Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Yeni Mezunlar Nasıl Bütçe Oluşturmalı?

29.12.2016
443

Okulu bitirip artık hayata atılan yeni mezunlar kendi ayakları üzerinde durmaya başlıyorlar. Ama nasıl? Kendilerine bir bütçe oluşturarak hayatlarını bir düzene koymak için neler yapmalılar? Bütçe oluşturma planları nasıl yapılmalıdır? Doğru bütçe nasıl yapılır? Bütçe nasıl oluşturulur? Bu sorular okul hayatının bitmesi işe yeni mezun gençlerin kafasında dolaşmaya başlar. Biz de sizlere bunun nasıl sağlanacağını ve neler yapmanız gerektiğini anlatacağız.

Yıllık Bütçe Planlaması

Doğru bütçe nasıl hesaplanır sorusunun cevabı ilk olarak yıllık bir plandan yapmaktan geçiyor. Bu yıllık planın bir kısmı zorunlu ihtiyaçlar, bir kısmı kişisel harcamalar, bir kısmı da birikim için ayrılmalıdır. Bunların oranı ise şu şekilde olmalıdır.

%50 Zorunlu ihtiyaçlar

%30 Kişisel harcamalar

%20 Birikim

Bu şekilde yapılan birikim planı yeni mezun bireyin daha kolay gelir gider hesaplaması yapmasını sağlayacak ve kolayca hem birikim yapıp hem de giderlerini kontrol altında tutmasını sağlayacaktır.

Gelir Gider Dengesi

Yeni bir mezun olarak gelirinizi aşağı yukarı kesinleştirmeniz gerekiyor. Bir iş sahibi olabildiyseniz bunu maaşınızın net tutarı üzerinden yapabilirsiniz eğer işiniz henüz yoksa ailenizden ya da bir yerden bir geliriniz varsa bu geliri bilerek gelirinize göre harcamalar yapmalısınız. Zorunlu giderleri çıkartarak sıkıntıya düşmeden gelir gider dengesini daha kolay sağlayabilirsiniz.

Yeni Mezunlar Nasıl Bütçe Oluşturmalı

Harcamalarınızı Not Alın

Yapacağınız ilk olarak zorunlu harcamalarınızın bir listesini çıkartmak. Bunun içinde ev kirası, fatura masrafları, yeme-içme giderleri, sağlık giderleri ve diğer olarak birkaç ana madde açabilirsiniz. Daha sonra hobilerinize ya da keyif aldığınız şeyleri yapmak için bir liste yapınız. Unutmayın bu kısım gelirinizin sadece %30’ luk kısmı olmalı. Bunların içinde kitap almak, sinema- tiyatro bileti, tatil-eğlence masrafları vb. şeklinde bir liste yapabilirsiniz.

Birikim Her zaman Gerekli

Sadece yeni mezun olduğunuz zaman değil hayatınızın her alanında kullanmak için birikimi hayatınızın bir parçası haline getirin. Biriktirilen para kazanılan paradan daha kıymetli olur o yüzden de harcaması daha zordur. Birikim yaparak bir şeylerden kıstığınızı bilmek sizin o paraya çok zorda kalmadıkça el uzatmamanızı sağlar. Buda hayatınızın her döneminde kötü zamanlarınız için birikmiş bir paranızın olmasını sağlar. Tabi her zaman bu parayı bütçenizden ayıramayabilir ve zorlanabilirsiniz. Bunun için de yapmanız gereken şey birikime ekleyemeseniz bile onu harcamamak. Bunun için de birikiminizi elinizin altında değil bir banka hesabında tutmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle hem birikiminizi harcamaz hem de uzun vadede gerekli zaman için iyi bir tutarda paranız olmuş olur.

Birkaç maddede özetlemeye çalışsak da birikim her zaman yapılması gereken bir şey. Bütçe oluşturma planını hayatınızın her alanında bir yaşam şekli olarak belirlemek sizlerin uzun vadede daha rahat yaşamanızı sağlayacaktır.

Bütçe nasıl oluşturulur sorusunun cevabı aslında tamamı ile gelir gider dengesini sağlamaktan geçiyor diyebiliriz. Bunu yaparken kendinize karşı dürüst olun. Her harcama sizin cebinizden gidiyor bunu unutmayın. Kredi kartı ya da senetli taksitli alışverişler bir ay üç ay sonra ödenmesi sizden çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Bunun bilincinde olmak sizlerin daha sağlıklı birey olmanıza daha sağlıklı harcamalar yapmanıza sebep olacaktır. Bunları yaparken bütçe planına sadık kalmak da en önemlisi. Doğru bütçe nasıl yapılır dersek eğer kısaca doğru bütçe yapmak için gelirimizi ve giderimizi belirleyip bir liste yaparak kolaylıkla bütçe plana sağdık kalabilir ve uzun vadede planlanmış bir birikim elde edebiliriz. Kısacası yapılan harcama ve bütçe planları hayatımızın her alanında bizlere büyük kolaylık sağlayacaktır.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.