Trafik Sigortası Cezası Nedir
Trafik sigortası araç sahibi olan herkesin yaptırması zorunlu olan bir sigortadır. Aracın herhangi bir kazaya karışması durumunda zorunlu trafik sigortası araç sahibinin maddi ve bedensel maliyetlerini karşılamak ve güvence altına almak için mutlaka gerekli ve zorunludur. Her araç sahibi bu sigortayı yaptırma zorunluluğu taşır ve bu sigortanın yapılmaması durumunda cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlar kesinlikle trafiğe çıkamazlar ve yakalanmaları durumda cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Trafik sigortası cezaları ise araç sahibi kişinin aracının zorunlu trafik sigortasını yaptırmaması durumunda kesilen ücretlerden oluşmaktadır. Ceza kesildikten sonra ödenene ve aracın sigortası yapılana ya da yenilenene kadar araç otoparkta tutulur ve trafiğe çıkamaz. Araç sahibi bu tüm şartları yerine getirip ödemelerini yaptıktan sonra otopark ücretini de ödeyerek aracını yeniden trafiğe çıkarabilir.
Kasko ile Trafik Sigortası Aynı Şey Midir?
Zorunlu trafik sigortası herhangi bir kaza durumunda yalnızca karşı taraftaki aracın hasarını karşılar. Yani ait olduğu aracın zararlarını karşılamamaktadır. Kasko sigortası ise kişinin kendi aracı ve kendi aracının içindeki ek komponentleri teminat altına aldığı sigorta türüdür. Bunun yanında birçok kasko türü karşı tarafın aracı ve karşı tarafın aracının içindeki ek komponentleri de güvence altına alan şartlar taşır. Ancak kasko sigortasının şartları ve güvence kapsamı değişen formlarda olabilir. Araç sahibi kendi isteğine ve güvence altında olmasını istediği durumlara göre bir kasko sigortası poliçesi seçip bundan yararlanabilir. Bunun yanında kasko sigortası ile trafik sigortası arasındaki bir diğer fark ise trafik sigortasının zorunlu, kaskonun ise isteğe bağlı olmasıdır. Yani araç sahibi kendi isteği doğrultusu ve kapsamında kasko yaptırılabilir. Ayrıca kasko sigortası zorunlu trafik sigortasına göre çok daha kapsamlıdır ve çok yüksek ihtimalle zorunlu sigortasının içerdiği şartları içerir. Ancak yine de kişi kasko yaptırsa dahi zorunlu trafik sigortasının yaptırmak durumundadır. Aksi takdirde trafiğe çıkamaz. Kasko genellikle zorunlu trafik sigortasının kapsamadığı ancak kişinin yaşadığı bölge ya da aracına ait özellikler nedeniyle güvence altına almak istediği durumları kapsar. Örneğin sel durumunun çok fazla yaşandığı bir bölgede yaşayan bir araç sahibi aracını sel felaketine karşı güvenceye almak için bu duruma uygun şartları içeren bir kasko poliçesi seçmelidir.
Trafik Sigortasından Ceza Gelir Mi?
Trafik sigortası yasalarca korunan ve hukuki olarak zorunlu tutulan bir uygulamadır. Pek çok kişi bu durumu göz ardı etmesine rağmen araçların zorunlu trafik sigortası hem trafik polisleri tarafından hem de online servisler üzerinden kontrol edilmektedir. Bunun sonucunda araç sahibinin trafikte ya da online servisler üzerinden yapılan incelemeler sonucunda zorunlu trafik sigortasını yaptırmadığı tespit edildiğinde ceza uygulaması yapılmaktadır ve ceza yaptırımları duruma göre değişiklik gösterebilir. Trafik sigortası ceza işlemi kişinin trafik çevirmesi ya da online işlemler sonucu tespit edilmesinin ardından derhal uygulamaya konulur. Araç cezası ödenip zorunlu trafik sigortası yapılana kadar otoparka konur. Daha sonra kişiye belirli bir süre verilerek bu prosedürleri yerine getirmesi beklenir. Araç sahibi kendisine verilen süre içerisinde bu işlemleri halletmediği takdirde verilen süreyi aşan her 1 ay ( 30 gün ) için cezasına faiz uygulanır. Araç sahibinin kendisine verilen süreyi aşarak cezasını ödemediği her 1 ay ( 30 gün ) için sigorta şirketi de araç sahibinin sigorta prim ödemelerine %5 oranında fazladan ödeme ister. Araç sahiplerinin kendilerine yazılan cezaları en kısa sürede ödeyerek araçlarının zorunlu trafik sigortasını yaptırmaları bu durumda en doğru yaklaşım olacaktır. Ayrıca araç sahiplerinin cezalarını erken ödemeleri durumunda erken ödeme indiriminden yararlanmaları da söz konusudur. Bunun dışında ceza yazılan araç sahibi Gelir İdaresi Başkanlığı ( GİB )’ nın web sitesine (www.gib.gov.tr ) girerek trafik sigortası cezası ödeme işlemini buradan gerçekleştirebilirler. Bunun yanında kişiler bu sistem üzerinden borçlarını yapılandırabilir ve ödeme planlarını görüntüleyebilirler. Tüm bunlara ek olarak ceza ödeme işlemlerini yapılandırırken kredi kartı seçeneğini tercih eden kişiler borçlarını 3 taksite kadar bölerek taksitler halinde ödeyebilirler.
Trafik Cezası Yazılması ve Sonraki Süreç
Kişi trafikte çevirmeye girdiğinde trafik polisleri kişinin ehliyeti ve aracın ruhsatından hemen sonra aracın sigortasını kontrol etmektedirler. Eğer araç sahibi aracının zorunlu trafik sigortasını yaptırmadıysa ya da yaptığını kanıtlar bir belgesi bulunmuyorsa trafik polisi öncelikle zorunlu trafik sigortası cezasını keser. Daha sonra araç, araç sahibinden alınarak geçici süreliğine trafikten men edilir ve anlaşmalı otoparklardan en yakınına götürülür. Araç sahibinin aracını teslim almak için hem cezasını ödemesi hem de aracının zorunlu trafik cezasını belirtilen süreler içerisinde ödemesi gerekmektedir. Aksi takdirde araç sahibi aracını teslim alarak trafiğe çıkaramaz ve eğer ödeme ile sigorta işlemleri belirli bir zamanı aşarsa araç kalıcı olarak ve geri dönüşsüz bir biçimde trafikten men edilir. Aracın sigortasını yaptırmayarak tüm bu ek masraf ve can sıkıcı durumlara maruz kalmaktansa araç trafiğe çıkmadan önce mutlaka zorunlu trafik sigortası ve ilgili prosedürlerin tamamlanması gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Bitiş Tarihi Nasıl Hesaplanır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Henüz yorum yapılmamış.