Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır
Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası zorunlu bir sigorta türüdür. Her araç sahibi zorunlu olarak hasar oluştuğu zaman karşı tarafın uğrayacağı zararı maddi ve manevi olarak güvence altına almak için trafik sigortası yaptırmalıdır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araç sahiplerinin araçları ile trafiğe çıkmaları yasaktır. Trafik sigortası yaptırmak ve karşı tarafın zararını karşılaması sadece Türkiye sınırları içinde geçerlidir. Zorunlu trafik sigortasında sigorta yapılan aracın zararı değil hasar verilen karşı taraftaki aracın masrafları karşılanır.
Trafik Sigortası Hesaplaması
Trafik poliçesi teminatları ve limitler Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmektedir. Trafik sigortasında hesaplama sigorta şirketleri tarafından yapılır. Sigorta şirketleri trafik sigorta hesaplama işlemlerini yaparken Müsteşarlığın belirlediği limitler ışığında kendi istatistiklerine göre belirleme yaparlar. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği trafik sigortası fiyatları ile ilgili öneride bulunmaktadır. Sigorta şirketleri ile bu öneriler arasında farklılık olabilir. Trafik sigortası hesaplama işleminde teminatlar ve limitler standart olsa da ödeme ve fiyatlar farklıdır. Bazı sigorta şirketleri sigorta hesaplama işini yaparken araca göre teklif verebilir. Yani bazı marka model araçlara daha fazla teklif verirken bazılarına ucuz teklif verebilir. Aynı zamanda aracın plakası ve kullanım niyeti de değerlendirilir. Bu sebeple trafik sigortası poliçesi satın almadan sigorta şirketleri karşılaştırılmalıdır. Ucuz ya da pahalı bir poliçeye sahip olmazın araştırmalarınıza göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda ödeme koşulları da değişmektedir.
Sigorta primlerindeki temel fark hasarsızlıktan oluşmaktadır. Resmiyette %20 oranında indirim %60 oranında arttırım olabilir. Yani aracınız herhangi bir kazaya karışmadı ise zorunlu trafik sigortası yaptırırken poliçede indirim kazanırsınız. Ancak bir kaza geçirmiş iseniz ve hata sizden kaynaklı ise trafik sigortası bu hasarı karşılamışsa poliçenizde arttırım olur. Bu durumu bir merdiven olarak düşünmek gerekirse; 7 basamaklı bir merdivende 1. 2. 3. basamakta yer alan araçlar trafik sigortası kullanmıştır. Bu sebeple bunlar bir kazaya karışmıştır hasar sigorta tarafından giderilmiştir. 1. basamaktaki araç en üst limitten sigorta kullanmışsa %60 arttırım uygulanır. 2. basamaktaki araç limitinin tamamını değil ancak önemli bir kısmını kullanmışsa %40 arttırım uygulanır. 3. araç ise limitin belli kısmını kullanmıştır ve %20 arttırım uygulanır. 4. basamakta ilk defa araca çıkan yeni araçlar yer almaktadır. Bunlara indirim ya da arttırım uygulanmaz. 5, 6 ve 7. basamak ise indirim kazanan araç grubudur. Hasara uğramadığı yıla göre , ve %20 indirim kazanabilirler. Hasar durumu sigorta hesaplama işlemi yapılırken kullanılan en büyük etkendir. Ancak bunların yanında başka unsurlarda göz önüne alınmaktadır.
Trafik sigortası hesaplanırken dikkat edilen diğer unsurlar ;
– İlk olarak aracın modeli ve markası dikkate alınır. Düşük modelli aracın kaza riski daha fazla olarak görülür. Güvenlik donanımları az olan bu araç için kaza riski yüksektir. Aynı zamanda genç bireylerin tercih ettiği marka arabalarda da kaza riski yüksektir. Risk arttığı için sürücünün ödeyeceği prim değişir.
– Sürücünün yaşı edindiği deneyim ve kaza geçmişi dikkat edilen unsurlardandır. 65 yaş üstündeki sürücüler refleksi yavaşladığı için risk grubundadır. Yeni ehliyet alanlarda bu gruba dahildir. Kişinin kaza geçmişi de önemli bir unsurdur. Kaza geçmişi hasarsızlık indirimi almak için önemli etkendir.
– Yaşanılan şehirde trafik sigortası hesaplamasında dikkat edilen etkenlerdendir. Sigorta şirketleri tüm illerin kaza oranlarını tutmaktadır. Bu istatistiklere göre kaza ihtimali en yüksek olan ilin primi yüksekken az olan ilin primleri düşük belirlenir. Sigorta primi belirlemede yaşanılan şehrin büyüklü de bir kıstastır. Örneğin Balıkesir geçen senelerde büyük şehir sayılmadığından primleri daha azken şimdiler de büyük şehir sıfatını kazanınca pirim tutarında artış yaşanmıştır.
Zorunlu Trafik Sigortası Limitleri Nedir?
Zorunlu trafik sigortası limiti trafik kazasında oluşan zararın durumuna göre belirlenir ve değişiklik gösterir. Herhangi bir can kaybı olur ise ölenlerin yakınına verilecek miktar ile yaralanma durumunda hastane masrafı gibi ödemeler farklılık gösterir. Bu şekildeki durumlarda her yıl ödenecek miktar değişir böylece her yıl ödenecek primlerde değişiklik gösterir.
Zorunlu Trafik Sigortasını Yaptırmamanın Cezaları Nelerdir?
Zorunlu trafik sigortası yaptırmamak durumunda araçlar trafikte görüldükleri yerde bağlanır. Her araç sahibi trafik sigortası yaptırmalı ve sigorta süresi sona ermedin sigortasını yenilemelidir. Zorunlu olan bu sigortayı yaptırmayan araç sahiplerinin araçları trafik şubelerinin otoparkına alınarak bağlanırlar. Cezasını ödeyerek yola devam etmek mümkün olmamaktadır. Araç tespit edildiği anda trafikten men edilmektedir. Daha sonra aracınızı geriye almak için aracın zorunlu sigortasını yaptırmak gerekmektedir. Aracın olduğu otoparka gidilir ve görevli memura durum hakkında bilgi verilir. Sigorta belgesi görevliye tebliğ edilir. Bu işlemin ardından sigortasız trafiğe çıktığı için araç sahibine ceza kesilir. Aracın otoparkta olduğu her gün içinde otopark ücreti alınmaktadır.
Trafik sigortası sizleri kaza durumunda maddi anlamda koruyan en büyük unsurdur. Bu sebeple zorunlu tutulmuştur ve trafik cezası yaptırımı uygulanmıştır. Trafikte mağdur olmamak için muhakkak sigorta yaptırmanız gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Henüz yorum yapılmamış.