Trafik Sigortası Nedir?
Maddi hasara veya yaralanmalara yol açan kazalarda karşı tarafın uğradığı zararı karşılamaya yarayan sigorta türüdür. Çıkartılan yasa ile her araç sürücüsünün trafik sigorta yaptırması zorunlu hale getirilmiştir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmak yasaklanmış ve yaptırmayan sürücülere ceza kesilerek, araçlarının bağlanıp trafikten alı koyulmasına karar verilmiştir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmadan alı koyulan araçların araç sahibi tarafından alınması da yasaklanmıştır. Karşı tarafın uğradığı zararı teminat altına aldığı için araç sahibinin uğradığı zararlar trafik sigortası ile karşılanmaz. Araç sahibi trafik kazalarında kendi zararının karşılanmasını istiyorsa bir başka sigorta türü olan kasko sigortasını yaptırması gerekir. Zorunlu trafik sigortası ile kaza durumlarında araç sahibinin maddi açıdan zor duruma düşmesi engellenir ve karşı tarafın zararları sigorta firması tarafından karşılanır. Zorunlu trafik sigortası yaptıran araç sahiplerinin bilmesi gereken bir diğer konu ise kaza sonrası sigorta firmasından istenecek tazminattır. Herhangi bir neden ya da sigorta firmasının batması gibi durumlardan dolay tazminat tutarı alınamıyorsa, zaman aşımı süresi geçmeden başvuru yapılmalıdır. Zaman aşımı süresi normal şartlarda yıldır. Yapılan kaza sonucu yaralanma meydana gelmiş ise zaman aşımı süresi 8 yıldır. Eğer ölüm olmuşsa zaman aşımı süresi 15 yıl olur. Bu süreleri geçiren araç sahibinin dava açma hakkı düşer. Trafik sigortaları sigorta yapılan tarihte saat 12.00 da başlar ve yine poliçede belirtilen bitiş tarihinde saat 12.00 da son bulur.
Trafik Sigortası Limit Ve Teminatı Nedir? Trafik Sigortası Ücret Belirleme Nasıl Yapılır?
Meydana gelen kaza neticesinde karşı tarafta oluşan maddi hasar, yaralanma ya da ölüm gibi durumlarda sigorta firması tarafından ödenecek tutara limit ve teminat denir. Sigorta poliçesinde belirtilen teminat ve limit tutarını sigorta firması ödemek zorundadır. Zorunlu trafik sigortası limit ve teminatlarını Başbakanlığa bağlı olan Hazine Müsteşarlığı belirlemektedir. Bundan dolayı trafik sigortası limit ve teminatlar bütün sigorta firmalarında aynı tutardır. Sigorta yaptıran kişinin sigorta firmasına ödediği tutar ise sigorta primidir. Trafik sigortası ücret belirlemesi firmadan firmaya farklılık gösterebilir. Sigorta firmaları prim fiyatlarını belirlerken sigorta yaptırılan aracın marka ve modeline bunun yanında aracın daha önceki zamanlarda bir kaza olayına karışıp karışmadığına ve aracın ne için kullanılacağına bakarak belirler. Trafik sigortası ücretleri ve ödeme yöntemleri bu yüzden firmadan firmaya farklılık göstermektedir. Sigorta firması ile sigorta yaptıran anlaştığı takdirde sigorta ücretinin % 75 si taksitle ödenebilir. Meydana gelen kazalarda zarar gören karşı taraf ilgili belgeleri sunduktan sonra sigorta firması 8 gün içinde poliçede belirtilen teminatlar dahilinde bu kişilerin zararlarını öder. Bazı durumlarda ise sigorta firması karşı tarafa verilen zararlar nedeniyle ödenecek olan teminat tutarlarını sigorta yaptıran araç sahibi rücu ettirir yani karşı tarafa ödediği teminat tutarını sigorta yaptıran araç sahibinden geri alır. Bu gibi durumlar; Aracın aradaki iyi ilişkiden dolayı bir başkasına verilmesi ve bu kişilerin aracı kullanırken alkol ya da uyuşturucu madde alarak kazaya karışması; yolcu taşınması yasak olan araçlarda yolcu taşınması veya yetkili makamların belirlediği yolcu sayısından fazla yolcu taşınması yüzünden bir kaza meydana gelmişse; Aracın çalınması gibi olaylarda araç sahibini kusuru varsa; Meydana gelen kaza araç sahibinin ağır kusuru sonucu meydana gelmişse sigorta firması ödediği teminat bedelini araç sahibinden geri alır.
Trafik Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?
Trafik sigortası hesaplaması yapılırken önemli olan aracın türü ve kullanılacağı ildir. Bunların önemli olmasını nedeni araç türlerinde araçta taşınan kişi sayısı, kullanılacağı ilde kaza riskidir. Çünkü araçta çok kişinin bulunması nedeniyle sigorta firması tarafından ödenecek olan teminat bedeli daha yüksek olacaktır yine aynı şekilde kaza oranının çok olduğu bir ilde aracın kaza yapma olasılığı yüksek olduğu için trafik sigortası ücreti de yüksek olacaktır. Trafik sigortası hesaplaması esnasında hasarsızlık indirimi de uygulanır. Hasarsızlık indiriminde basamak sistemi kullanılır ve toplamda 7 basamak vardır. Başlangıç basamağı 4. basamaktır. Yani araçla trafiğe ilk defa çıkan kişi 4. basamaktan başlar. Sigorta yapılan tarihten sonra 1 yıl içinde herhangi bir kazaya karışmaz ise 5. basamağa yükselir ve % 15 indirim uygulanır. Sigorta tarihinden sonra 2 yıl içinde herhangi bir hasar meydana gelmemişse 6. basamağa yükselir ve % 30 indirim uygulanır. 3 yıl içinde bir hasar olmamışsa 7. basamağa yükselir ve % 45 oranında indirim yapılır. Sigorta poliçesi yaptırıldıktan sonra 1 yıl içinde bir kazaya karışıldı ise 3. basamağa düşülür ve sigorta ücreti % 50 oranında artırılır. Poliçe tarihinden sonraki 2. yılında kazayla geçirilmesi halinde 2. basamağa düşülür ve sigorta tutarında % 100 oranında artırım yapılır. 3. yılda da bir kazaya karışmışsa en alt basamak olan 1. basamağa düşülür ve sigorta ücreti de % 150 oranında artırılır. Trafik sigortası hesaplama işlemlerini online hesaplama ile kolayca yapabilir ve sigorta ücretinin ne kadar tutabileceğini öğrenebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Konut Sigortası Zorunlu Mu? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.