Yeni mezunlar iş bulma konusunda çok fazla zorluk çekiyorlar. Bunun nedeni ise iş tecrübesinin olmamasıdır. Her iş yeri birazda olsun tecrübesi olan birini çalıştırmak ister. Çünkü en baştan bir şeyleri öğretmek çok zor gelir. İşte yeni mezunlar iş bulamadıkları için kendi işlerini kurmak isterler. Kendi işini kurmak isteyen yeni mezunlar bedelsiz olarak sermaye sağlayan KOSGEB kredisi mevcuttur. İş kurmak için çok iyi bir fırsat olan KOSGEB iş kurma sermayesi ile desteklerine devam ediyor.
KOSGEB Nedir?
Yeni iş kurmak isteyen insanları desteklemek amacıyla 30.000 TL’ye kadar geri ödemesiz imkanı ile ve isteyenlere de 70.000 TL’ye kadar geri ödemeli kredi fırsatı sunuyor. KOSGEB işe girişimcilik ruhu olan ve başlangıç için paraya ihtiyacı olan kişilere sağlanıyor. Çok fazla paraya ihtiyacı olan kişiler geri ödemek şartıyla 70.000 TL kredi çekebiliyor.
KOSGEB Ne İşe Yarar?
Asıl amacı girişimcilere destek vermek iş teşviki yapmak amacıyla maddi olarak destek vermektir. KOSGEB, KOBİ projesine destek programıyla, AR-GE çalışmalarına destekleriyle, kredi faiz desteği gibi alanlara destek programlarıyla yer almaktadır. KOSGEB’ in ülke ekonomisine yaptığı destek asla inkar edilemez. Her gün biraz daha gelişmekte olan bir yapıdır.
Girişimci Kredisi
Yeni mezunlar için büyük bir destek sağlayan KOSGEB sadece bunun için değil işe yeni giriş yapan girişimciler içinde aynı desteği sağlamaktadır. Fakat bu krediden yararlanabilmek için belli şartları vardır. Eğer ki bir iş kurmak hayallerinizi süslüyor ise bu KOSGEB kredisine başvurabilirsiniz. Yapmanız gerekenler oldukça basittir.
-İşe giriş yapacağınız alanla ilgili Girişimcilik eğitimi tamamlamanız veya sertifika almış olmanız gerekmektedir.
– Bu eğitimlerden sonra şirket kurma işlemlerinin halledilmiş olması gerekmektedir. Fakat sertifika olmadan kurulan iş yerleri kredi almak için başvuru yapma kapsamına dahil değildir.
– Ortak olarak bir iş kurmuş iseniz hissenizin en az %30 olması gerekmektedir.
– Erkek girişimciler %60, kadın girişimcilere ise %70 oranında destek verilmektedir.
– Kurduğunuz işte yapılan her harcamanın gider olduğunu belli eden faturaların kesilmiş ve saklanmış olması gerekmektedir.
– Bu faturalar üzerinden oranlar hesaplanacak ve bu hesaplamalarda KDV hesaba katılmayacaktır. Yani şirketiniz kurulduktan sonra harcamalarınızı KOSGEB’e götürerek kurumun size 2-3 ay sonra destek vermesini bekleyeceksiniz.
– Şirkete alınan en önemli olmazsa olmaz eşyaların satışını 3 yıl boyunca yapamazsınız. Çünkü bu işlem kesinlikle yasaktır.
KOSGEB Kredisinden Kimler Faydalanabilir?
Üniversite dahilinde genç girişimci geliştirme programına katılıp yeni mezun olmuş olanlar, sertifikası olanlar ve eğitimini tamamlamış olanlar, İŞGEM tarafından 1 yıl içinde işletme kurmuş girişimciler faydalanabilir.
KOSGEB Kredisine Nasıl Başvuru Yapılır?
Birkaç adımda sizde KOSGEB kredisinden faydalanabilir ve kendi işinizi kurma şansını kurabilirsiniz. KOSGEB’e ait internet sitesine girerek kayıt linkine tıklamalısınız ve ilk kayıt işleminizi tamamlamalısınız. KOBİ olup olmadığını belirlenebilmesi için işletmenin bu beyannamesini doldurması gerekiyor. Bu beyanname uzmanlar tarafından kontrol yapılır ve size geri dönüş yapılır. Planlarınıza uygun uzmanlarla görüşme yapılarak destekler alabilirsiniz.
KOSGEB’ten kredi alabilmeniz için yukarda da belirtildiğimiz gibi ‘’UYGULAMALI GİRİŞİM EĞİTİMİ’’ adı altında olan programa katılmak gerekmektedir. Fakat üniversitede ‘’GİRİŞİMCİLİK’’ dersi alan kişilerin bu derse katılma mecburiyeti yoktur. Bu yüzden yeni mezunlar iş kurmak için hemen başvuru yapabilirler. Üniversitede 56 saatlik ve örgün eğitim kapsamında ders almış olmak şartı aranmaktadır. İş kurmak için büyük bir fırsat olan KOSGEB girişimci ruhlu kişiliklere yardımcı olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan KOSGEB Hibe Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır 2020 başlıklı makalemizde devlet hibe kredi başvurusu, hibe kredi ve hibe kredi başvuru formu hakkında bilgiler verilmektedir.