Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Yatırıma Hobi Gibi Değil İş Gibi Yaklaşmalısınız

29.12.2016
449

Çoğu yatırımcı, yatırım olgusuna hobi olarak yaklaşmakta ve riske atabilecekleri belli bir miktar sermaye ile yatırımı gerçekleştirme yolunu seçmektedirler. Ancak yatırımın da kendi kuralları bulunduğundan gerekli özen gösterilmeli ve bir iş gibi yaklaşmalısınız.
“Yatırım” kavramı çoğu kişide altın, döviz, hisse senedi gibi varlıkları şeklinde algılanmaktadır. Yatırımın önemi, her kesimden insanı ilgilendirmesinden kaynaklanmaktadır. Bazı yatırımcılar çok az miktardaki paraları ile altın alıp yastık altına saklarken, büyük spekülatörler menkul kıymet borsalarında büyük hisse senedi alımları yapmaktadırlar. Şirketler yatırımlarını yaparken ek kaynaklara ihtiyaç duyarlar. Sermayeleri yeterli gelmediği takdirde önlerinde iki seçenek vardır: Öz kaynaklar ve borçlanma. Borçlanma, para piyasasındaki faiz oranlarına göre şekillendiği için her zaman ulaşılabilir olmamaktadır. Diğer taraftan borçlanmanın şirket bilançolarında belli bir oranın üzerine çıkmaması gerekmektedir. Bu açıdan yatırımcıların hisse senedi ve tahvil gibi alımlarla şirketlere yatırım yaparak, o şirketlere hissedar olmaları piyasa açısından daha güvenilir görülmektedir.

Yatırımın Kazançları Nelerdir?

Yatırımın kazançlarını her iki taraf açısından inceleyecek olursak: İşletmeler açısından borç yükünü artırmayan sermaye girişi sağlamaktadır. Yatırımcılar açısından yatırımın kazançları ise iki unsurla açıklanabilir: Temettü gelirleri ve fiyat farklarından elde edilen karlar.
Temettü gelirleri, şirketin dönem içerisinde elde ettiği kardan ortaklarına dağıttığı paylardır. Borsada faaliyet gösteren şirketlerden bazıları temettü gelirlerinin düzenli dağıtılması gerekçesiyle yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Ancak temettü dağıtmayarak alıkonulan karları yatırıma yönlendiren şirketler de diğer yatırımcılar tarafından gelecekte büyüyeceği beklentisi ile tercih edilmektedir.
Yatırımın kazançlarından akla gelen ilk örnek ise fiyat farkından elde edilen karlardır. Yatırımcılar piyasada düşük fiyatlandığını düşündükleri yatırım ürünlerini düşük olarak algıladıkları fiyattan satın alıp, fiyatı yükseldiğinde satarak kazanç elde etmek isterler. Bu ise sürekli olarak ilgili yatırım aracının işlem gördüğü piyasayı takip etmeyi gerektirmektedir. Bu piyasa araştırmasının zaman maliyeti de önemli bir unsurdur.

Yatırıma Hobi Gibi Değil İş Gibi Yaklaşmalısınız

Yatırımlarla Zengin Olunur Mu?

Gelişmekte olan yatırım piyasalarında kazanan yatırımcıların genellikle zengin olmaları nedeniyle akıllarda bir ikilem oluşmaktadır: Bu zenginler yatırımlarla mı zengin oldular? Yoksa zengin oldukları için mi yatırım yaptılar?
Yatırımla zengin olmak için yatırımı hobi gibi değil, iş gibi görmek gerekir. Diğer taraftan zengin olanların yatırım yapması şeklindeki yüzeysel algı, yatırımı hobi gibi görmek anlamına gelmektedir.
Yatırımla zengin olmak için varlık piyasalarında sürekli bir takip gerekmektedir. Bu amaçla profesyonel yatırımcılar uzman yatırım danışmanları ile çalışmaktadırlar. Yatırımdan yüksek kazanç sağlamak ve zengin olmak istiyorsanız, yatırımı iş olarak görerek planlı bir çalışma yapmanız gerekmektedir.
Sadece plan yapmak ve başlangıç yatırımını bu doğrultuda yapmak yeterli değildir. İyi bir planlamanın zenginliğe götürebilmesi için rasyonel kararların da alınması gerekmektedir. Finansal piyasaların dinamik yapısı gereği yatırım kalemlerinin değerleri sürekli değişmektedir. Ekonomideki faktörlerin de farklı yönlerde sürekli değişmesinden ötürü belirli dönemlerde yatırım kararlarını güncellemek gerekmektedir.
Disiplin ve rasyonellik içerisinde yapılan yatırımlarla zengin olmak şans değil, bir iş modelidir. Bazı yatırımcılar, yatırım yaptıkları ürünlere karşı duygusal bir bağ geliştirirler. Fiyatı düşüşe geçtiği halde hisse senedini satmayarak elinde tutarlar ve o şirketin bir şekilde yeniden değer kazanacağını beklerler. Tuttukları spor takımlarının hisse senetlerine yatırım yaparken bu duyguyu hissedebilirsiniz.
Oysa yatırım duygusal bir olgu değildir. Planlı ve rasyonel olarak yaklaşıldığında yatırımın önemi, yatırımcıya sağladığı kazançlar ve zenginliğin bir anahtarı olduğu görülecektir.
Halk arasında sıkça söylenen “Para, parayı çeker.” İfadesinin altında yatan durum; yatırımın hobi yerine iş olarak görülmesi ve doğru zamanda doğru kararların verilebilmesidir.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.