Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası; motorlu bir taşıtın hareket halindeyken, etrafa vermiş olduğu hasarların ödemesini üstlenen bir güvencedir. Trafik sigortası yıllık olarak yapılmaktadır. Her yıl tekrar sigortayı çıkarmak gerekmektedir. Bunun için de her yıl belli limitler altında hesaplama yapılmaktadır. Sigortanın bedelini bu limitler belirlenmektedir. Birçok neden trafik sigortası primini etkilemektedir. Bunlar; aracın kullanım tarzı, özel ya da tüzel kişilere ait olması, kaza yapıp yapmadığı, yaptığı kaza sayısı gibi durumlardır. Bu durumlar aracın prim ödemelerini etkilemektedir.
Trafik sigortası, kaza anında karşı tarafın bütün masraflarını ödemekte olan bir sigortadır. Sigortalı aracın kaza yapması ve hatalı olması durumunda hasara uğrayan aracın bütün masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Sigortanın bu avantajının yanında aynı zamanda zorunlu olarak çıkarılması gerekmektedir. Sigorta yaptırmayan araçlar kesinlikle trafiğe çıkamamaktadır. Eğer trafikte sigortalı araç tespit edilirse oldukça yüksek cezalara tabi tutulmaktadır. Öncelikle araç trafikten men edilerek çekilir. Trafik şube otoparklarına götürülen araç sahibine birçok şart karşılığında verilmektedir. Öncelikle bir sigorta şirketine giderek sigorta çıkarmak için işlemleri başlatmaları gerekmektedir. Sigorta talebinden sonra bir süre bekletilme gibi durumlar söz konusudur. Bu arada araç sahibi birçok işinden geri kalmaktadır. Sigorta talebinden sonra belgeleri götürerek araçlarını almak isteyenler, ayrıca bir para cezası ile karşılaşırlar. Bu para cezası sigortasız aracın trafiğe çıkarıldığı için verilmektedir. Bunun yanında aracın otoparkta kaldığı sürece günlük olarak otopark ücreti ödemeleri gerekmektedir. Bu şekilde sigortasız aracın trafiğe çıkarılması ve tespit edilmesi durumda hem zaman kaybı hem de maddi kayıplar ortaya çıkmaktadır. Daha da kötüsü, araç sahibinin, sigortasız bir aracı trafiğe çıkararak aynı zamanda bir kazaya neden olması durumunda hem sigortasız araç kullanımından kaynaklanan cezalara maruz kalır, hem de karşı tarafa verdiği hasarların tamamını kendisi ödemek zorunda kalır. Bu hiç bir araç sahibinin yaşamak istemediği bir durumdur. Ancak araçları sigortalı kullanmanın en önemli faydalarından biri, kaza durumunda karşı tarafa verilen hasarın tamamını sigortanın karşılamasıdır. Bunun yanında trafik sigortası yasal ve çıkarılması zorunludur. Bu nedenle yasa dışı bir iş yapılmamış olunur.
Trafik Sigortası Cam Değişimi Yapar Mı?
Trafikte kimi zaman istenmeden ya da bir ihmal üzerine birçok kaza meydana gelmektedir. Kaza sonucunda hasar boyutları kazanın şiddetine göre değişmektedir. Ancak tüm durumlarda kaza sonucunda hasar meydana gelmesi kaçınılmazdır. Taraflar arasında hasarın karşılanması konusunda birçok kez sorunlar ve tartışmalar meydana gelmektedir. Bu anlaşmazlıklar kişilerin kendilerini haklı bulmalarından ve bunu savunmalarından kaynaklanmaktadır. İşte trafik sigortası bu anlaşmazlığı ortadan kaldırarak, karşı tarafın hatasız olması durumunda bütün hasarı üstlenmekte olan bir güvencedir. Yani trafik sigortası, sigortalı aracın hatalı olması durumunda karşı tarafın bütün masraflarını karşılamaktadır. Böyle kaza durumlarında aracın hasar gören bölgelerinin o anki durumunun fotoğrafı çekilmektedir. Bu hatalı aracın tespit edilmesinde, önemli bir delil niteliğindedir. Böyle durumlarda sigorta şirketi gelerek aracın mevcut durumuna bakmaktadırlar. Ona göre çeşitli raporlar alarak hata oranlarını tespit etmektedirler. Araç kazalarında, özellikle cam hasarı görülmesi durumunda, cam ve aynaların kırılarak küçük parçalar haline geldiği görülmektedir. Kaza anında aracın havalandırma deliklerinin üzerini bir şeylerle örtmek gerekmektedir. Bu şekilde havalandırma deliklerine cam veya başka parçaların girmesi engellenmektedir. Trafik kazaları anında sıkça görülen cam parçaları dikkat edilmediğinde bu havalandırma deliklerine girerek ciddi sorunlar oluşturmaktadır.
Birçok kişinin merak ettiği bir konu da cam ödemesi sigorta tarafından mı karşılanmaktadır. Aracın ön camları, arka camları ya da yan camları hiç fark etmeden, hiç birini trafik sigortası karşılamamaktadır. Bu hizmetler trafik sigortasının hizmetleri içerisinde değildir. Bütün bu sigorta hizmetlerini bilmek için trafik sigortası değişim kriterleri iyice araştırılmalıdır. Çünkü araç sahibi, sigortadan faydalanmak istediğinde hangi hizmetlerinden faydalanabileceği bilmelidir. Ona göre bazı durumlarda kendisi ödeme yapabilmektedir. Bunun için sigorta şirketine her konuyu sormalı ve detaylıca öğrendikten sonra sigorta işlemlerini başlatmalıdırlar. Birçok araç sahibi hizmetlerin hepsini bilmediği için hasar durumunda, özellikle cam hasarları için sigorta cam değiştirir mi diye merak etmektedir.
Sigortalı aracın hatası sonucunda sigorta şirketi, karşı tarafın hasarlarını ödemekte ancak sigortalı aracın hasarlarını karşılamamaktadır. Bu durumlarda sigorta şirketi cam karşılama hizmeti vermemektedirler. Ancak sigorta çıkarılırken ekstra hizmetler için artı trafik hizmeti sunulmaktadır. Bu üç çeşittir ve farklı durumlarda ödeme hizmeti sunmaktadır. Yani birinci kaza durumunda çekici ücreti, ikincisi şehirlerarası yollarda gerçekleşen kazada konaklama hizmeti, üçüncüsü de ferdi kaza teminat paketidir. Bu ekstradan hizmetler içerisinde de cam değişimi yoktur. Sigorta şirketi hiç bir şekilde sigorta içerisindeki ücretlendirme dahilinde cam karşılama hizmeti yapmamaktadır. Cam hasarlarının ödenmesi trafik sigortası hizmeti dışında KASKO sigortası tarafından yapılmaktadır. Çünkü trafik sigortası yalnızca üçüncü şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Bunun için şartları da, sigortalı olan aracın hatalı olmasıdır. Bu şekilde araç sahibi hatalı olmasına rağmen hiç bir şekilde karşı tarafın hasarlarını ödememektedir.
Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Cezası Nasıl Sorgulanır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
View Comments (1)
Trafik sigortası karşı taraf suçsuz ise karşı tarafın hasarını giderir diyorsunuz ya... önden giden arabanın trafik sigortası vardı ve benim cama taş sıçrattı ben suçsuzum bu durumda önde giden araba trafik sigortasından benim hasarımı gidermekle yükümlü değil midir ? Al işte cam da bi hasar ve gidersin hasarı bu niye olmuyor muş yazı bilgilendirmesinde tutarsızlık var...