Trafik sigortası zorunlu bir sigorta haline gelmiş olsa da birçok kişi trafik sigortası yaptırmaktan kaçınıyor. Bu sigorta türünden her ne kadar kaçılmaya çalışılsa da bu sigorta türü zorunlu bir sigorta türü olarak ön plana çıkıyor. Trafik sigortası yaptırmaktan kaçınan kişiler bu riski göze alarak trafik sigortası yaptırmamaları durumunda tespit edilmeleri halinde trafik sigortası yaptırılmaya mecbur bırakılıyor. Çünkü trafik sigortasının genel amacı ve faydası olası bir herhangi olumsuz durumda kişilerin can ve mal güvenliklerini güvence altına almaktır. Bu güvence kapsamında devlet tarafından zorunlu bir hale getirilmesi ile birlikte birçok kişi trafik sigortasının ayrıcalıklarından yararlanarak herhangi bir endişe taşımadan trafiğe çok kolay ve rahat bir şekilde çıkıyorlar. Araç sigortası yaptırmayanlar tespit edildikten sonra kendilerine verilen süre zarfında araç sigortası yaptırmamaya devam ederlerse araçları trafikten men edilerek cezai işlem yapılıyor. Trafikten men edilse bile araç sürücüleri belirli zamanlarda yapılacak sorgulama işlemleri ile birlikte trafik sigortası yaptırmaları zorunlu hale getiriliyor.
Trafik Sigortası Borç Sorgulama İşlemleri
Birçok işlemin İnternet ve otomasyon sistemi üzerinden yapılır hale gelmesi ile birlikte artık trafik borç sorgulama işlemleri de bilgisayar üzerinden takip edilebiliyor. Bunun yanı sıra trafik sigortası yaptırmayan ve trafikte olan araçların da tespiti oldukça kolay bir şekilde yerine getiriliyor. Bunun neticesinde ceza kesilmesi gibi işlemler oldukça kolay bir şekilde tespit edilerek yerine getiriliyor. Trafik sigortası işlemlerinin internet üzerinden sorgulanma kolaylığı sayesinde trafik sigortası yaptırmayan kişilerin tespit edilmesinin yanı sıra sigorta sahiplerinin nereden ne zaman sigorta işlemlerini yaptırdıkları da görülebiliyor. Aynı zamanda trafik sigortası başlangıç tarihi ile bitiş tarihleri de aynı sistem üzerinden kontrol edilebiliyor.
Trafik Sigortasında Eksik Ödeme
Trafik sigortasında eksik ödeme nedir sorusuna ise sigortalı kişinin aylık ödemesi gereken trafik sigorta bedelini eksik ödemesine bağlı olarak ortaya çıkan bir durum olarak cevap verilebilir. Trafik sigortasında bir başka eksik ödeme kavramı ise kaza ya da hasa gibi durumlarda kusursuz olan kişinin hasar tespit tutanaklarına göre ödenmesi gereken miktarın altında yapılan ödemeye verilen bir isimdir. Bundaki neden trafik sigortasının hazine müsteşarlığı tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kuralları yerine getiriyor olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle sigorta sahiplerinin trafik sigortasında eksik ödeme kavramı ile trafik sigorta şirketinin kaza ve hasar durumlarında eksik ödeme durumu birbirinden farklı iki kavram olarak karşımıza çıkıyor. Ancak eksik ödeme kavramı genel anlamda trafik sigortası yaptıran kişilerin sigorta şirketine yapması gereken aylık ödemeleri konusunda eksik tutarlarda ödeme yapmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle eksik ödeme durumları sigorta şirketi tarafından sürekli olarak kontrol edilerek eksik ödeme yapan sigorta sahipleri sigorta firması tarafından sık sık uyarılarak ödemelerin en kısa süre içerisinde yapılması konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılara rağmen sigorta sahiplerinin eksik ödeme durumları söz konusu olduğunda sigorta şirketi tarafından sigorta sahiplerine trafik sigortası eksik ödeme yaptırımları uygulanıyor. Bu yaptırımlar ilk cezai işlemlerde faiz ile ödeme işlemi yapılırken sonraki aşamalarda primlerin ödenmemesi durumunda trafik sigortasının iptal edilmesi ve icra işlemlerine kadar gidebiliyor. Bu nedenle trafik sigortası yaptıran kişilerin aylık ya da yıllık olarak yapacakları ödemeler konusunda titiz olması kendilerinin yararına oluyor. Trafik sigortası ödeme primleri ne kadar geciktirilirse uygulanacak olan ceza oranları da o oranda değişiklik gösteriyor.
Trafik sigortası sahiplerinin trafik sigortası ödemelerini son ödeme tarihinden bir gün sonra yapmaları durumunda bile % 5 oranında gecikme faizleri uygulanıyor. Ancak trafik sigortası sahiplerinin son ödeme tarihleri hafta sonuna denk geliyorsa son ödeme tarihleri otomatik olarak haftanın ilk iş günü olarak değişiyor.
İLGİLİ KONU: Trafik Sigortası Gecikme Zammı Nedir
Trafik Sigortası Gecikme Cezası ile Karşılaşma Durumlarında Uygulananlar
Trafik sigortası sahipleri trafik sigortası gecikme durumlarını iki farklı şekilde yaşayabiliyorlar. Bunlardan ilki trafik sigorta sahibi trafik sigortası yaptırırken karşılaşması ve sigortanın yaptırılması ile birlikte sıcağı sıcağına cezai yaptırımlar ile karşılaşabiliyor. Bir diğer ise trafik çevirmesi durumunda trafik polisinin incelemesi neticesinde karşılaşmak mümkündür. Trafik çevirmesi ile yapılan tespitlerde uygulanan cezai yaptırımlar trafik sigortası sahibinin bütçesini diğerine göre daha fazla sarsıyor. Trafik sigortası sahibi sigorta poliçesini zamanında yenilemesi ve hasar alması durumlarında bir kademe olarak, iki hasar ile karşılaşması durumunda ise iki kademe birlikte düşüşe geçer. Trafik sigortası sahibi hem hasar hem de ödemeleri geciktirmesi durumunda hem kademe düştüğü gibi hem de % 5 oranında cezai bir ödeme ile karşılaşır. Gecikme zammı ise hazine müsteşarlığı tarafından % 50 olarak belirlenmiştir. Bu durumların göz önünde bulundurulması ile birlikte devlet tarafından zorunlu olarak yaptırılması istenen trafik sigortası yaptırmamın yanı sıra geç ödemelerde bile cezai yaptırımlar ile karşılaşmak mümkün hale gelebiliyor. Bu nedenle araç sürücülerinin araçları ve kendi can ve malları için trafik sigortası yaptırmalarının büyük faydası vardır. Trafik sigortası her şeyden önce can ve mal gibi önemli unsurların bir güvencesi olarak dikkat çekiyor.
Bir önceki yazımız olan Konut Deprem Sigortası Zorunlu Mudur 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.