Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Trafik Sigortası İptali Nasıl Yapılır?

03.05.2018
771

Trafik sigortası tüm araçlar için yapılması elzem ve zorunlu olan bir sigorta türüdür. Motorlu taşıtlara yapılan trafik sigortası çeşitli yasalar ve cezai işlemlerle denetim ve güvence altına alınmıştır. Trafik sigortaları araç sahibinin trafikte kendilerinin ya da araçlarının kaza sonucu zarar görmesi durumunda bu zararları güvence altına alır. Temel şartları içeren trafik sigortası tüm araçlar için zorunlu olduğu gibi, bunun yetersiz kaldığı durumlarda araç sahibi ya da işletmecileri kasko sigortası yaptırarak daha kapsamlı bir teminat da sağlayabilirler. Kasko sigortalarının da kapsamları ve sürelerine bağlı olarak değişen oranlarda prim ödemeleri bulunmaktadır. Buradaki önemli nokta ise trafik sigortasının zorunlu, kasko sigortasının isteğe bağlı olmasıdır. Trafik sigortası olmayan araç için araç sahibine ceza kesilir ve araç ceza ödenip zorunlu trafik sigortası yapılana dek trafikten men edilir. Bu şartların araç sahibine verilen süreç içerisinde yerine getirilmemesi durumunda ise araç tamamen trafikten men edilir. Araçları değişen koşullar için güvence altına alan ve değişik poliçeler sunan birçok farklı sigorta şirketi bulunmaktadır. Bunlardan hangisini seçeceği araç sahibinin maddi ve stratejik görüşlerine kalmıştır. Ülke sınırları içerisinde bulunan tüm motorlu taşıtların yaptırması gerekli olan zorunlu trafik sigortası önceden süre sonuna kadar iptal edilememesine rağmen 26.09.2016 tarihli yeni karara göre artık süresi dolmadan da iptal edilebilecek.

Trafik Sigortası İptal Olur Mu?

Araç sahibi aracının trafik sigortası süreci henüz bitmemişken bu poliçeyi sonlandırarak başka bir trafik sigortası poliçesine geçmek isteyebilir ve bu yeni alınan kararla mümkün kılınmıştır. Yan, mesela araç sahibi hali hazırda bulunan trafik sigortasından daha uygun fiyatta bir poliçe bulursa ve bu sigorta poliçesine geçiş yapmak isterse hali hazırdaki trafik sigortasını iptal ederek uygun bulduğu yeni sigorta poliçesine geçiş yapabilir. Yani araç sahibi ya da işletmecileri poliçelerinin vadesi dolmadan bu sigortalarını iptal etmek suretiyle daha uygun primli başka bir sigorta poliçesine geçiş yapma hakkına sahip. Ancak bunun da belli iptal koşulları bulunmakta.

 Trafik Sigortası İptal Koşulları

  1. Trafik sigortası kapsamında hem sigorta şirketinin hem de araç sahibinin üzerine düşen bir takım sorumlulukları yerine getirilmemesi durumunda trafik sigortası iptali söz konusu olabilir.
  2. Araç sahibinin sigorta poliçesinin düzenlenmesi sırasında gerekli olan bir takım bilgileri yanlış ya da eksik vermesi durumunda sigorta poliçesi iptali gündeme gelebilir.
  3. Araç sahibi ya da sigorta şirketinden kaynaklı bir takım sorunlar nedeniyle sigorta sürecinde bazı değişikliklerin olması ve tarafların bu değişikliklerden birbirlerini haberdar etmemesi halinde sigorta poliçesinin feshi söz konusu olabilir.
  4. Aracın değiştirilmesi ya da aracın elden çıkarılması gibi durumlarda aracın ruhsat sahibinin de değişmesi nedeniyle trafik sigortasının da değişmesi gerekmektedir. Çünkü trafik sigortası poliçeleri aracın ruhsat sahibi üzerine yapılmaktadır ve araç sahibi değiştiğinde mutlaka bu poliçeler de iptal edilmeli ve yeni sahibi kendi adına düzenlenen bir poliçeye başlamalıdır. Araç değişimi durumları trafik sigortası poliçelerinin iptal nedenlerinde en sık karşılaşılan durumdur. Aracın yeni sahibi aracı aldıktan sonraki 10 gün içerisinde kendi adına düzenlenen poliçeyi düzenletmiş olmalıdır.

Trafik sigortası iptali için söz konusu durumun bu maddelerden herhangi birine ait olması gerekmektedir.

Son alınan karardan önce trafik sigortası iptal olmama koşulları için şöyle bir durum bulunmaktaydı ki, araç sahibi trafik sigortası iptal koşulları olarak kabul edilmiş durumlar dışında poliçe süresince sigortasını sonlandıramıyordu. Yani araç sahibine bu durumlar dışında poliçesini değiştiremeyeceği söylenerek araç sahibine yüksek fiyattaki poliçeleri ödeme zorunluluğu getiriliyordu. Yeni alınan karara göre artık araç sahibi kendi sigortasından daha uygun fiyatlı bir poliçeye geçmek istediğinde bunu gerçekleştirebilecek. Bu kararla birlikte sigorta şirketlerinin yüksek ücretler karşılığında araç kullanıcısına imzalattığı poliçeler, araç sahibinin daha uygun fiyatlı bir poliçe bulması ve bu poliçeye geçiş yapmak istemesi durumunda tarihe karışmış olacak.

İptal Nasıl Gerçekleşir?

Trafik Sigortası İptal Nasıl Gerçekleşir

Trafik sigortası iptal koşulları sağlandığı takdirde kişi sigorta şirketi ile iletişime geçerek sigortasını iptal ettirebilir. Bu durumda sigorta şirketi bir hesaplama yaparak kalan sigortalılık süresi ve kalan sigortalılık hakkı parametrelerine göre araç sahibine bir geri ödeme yapmak durumundadır. Eğer kişi iptal koşulları dışında bir sebeple sigortasını iptal ettirir ya da başka sigorta şirketine geçiş yaparsa %5′ lik bir ceza puanı kesilir. Yani eğer araç sahibi 1000 tl lik bir trafik sigortası poliçesi imzaladıysa bu durumda geçiş ya da iptal sırasında 50 tl lik bir ceza ödemesi gerekecektir. Geri ödeme işlemi araç sahibinin poliçe imzalama sırasında sigorta şirketine yaptığı ödeme yöntemine göre yapılır. Yani eğer ki araç sahibi ödemesini kredi kartı ile yaptıysa geri ödeme de aynı şekilde kredi kartına iade edilir.

Tüm bu uygulamalar sayesinde sigorta şirketlerinin trafik sigortalarına yaptığı aşırı zamların önüne geçilmesi hedeflenmekte. Ayrıca sigorta şirketinin aşırı ücretlendirme tarifesi olduğunu düşünen kişi bu durum karşısında aracını satmak durumunda kalmayacak ve kendisi için daha uygun tarifeli bir sigorta poliçesine geçiş sağlayabilecek.

Bir önceki yazımız olan Özel Sağlık Sigortası Plastik Cerrahiyi Karşılar Mı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.