Günümüzde ülkemizde kredi kartı kullanım miktarı oldukça artmıştır. Önceki zamanlarda kredi kartı çıkarmak ne kadar zor olduysa bu dönemde de o kadar kolaydır. İnsanların artan harcamaları, sürekli alışveriş yapma isteği ve gelecek kaygısı krediye ve kredi kartı kullanımına bir yöneliş olarak sonuçlanmıştır. Alışverişe gittikleri zaman yaşanan nakit sıkıntısı, ihtiyaçların doğurduğu borç kaygısı nasılsa öderim diye düşünerek alınan kredi kartı ve kredi kartı kullanım miktarını artırmıştır. Nakit harcamama isteği bankalara olan bağımlığı ve bağlılığı artırmıştır. Bu sayede bankalar zenginleşirken insanlar gittikçe cebinde sakladığı nakit miktarı da bankalara ödemek zorunda kalmıştır.
Türkiye’de Kredi Kartı Kullanımının Tarihçesi
Ülkemizde kredi kartı ilk kez 1968 yılında Koç grubuna bağlı Setur A.Ş. , Dinars Club’tan kart çıkarma yetkisi alarak kredi kartı üretimi ve ihracına başlanmıştır. Türkiye’de kredi alanında ilk ürün kredi kartı olmuştur. Diners Club’tan sonra Türk Ekspres Havacılık ve Turizm Limited Şirketi, American Express kartlarıyla piyasaya atılmış ve çıkartılan iki kart 1975 yılına kadar neredeyse tekel olarak ayakta kalmayı başarmıştır. 1975 yılından itibaren İnterbank grubuna bağlı olarak Eurocard, Mastercard ve Access kartları piyasaya girmiştir. Daha sonra bu üç kartın mümessilliği Anadolu Kredi Kartları Turizm A.Ş’ye devredilmiştir. O günden sonra ülkede artan harcamalar ve yüksek enflasyon nedeniyle kullanıcılar kredi kartını faizsiz ve ucuz bir kredi olarak gördüğünden kredi kartına eğilimleri artmıştır.
Kredi Kartı Kullanıma İlişkin Sayısal Değerler
Bankalar Arası Kart Merkezi’nin (BKM) yayınladığı verilere göre 2015 yılının Ekim ayında ülkemizde 58 Milyon kredi kartı bulunmaktadır. Neredeyse hane başına 2-3 kredi kartı düşmektedir. Banka kartı sayısı ise 110 Milyon’u bulmak üzereyken bu durumu ülke ekonomisine katkıda bulunmasına rağmen hane halkının nakit sıkıntısını artırmaktadır. Çünkü insanların artan kredi kartı borçlarını ödeme ihtiyaçları eldeki nakit miktarını düşürmektedir. İnsanların bilinçli bir şekilde kredi kartı kullanmadığı aşikârdır. 2014 yılı verilerine göre kartlı ödemelerin hane halkı tüketimine oranı yaklaşık olarak %40’a denk gelmektedir. Bu rakam 2010’dan bugüne sürekli olarak artan bir eğilim göstermektedir. Günümüzde ise yani 2016 da bu rakam %50ye yaklaşmaktadır ki bu miktar bir ailenin tükettiği miktarın yarısı demektir.
Mart 2015 verilerine göre bireysel kredi kartı bakiyesi ve bireysel kredi kartı taksitli bakiye miktarı yaklaşık olarak 110 Milyar liraya tekabül etmektedir. Bu miktar sürekli artmakla birlikte ödeme imkanları da sürekli olarak azalmakta ve bankalara olan borçlar giderek artış göstermektedir.
2016 yılında yabancı kartlarla yapılan alışveriş miktarı da yaklaşık olarak 23 Milyar liraya tekabül etmekteyken internetten yapılan alışveriş miktarı da yaklaşık olarak 6 Milyar liraya ulaşmaktadır. Bu durum sürekli artan harcama isteğini göz önüne getirirken insanlarımızın bilinçsiz bir şekilde kredi kartı kullanımı yaptıkları göz önündedir.
Doğru Kredi Kartı Kullanımı
“Doğru kredi kartı kullanımı nasıldır? Kredi kartı nasıl kullanılır?” gibi sorulara cevap verelim. Kredi kartlarının kullanım amacı sizi nakit harcamadan kurtararak ödeyeceğiniz miktarı taksitli veya peşin olarak ödemenizi sağlayarak ödemeyi öteleme ya da parçalara halinde yapmanıza imkan verir. Fakat burada önemli olan nokta aylık kredi kartı ödemesi dışındaki ödemelerin yapıldıktan sonra elde kalan miktarın %20 – %40 gibi bir miktarı taksitli alışveriş için kullanmaktır. Bu sayede nakit sıkıntısı çekme durumu en aza inerken almak istediğiniz şeylerden vazgeçmez, alışverişinizi de gönül rahatlığıyla yaparsınız. Bu sayede ekstradan elde nakit bulundurur sıkıntılı geçirdiğiniz dönemlerde o nakit miktarla ödemelerinizi ve geçiminizi yaparsınız.
Bir önceki yazımız olan Kredi Kartı Tercihinde Yardımcı Olacak Bilgiler başlıklı makalemizde Hangi bankanın kredi kartı daha çok taksit yapar, Hangi kredi kartı daha iyidir ve Kredi Kartı Nasıl Alınır hakkında bilgiler verilmektedir.