Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Trafik Sigortası Gecikme Zammı Nedir

01.06.2018
685

Trafik sigortası araç sahibi olan herkes tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası araçla herhangi bir kaza durumunun yaşanması sonucunda kişinin karşı karşıya alacağı maddi ve bedeni zararları karşılamak ve güvence altına almak üzere yapılır. Kapsamı ve ücreti değişkenlik gösteren trafik sigortası yasalarca zorunlu tutulan bir işlemdir. Eğer aracın trafik sigortası yoksa trafiğe çıkamaz. Aracın trafik sigortasını yaptırmaması durumunda kullanıcısı gecikme zammı ödemek durumundadır. Ayrıca bunun için sigortasız aracın trafikte yakalanmış olması şart değildir, çünkü sigortasız araçların takibi online servisler üzerinden de yapılabilmektedir. Trafik sigortasının olmadığı durumlarda ya da trafik sigortası gecikme durumlarında fark edilen araçlar için yazılan ceza araç sahibinin ikametgah adresine gönderilerek bildirilmektedir.

Gecikme Zammı Nedir?

Trafik sigortası olmayan araçlar tespit edildiğinde, cezası ödenene kadar trafikten geçici olarak men edilir ve otoparka çekilir. Daha sonra aracın cezasının ödenmesi için araç sahibine belli bir zaman aralığında ödeme yapma hakkı tanınır. Bu süre boyunca araç otoparkta bekler ve trafiğe çıkamaz ya da araç sahibi aracını otoparktan alamaz. Aracın otoparkta cezalı olarak bekletildiği süre boyunca otoparkın kullanım günü ve süresine de bağlı olarak belirli bir otopark ücreti ceza üzerine eklenerek ödeme yapılır. Ancak eğer araç sahibi kendisine verilen süre içerisinde bu cezayı ödemez ve aracını otoparktan almazsa, kendisine tanınan süreyi aşan her 1 ay ( 30 gün ) için cezası üzerine ekleme yapılır. Aynı şekilde otopark ücreti de her gün için işlemeye devam eder. Buna ek olarak gecikme süresine dahil olan her 1 ay ( 30 gün ) için cezai işleme ek olarak sigorta şirketleri de aracın sahibi yahut işletici sinden %5 oranında daha fazla prim ödemesi talep etmektedirler. Tüm bunların üzerine trafik sigortası bulunmayan araç için yazılan cezanın ödenmemesi ve zorunlu trafik sigortasının yaptırılmaması durumunda bu araç trafikten tamamen men edilir.

Her araç için yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası yaptırılmamış olan araç trafiğe çıkar ve üzerine trafikte herhangi bir kazaya karışır ya da sebebiyet verirse ağır cezai işlemlerle cezalandırma uygulanabilir. Ayrıca araç karıştığı kazada suçsuz dahi olsa en ağır ceza zorunlu trafik sigortası olmayan araca uygulanmaktadır.

Gecikme Zammı Zamanları

Trafik sigortası bulunmayan ve bu nedenle otoparka çekilen araç için her ay %5 oranında sigorta şirketleri tarafından prim zammı uygulanır ve bunun yanında yapılan toplam zam oranı %50 ‘yi geçmemektedir. Yani her ay için %5 oranında zam yapıldığında toplamda %50 ‘ye ulaşması için 10 aylık bir zaman gerekmektedir. Bu nedenle araç sahibinin mümkün olan en az ödemeyi yaparak cezadan arınması için en kısa zamanda cezasını ödemesi en doğrusu olacaktır.

Gecikme Zammı Ücretleri

Trafik sigortası gecikme zammı ücretleri 96 tl olmakla birlikte, cezanın erken ödenmesi durumunda erken ödeme indiriminden yararlanılabilecek ve %25 oranında bir indirimle birlikte 72 tl lik bir ödeme karşılığında cezai işlem sonlandırılabilecektir. Araç sahipleri aracı üzerine ceza olup olmadığını ise e- devlet kapısı üzerindeki sorgulama sayfasından online olarak anında öğrenebilmektedir. Araç sahibi aracı üzerinden kendisine yansıtılan ceza ve cezaya yapılan zam oranlarını ve son cezai durumunu da e -devlet kapısı üzerinden takip edebilmektedir.

 Gecikme Zammı Yapılandırma

Aracının zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan ve bunun sonucunda da aracı otoparka çekilerek ceza ödemek durumunda kalan kişiler bu cezalarını yapılandırabilmektedir. Gecikme zammı ve cezai ücretlerin yapılandırma işlemi Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden yapılabilmektedir. Bu işlem için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web adresi olan www.gib.gov.tr ziyaret edilebilir. Araç sahibi kimlik bilgileri ile sisteme giriş yapmasının ardından buradaki cezai işlem ve ödeme bilgilerini görebilir. Daha sonra sistem üzerindeki ilgili formun doldurulması ile de cezanın ödenmesi için gerekli yapılandırma yapılabilir. Formu doldurup yapılandırmadan yararlanan araç sahibi kredi kartı kullanarak cezasını üç parçaya bölerek taksitler halinde de ödeyebilmektedir. Bunun yanında site üzerinde yapılan görüntüleme ve form doldurma işlemlerinin ardından cezanın ödeme planı da görüntülenebiliyor.

Araç Sahibi Hangi Koşullar Altında Zorunlu Trafik Cezasına Çarptırılabilir?

Araç sahibi iki durum karşısında zorunlu trafik cezasına çarptırılabilir. Bunlardan birincisi, kişinin aracı için zorunlu trafik sigortasını yaptırırken sistem tarafından tespit edilerek ceza yazılmasıdır. Bu durumda çok ağır cezai yaptırımlar uygulanmamakla birlikte gecikme cezası ile karşı karşıya kalınabilir. Bir diğer durum ise trafik çevirmesi esnasında trafik polisleri tarafından aracın zorunlu trafik sigortasının bulunmadığının tespit edilerek ceza yazıldığı bir durumdur. Bu durum sonucunda yazılan cezalar bir önceki duruma göre daha ağır yaptırımlar içerebilir. Bu nedenle de bu gibi sorunlarla karşılamamak adına kişi yeni bir araç aldığında mutlaka ilk işlerden biri olarak zorunlu sigortasını yaptırmalıdır. Hali hazırda araç sahibi olan kişiler de aracının zorunlu trafik sigortası prim ödeme ve yenilenme tarihlerini mutlaka takip etmelidir.

Bir önceki yazımız olan Konut Deprem Sigortası Zorunlu Mudur 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.