Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası; oluşabilecek her hangi bir kaza durumunda karşı tarafa verilecek zararları güvence altına almak demektir. Trafik sigortası, sigortalı aracın sahibinin suçlu olması durumunda karşı tarafa ödenecek bütün maddi ödenekleri karşılamaktadır. Sigortalı aracın sahibi her hangi bir para ödemesi yapmamaktadır.
Birçok kişi trafik sigortası nedir ve avantajları nelerdir diye merak etmektedirler. Ancak sigortanın kaza durumundan önce çıkarılması, olası kaza durumunda faydalanmayı sağlamaktadır. Yani kaza durumunda aracın trafik sigortasının olmaması hem zararın kişi tarafından ödenmesi, hem de birçok cezaya maruz kalınması söz konusudur. Araca el konularak, karşı tarafın bütün masrafları hatalı aracın sahibi tarafından ödenir ve ardından sigortasız araç kullandığı için birçok maddi manevi ceza alınır. Ancak trafik sigortası çıkarılmış araç hem yasa dışı iş yapmadığı için bir ceza ödemez, hem de haksız bile olsa kaza durumunda karşı tarafın masraflarını sigorta şirketi öder. Trafik sigortası bu avantajlarının yanında, zorunlu olduğu için de çıkarılmaktadır. Kanunen sigortasız araç trafiğe çıkamamaktadır. Sigortasız aracın trafiğe çıkası durumunda, tespit edildiği anda araca el konulur. Araç sigortasız trafiğe çıktığı için belli cezalara tabi tutulur. Öncelikle el konulan araç trafik şube otoparklarına götürülmektedir. Bu şekilde araç sahibi sigorta işlemlerini başlatarak resmi belgeler getirmediği sürece araç şube otoparklarında kalmaktadır. Sigorta dışında hiç bir şekilde araçlar sahibine verilmemektedir. Ancak bunun yanında belli miktarlarda para cezası da görülmektedir. Çünkü kanun dışı bir durum söz konusudur. Araç sahibi para cezasını ödemeli ve sigorta işlemlerini başlatmalıdır. Sigortasız araçların trafiğe çıkması beraberinde birçok kayba yol açmaktadır. Bu şekilde hem para kaybı hem de zaman kaybı yaşanmaktadır. Aracı tekrar almak için istenilen para ödendikten ve sigorta işlemleri başlatıldıktan sonra, bir de aracın şube otoparkında kaldığı sürece günlük olarak para ödenmesi gerekmektedir. Bu da maddi anlamda zarara uğramak demektir. Aynı şekilde bu işlemler sırasında araç sahibi için zaman kaybı yaşanmaktadır.
Trafik Sigortası Teklifi Nasıl Alınır?
Trafik sigortasının zorunlu olması sigorta şirketlerinin de çoğalmasını sağlamaktadır. Birçok firma sigorta işlemleriyle ilgilenmektedir. Araç sahipleri trafik sigortası yapan bu firmaları araştırmakta ve hem maddi hem de manevi anlamda en uygun olan firma ile anlaşmak istemektedirler. Bunun için öncelikle sigorta şirketleri sigorta teklifi hazırlama isteği üzerine araç sahipleri için en uygun şekilde bir teklif hazırlamaktadırlar. Araç sigortası yapmak isteyen birçok kişi trafik sigortası teklifi kim tarafından hazırlanır sorusunun cevabını aramaktadırlar. Trafik sigortası teklifi, bu alanda çalışmakta olan ve güncel fiyatlandırmayı takip eden kişiler tarafından hazırlanmaktadır. Uzmanlar güncel fiyatları araştırarak, araçların trafik sigortası bedelini tespit ederler ve araç sahibine bununla ilgili bütün detayları anlatırlar. Bu nedenle araçları için trafik sigortası çıkarmak isteyenler, öncelikle teklif kimden alınır ve kim tarafından yapılır gibi adımları sorgularlar. Daha sonra farklı sigorta şirketlerini araştırarak fiyatları karşılaştırırlar. Bu şekilde trafik sigortası tekliflerini değerlendirerek karar verirler. Trafik sigortasının karşılayacağı miktar hasarın dercesine göre belirlenmektedir. Bunun için bazı limitler söz konusudur. Bu limitler her sene değişmekte ve dolayısıyla bulunulduğu senenin limitleri göz önüne alınarak hesap yapılmalıdır. Sigorta şirketleri bu hesabı yapmakta ve araç sahiplerine sunmaktadırlar. Bunun yanınsa internetin gelişmekte olmasıyla birlikte birçok işlemlerin internet üzerinden yapılması da kaçınılmazdır. Zorunlu trafik sigortası için de internette online işlemler yapılarak poliçe alınabilmektedir. Bu hem şirketler için, hem de araç sahipleri için bir kolaylık sağlamaktadır. Birçok kişi sigorta şirketlerine giderek bire bir konuşmak yerine internet üzerinden işlemlerini yapmaktadırlar.
Trafik sigortasının zorunlu olmasının yanında birçok yararı da bulunmaktadır. Araçlar için bir güvence oluşturmaktır. Araç sahibinin istemeden veya ihmali üzerine bir kazaya neden olması durumunda, karşı tarafa zarar vermiş olabilmektedir. Bu zararlar, hatalı aracın sahibinin cebinden hiç bir para çıkmadan, sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Bu nedenle sigortanın kanunen zorunlu bir belge olmasının yanında, maddi anlamda da büyük zararların önüne geçmesi demektir. Bu nedenle araç sahiplerinin bu durudan faydalanmak için araç aldıktan hemen sonra sigortalarını yaptırmalarının büyük önemi vardır. Aynı şekilde sigortasız aracın trafikte tespit edilmesi sonucunda da ceza alarak maddi manevi kaybın önüne geçmek demektir. Trafik sigortasının geçerlilik süreci 1 yıldır. Bu nedenle başlangıç ve bitin tarihlerine özellikle dikkat edilmelidir. Trafik sigortasının 1 yıldan sonraki zamanlarda tekrar çıkarılması gerekmektedir. Trafik sigortasının tarihinin geçtiği fark edilmeyerek trafiğe çıkan araçlar için tolerans gösterilmemektedir. Bu nedenle bu tarihlere dikkat edilmelidir. Trafik sigortasının 1 yılı geçmesi durumunda yeniden fiyatlandırma ile trafik sigortası çıkarılmaktadır. Bu fiyatlandırma aracın özelliklerine göre yapılsa da o yılki güncel fiyatlandırma da sigorta fiyatlarını belirlemektedir. Bu nedenle aynı aracın sigorta belli her yıl değişmektedir. Ancak aracın sigortasının sürekli aynı yerde yapılması belli bir indirim sağlayabilmektedir. Bu tamamen sigorta şirketinin kararına bağlıdır.
Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.