekilde kılamaz ifadesi bulunuyor. Bu tür durumlarda başvurduğunuz bankanız hayat sigortası yaptırmanız için sizi diretiyorsa bu kanundan kendilerine dilekçe aracılığı ile bahsedebilirsiniz. Bir diğer çok merak edilmiş olan konu da bu tür sigortaların kesinlikle banka aracılığıyla gerçekleştirilmesi konusudur. Bu da çok yanlış bilinen hususlardan biridir. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi bankaların sigorta yapma yetkisi bulunmadığından, sigorta yapma kademesinde bankalar yalnızca aracı olan kurum konumunda olabilirler. Yani bu da başka bir sigorta şirketiyle anlaşma yaptıkları manasına gelir. Fakat bankanın anlaşmış olduğu firma size göre herhangi bir nedenden ötürü uygun gelmeyebilir. Böyle bir durum olması halinde kendi sigorta şirketinizi tercih etme hakkınız vardır.
Bir önceki yazımız olan Özel Sağlık Sigortası Tüp Mide Ameliyatını Karşılar Mı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.