Trafik sigortası neden yaptırılmalıdır?
Herhangi bir motorlu taşıtla yapılan kaza sonucu karşı tarafa maddi ya da manevi zararlar verilebilir. Verilen maddi zararlar büyük boyutlarda olursa karşılanması güç olabilir. Bu yüzden bir kaza da meydana gelebilecek maddi zararları en az indirmek ve karşı tarafın zararlarını karşılayabilmek için trafik sigortası yaptırılması gerekir. Trafik sigortası ile meydana gelebilecek olan maddi zararlar güvence altına alınmış olur ve karşı tarafta oluşacak bir maddi zararı sigorta yaptırılan firma karşılar. Maddi zararlı trafik kazalarında iki tarafta da maddi hasarlar oluşacağı için devlet trafik sigortasının yaptırılmasını zorunlu kılmıştır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araç sahiplerinin araçları ile trafiğe çıkmaları da yasaklanmıştır. Eğer araç sahibi zorunlu trafik sigortası yaptırmadan aracıyla trafiğe çıkarsa aracının bağlanmasına karar verilir ve bu şekilde trafiğe çıktığı içinde aracı otoparka çekilir. Otoparka çekilen araç için para cezası kesilir ve araç sahibi aracını otoparktan almak için hem maddi olarak hem de zaman olarak kayıp yaşar. Bu yüzden zaman ve para kaybı yaşamamak için zorunlu trafik sigortasının hemen yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortasını her sigorta firması yapmaktadır. Devlet trafik sigortası yaptırılmasını zorunlu kıldığı için zorunlu trafik sigortasında belli standartlar vardır. Bu standartlardan en önemlisi zorunlu trafik sigortasının poliçe bedelinin birçok sigorta firmasında aşağı yukarı aynı olmasıdır. Zorunlu trafik sigortasında poliçe bedelindeki farklılıklar araç sahibi tarafından istenen ek teminatlar ile değişebilir. Çünkü zorunlu trafik sigortası araç sahibinin değil kazada karşı taraf verilen zararı karşılar. Araç sahibinin uğradığı zarar zorunlu trafik sigortası kapsamında sayılmaz. Araç sahibi bu yüzden zorunlu trafik sigortası poliçesine ek teminat olarak kendi araç sigortasının eklenmesini isteyebilir. Bu durumda sigorta için ödenecek prim tutarı artacaktır. Zorunlu trafik sigortasının poliçe tutarlar çok farklılık göstermediği için sigorta firması seçerken, firmanın vermiş olduğu hizmetlerin detayı çok önemlidir. Bazı sigorta şirketleri teminatın yanında araç sahiplerine yardım hizmeti ve araç çekici hizmeti gibi ekstradan hizmetler sunmaktadır.
Trafik sigorta limiti nedir? Trafik sigortası limitleri nasıl belirlenir?
Zorunlu trafik sigorta limitleri meydana gelen kazada verilecek olan tutarları ifade eder. Trafik sigorta limitleri meydana gelen zarara göre değişiklikler gösterir. Zorunlu trafik sigortası limit belirleme işlemlerini Hazine Müsteşarlığı yapar ve sigorta firmalarına bildirir. Sigorta firmaları bildirilen limit ve teminatların dışında ödeme yapamaz ve bu tutarların altında ödeme yapmaları da yasaktır. Sigorta firmaları da zorunlu trafik sigortasında belirlenen alt limit ve üst limit tutarına göre ödeme yapar. Ödeme yapılacak alt ve üst limit teminat tutarı her yıl değişir ve belli oranda artış gösterir. Bu artışa bağlı olarak zorunlu trafik sigortası poliçe tutarı da her yıl artmaktadır. Belirtilen teminat tutarı sadece karşı tarafın zararlarını karşılamaya yöneliktir yani araç sahibinin karşı tarafa verdiği zararlar karşılanır. Trafik sigortası prim limitleri belli kriterlere uygun olarak belirlenir. Bu kriterlerden en önemli olanı sahip olunan aracın kaç yaşında olduğu ve marka ile modelidir. Bunun yanın sigorta primini etkileyen diğer en önemli faktör aracın hangi ilde kullanılacağıdır. Çünkü kaza oranının ve araç trafiğinin yoğun olduğu illerde kullanılan araçlar için sigorta primi daha yüksek olmaktadır. Aracı sürecek olan kişinin geçmişte kaza yapıp yapmadığı, aracın iş faaliyetlerinde kullanılıp kullanılmayacağı gibi kriterlerde sigorta prim tutarını etkileyen hususlardır. Bu yüzden sigorta yaptırılacak firma seçilirken bir kaç yerden fiyat teklifi alınmalı ve fiyatlar karşılaştırıldıktan sonra karar verilmelidir.
Trafik sigorta limit tutarları ne kadar oldu?
Zorunlu trafik sigortası limit tutarları her yıl artmaktadır. Kazada oluşan hasara göre, ölüm ya da yaralanma durumunda karşı tarafa ödenecek alt ve üst limit her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından belli edilir. Trafik sigortasında limitler aracın çeşidine ve büyüklüğüne göre değişir ve aracın büyüklüğü arttıkça üst limitte yükselir. Bu sene belirlenen limitlere göre bir otomobilin karıştığı kazada karşı tarafta bir maddi hasar meydana geldiğinde 33.000 Türk lirası maddi hasar teminatı verilir. Eğer karşı tarafta yaralanma meydana gelirse hastane masrafları için 330.000 Türk lirasına kadar, bir ölüm meydana gelirse yine 330.000 Türk lirası teminat bedeli karşı tarafa verilir. Diğer araç çeşitlerinde de bu teminat bedeli aynı olmakla birlikte aracın büyüklüğüne göre kaza başına verilen teminatlar artmaktadır. Kaza başına verilen teminatlar Otomobillerde 1 milyon 650 bin Türk lirası tutarındayken, çekici ve tanker gibi araçlarda 3 milyon 300 bin Türk lirasına kadar yükselmektedir. Otobüs gibi toplu taşıma araçlarında daha çok yolcu taşındığı için teminat bedelleri çok daha yüksek olmaktadır. Bir otobüs için belirlenen teminat bedeli koltukla taşınabilen yolcu sayısına göre değişmektedir. Koltuk sayısı 31 ve daha fazla olan otobüslerde teminat tutarı 1 milyar 23 milyon Türk lirasına kadar yükselmektedir. Bu teminat bedelleri kazada meydana gelen yaralanma ve ölüm hallerinde karşı taraflara verilen tutarlardır.
Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.