X
    Categories: SİGORTA

Trafik Sigortası Doğal Afeti Karşılar Mı

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası; her hangi bir hasar durumunda araç sahibi tarafından maddi ve manevi zararlarının güvence altına alınmasıdır. Yani bir kaza durumunda oluşabilecek hasarları, hatasız olan araç sahibi karşı tarafa ödetmektedir. Trafik sigortası bu gibi yaralarının yanında, zorunlu olarak çıkarılması gereken bir belgedir. Birçok insanın merak ettiği trafik sigortası nedir sorusuna bir güvencedir denilebilir. Trafik sigortası çıkarılması zorunludur ve sigortasız araçlar trafiğe çıkamazlar. Trafik sigortası hizmetleri bir aracın diğer bir araca zarar vermesi durumunda zarar gören aracın zararı karşılanır.

Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın yasal olarak birçok zararı vardır. Araç sigortasız bir şekilde trafiğe çıkarak her hangi bir çevirme ya da kaza durumunda, sigortasız olduğu öğrenilirse bu cezalar ile mutlaka karşılaşmaktadır. Bu araçlarının trafiğe çıkması engellenir. Sigortasız araçlar tespit edildikten sonra cezayı ödeyerek trafiğe devam etmeleri söz konusu değildir. Araçlar trafik şube otoparklarına çekilir ve bu şekilde cezai işlemlere devam edilir. Bu sırada mutlaka araç sigortası çıkarılmalıdır. Aksi takdirde araç sahibine teslim edilmemektedir. Şube otoparklarından aracını geri almak isteyenler sigortalarını yapmış olmak ve bu belgeleri göstermek zorundalardır. Bu beraberinde birçok maddi kayıpları getirmektedir. Yani araç sigortasını yaptıktan sonra, yine para cezasını da ödemesi gerekmektedir. Bunun yanında trafik şube otoparkında kaldığı her gün için belirli miktarlarda para ödemesi de gerekmektedir. Bütün bunlar sigortasız olduğu tespit edilen araçlar için geçerlidir. Bu şekilde hem aracın sahibinin eline geçmesi bir hayli zaman alır, hem de maddi anlamda oldukça kayıplara neden olur.

Trafik sigortası zorunlu olmasının yanında oldukça da önem arz etmektedir. Trafik sigortası bir kaza durumunda hasar gören aracın yani doğal olarak da mağdur olan tarafın yanında yer almaktadır. Trafik sigortası yaptırmanın bir diğer avantajı da, istenmeden de suçlu olan taraf sigortalı aracın sahibi olsa da, karşı taraftaki aracın bütün hasarları sigorta tarafından karşılanmaktadır. Araç sahibinin cebinden her hangi bir para çıkmamaktadır. İnsanlar nerede nasıl bir durumla karşılaşacaklarını bilemezler. Yani istenmeden de olsa anlık bazı durumlar bir kazaya sebep olabilir. Bu kaza sonucunda hatalı olan tarafın sigortasız araç kullanması ayrı bir masraf getirirken, kazada sebep olduğu hasarlar da ayrı masraf getirmektedir. Yani hatalı bir araç karşı tarafın bütün hasarlarını karşılamaz zorundadır.

Bunun yanında sigorta zorunlu olduğu için, sigortasız araç kullanımından kaynaklanan birçok cezai işlem uygulanmaktadır. Ayrıca ceza ödenip, hasar karşılansa da yine sigortanın çıkarılması gerekmektedir. Aksi takdirde araç sahibine verilmemektedir. Aracın tekrar alınması uzun sürdüğü için de hem maddi ve manevi, hem de zaman kaybı yaşanmaktadır. Çünkü aracın trafik şubeye çekildikten sonraki işlemler biraz zaman almaktadır. Araç sahibi bu işlemleri tamamlamadan aracını alamaz. Ayrıca aracın bu trafik şubede kalması her gün için otopark ücreti ödeneceği anlamına da gelmektedir.

Doğal Afet Nedir?    

Doğal afet; can ve mal kaybına sebep olan doğa olaylarıdır. Doğal afetler canlı ve cansızlara zarar vermektedir. Doğal afetler anlık bir durumda başlar ve insanlar durdurulamaz, engel olamazlar. Doğal afetlere örnek olarak; toprak kayması, çığ, sel, deprem, don örnek verilebilir. Bazı doğal afetler bir anlık olur ve biter. Ancak bazıları uzun süre etkisini devam ettirmektedir. Doğal afetler sonucunda birçok can ve mal kaybı yaşamaktadır. Bazı bölgelerde sık görülse de uzun yıllar boyunca doğal afet görülmeyen bölgeler de vardır. İnsanların doğal afetlere karşı alması gerek bazı önlemler vardır. Yani bir yangının çıkmaması için önlem alınmalıdır. Ya da günümüzde sıkça duyulan küresel ısınma doğa olaylarının dengesini bozarak sıkça görülmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle eğitim yerlerinde doğal afet nedir ve nasıl önlem alınır gibi konular üzerine durulur.

Doğal afetler beraberinde birçok can ve mal kaybına neden olabilmektedir. Sıkça sorulmakta olan sigorta doğal afeti karşılar mı sorusu, günümüzde doğal afetlerinde fazlaca görülmesi sonucu kafalara takılmaktadır. Günümüzde doğal afetler ile araçların zarar görmesi sigortanın karşıladığı hizmetler arasında değildir. Bu zararları KASKO karşılamaktadır. Çünkü sigortanın amacı; kaza durumunda sigortalı aracın hatalı olması durumunda karşı tarafın zararını ödemektir. Sel, deprem, araç çalınması, yanması gibi durumlarda kasko bir güvence sağlamaktadır. Trafik sigortası, sigortalı oran aracın kaza sırasında herhangi bir hasarını karşılamaz ancak karşı tarafın hasarlarını karşılar. Kasko ise karşı kendi aracının hasarlarını karşılamaktadır. Burada sigorta hangi afetleri karşılar diye soracak olursak, afetler sonucunda aracın herhangi bir hasarını karşılamamaktadır. Bu nedenle araç sahibi olanlar hem trafik sigortasını hem de kasko sigortayı yaptırmaları gerekmektedir. Ancak özellikle doğal afetlerin sık yaşandığı bölgelerde kasko sigortanın büyük önemi anlaşılmaktadır. Kasko sigorta araç sahibinin ihmali dışındaki durumlarda güvence sağlamaktadır.

Araçta öncelikle devamlı kontroller yapılmalıdır. Özellikle aracın motorunda kontroller yapılarak birçok tehlikenin önüne geçilebilir. Ancak bunun dışında yani ihmal edilmemesine rağmen bir hasar oluşumunda kasko hasar karşılamaktadır.

 

Bir önceki yazımız olan Konut Sigortası Deprem Teminatı Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Finans Krediler:

This website uses cookies.