X

Yatırımcıların Yaptığı En Vahim 7 Hata

Her yatırımcının değil ama özellikle genç yatırımcıların sıklıkla yaptığı hatalar vardır. Aşırı risk almak, araştırmadan hareket etmek, açgözlülük, sabırsızlık, beklemek, doğru anda harekete geçememek, yatırımcıların hataları arasında sayılabilir. Genç yatırımcılar, piyasadaki her hareket karşısında heyecanlanıp çabuk karar değiştirebilmeye, normalden fazla şekilde risk almaya meyillidirler. Ancak iyi bir yatırımcı olmanın kestirme yolu, anı kurtarmaktan değil, uzun vadeli ve makul planlar yapıp bunları uygulayabilmekten geçer. Başarılı olmak için önlemler almayı bilmeniz, risk almak kadar durmanız gereken noktayı da iyi tespit etmeniz gerekir. Ve tabii ki disiplinli, sabırlı, çalışkan, dikkatli olmanız… İşte yatırımcıların yaptığı, kaçınmanız gereken en vahim 7 hata…

  • Kulaktan Dolma Bilgilerle Hareket Etmek

Eğer iyi bir yatırımcı olmak istiyorsanız, işlem planınızın olması gerekiyor. Yani kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek, kâr getirmiyor. Piyasaya nasıl gireceğiniz, alacağınız riskler, anaparanın riske atacağınız kısmı, bu işlem planının olmazsa olmazlarını oluşturuyor. İçinde yer aldığınız pozisyon kötüye giderse ne yapacağınızı, pozisyonu hangi durumda kapatacağınızı, özellikle de kaybetme ve kazanma olasılığınızı iyi bilmeniz gerekiyor. Çalışkan, araştırmacı ve dikkatli olmanız, size kazandıracaktır.

  • Aşırı Risk Almak

Kazancı gün geçtikçe artan bir yatırımcının en sık düştüğü hatalardan birisi de kendisini en güçlü hissetme eğilimidir. Asla kaybetmeyeceğini düşünen kazançlı yatırımcı, kendine güvenmeyi aşırıya kaçırdığı taktirde kaybedecektir, unutmayın. Pozisyon büyüklüğünüzü değiştirmeyin, yani yüzdelerle oynamak yerine başta belirlediğiniz yüzdeden şaşmayın. Çünkü paralel şekilde kaybınız da artabilir. Aşırı risk almak, yatırımda en çok yapılan hatalar listesinin ilk sıralarında gelir. Oysa mantıklı bir hamle değildir. Düşünerek hareket edin, daha çok kazanın.

  • Açgözlülük

Hedeflediğiniz kazanca ulaştıktan sonra daha fazlasını istemek, size kâr değil zarar getirebilir. O yüzden mevcut pozisyonunuzu iyi değerlendirmeniz, açgözlülük yerine hedeflediğiniz orana ulaşmanın mutluluğunu yaşamayı bilmeniz ve o geliri en iyi şekilde değerlendirmeniz gerekiyor. Yani kazancınızı harcamak, anlık para akışından sadece mutluluk duymak yerine, onu uzun vadeli yatırımlar için değerlendirmenin yollarını arayabilirsiniz. Elinize geçen parayı, o an tüketmenize gerek yok.

  • Beklemek ve Bir Türlü Harekete Geçmemek

Eğer araştırmalarınız sonucunda iyi bir iş fikri ortaya çıkardıysanız, acele etmeniz gerekiyor. Beklemek, durmak, size yarar sağlamayacak. Aksine fikrinizi elden kaçırma ihtimalinizi arttıracak. Siz beklerken piyasanın geri kalanı tarafından fikrinizin çalınma ihtimali var. Dolayısıyla beklemeyin, doğru zamanı kollayın ve hayata geçirin.

  • Soru Sormaktan Kaçınmak

Yatırım aracında yaşanan düşüşleri iyiye yoran kimi genç yatırımcılar, harekete geçmek yerine beklemeyi, aracın kendini yeniden toparlayacağını ümit etmeyi seçerler. Oysa bu düşüş, çoğu zaman hayra alamet değildir. Mevcut varlığınızın değeri düşüyorsa, sebepleri araştırıp bulmanız gerekiyor. Görmezden gelmeyin. Diyelim %30’luk bir düşüş söz konusu ve siz iyice cesaretlenip 2 katlık kaldıraç kullanıyorsunuz. Bu durumda zararınızın da %60’a çıkabileceğini unutmayın.

  • Ani Karar Değişiklikleri

Sık yapılan yatırım hataları içerisinde değerlendirebileceğimiz maddelerden birisi de gün içinde mevcut stratejiyi değiştirmektir. Piyasanın açık olduğu zamanlarda, mevcut hareketler karşısında heyecanlanıp yeni strateji belirlemeye kalkmak, sizi yanıltabilir. O yüzden yaptığınız plana mutlaka uyun, ani kararlardan kaçının, piyasanın kapalı olduğu vakitlerde karar değişiklikleri yapın.

  • Doğru Zamanda Hamle Yapmamak

Beklemek demek, yatırımcı için doğru zamanı beklemek demektir. Piyasadaki hareketleri inceleyip ona göre ivedi ve mantıklı davranmak, anı kurtarmak yerine uzun vadeli planlar yapabilmek önemlidir. Doğru zamanda doğru hamleleri yapmaya başladığınızda, iyi bir yatırımcı oldunuz demektir.

 

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.