Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Trafik Sigortası Borç Sorgulama Nasıl Yapılır

27.01.2018
630

TRAFİK SİGORTASI NEDİR?

Trafik sigortası, her araç için trafiğe çıkmadan önce yaptırılması gereken zorunlu sigortadır. Aracınıza trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmanız ve kaza yapmanız halinde araç bağlama ve sürücüye ceza yaptırımı bulunmaktadır. Kaza olmadan da gireceğiniz herhangi bir trafik kontrolünde araca ve araç sahibine yönelik cezalar ödenmek zorundadır. Trafik sigortasının yaptırılmasının amacı, maddi ya da manevi hasar oluşturacak kazalarda zararların karşılanması olarak tanımlanabilir. Trafik sigortası ile Kasko karıştırılmamalıdır. İki sigorta türünün de kapsamı ve ödemesi farklı yapılmaktadır. Trafik sigortası konusunda yetkili devlet organı Hazine Müsteşarlığı’dır.

TRAFİK SİGORTASI ÖDEME

Trafik sigortasının ödemesi, aracınıza yaptırdığınız trafik sigortanızın ödendiği günü baz alır ve her yıl, geçen yıl ödemenizi takip eden yılın dönümünde ödenmelidir. Trafik sigortasının tutarını, yaşadığınız ilde gerçekleşen kaza sayısı ve trafik yoğunluğu, aracınızın trafiğe çıkış yılı, aracınızın modeli, hasarsızlık indirimi ve daha önceki ödemelerinin düzenli olması belirlemektedir.

Trafik sigorta ödemelerini aksatmamak gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası olmadan başınıza gelebilecek herhangi bir kaza durumunda ödenmeyen sigortanın maddi yaptırımı sizin için çok daha fazla olacaktır. Bu sebeple ödeme tarihlerinizi kaçırmamalı ya da sigortacınızdan size hatırlatmasını isteyebilirsiniz.

İlk kez zorunlu trafik sigortası yaptıracaksanız ya da başka bir araca sigorta yaptırmanız gerekiyorsa trafik sigorta sorgulama sitelerinden birini kullanabilirsiniz.

Trafik sigortanızı nakit veya kredi kartıyla ödeyebilirsiniz.

TRAFİK SİGORTA BORCU NASIL SORGULANIR?

Daha önceden sigortanız var ve hali hazırda bir sigorta şirketi ile çalışıyor iseniz, size sigorta şirketiniz bu konuda yardımcı olacaktır. Çünkü sigorta şirketleri aracınız için sorgulama yaparken birçok sigorta firmasının tekliflerini görebilmektedirler. Bunun dışında ilk kez sigorta yaptıracaksanız ya da sigortacınızı değiştirecekseniz, internet üzerinden güvenli sitelere bilgilerinizi vererek aracınız için verilen teklifleri görebilir ve değerlendirebilirsiniz. İnternet sitelerinde size sorulan sorular genellikle şunlardır;

– Aracınız var mı?

– Aracınız varsa plakanız

– Adınız

– Soyadınız

– TC Kimlik Numaranız

– Telefon Numaranız

– Mail Adresiniz

Bu bilgileri girdikten sonra borç sorgulama işleminiz için bir süre beklemeniz gerekmektedir. Borç sorgulama işleminiz bittikten sonra tarafınıza bir teklif dosyası gönderilecektir. Sizin için en uygun teklifi bulana kadar teklif alabilirsiniz. Her sigorta şirketinin teklifleri farklıdır ve arada bazı zamanlarda büyük maddi farklılıklar bulunabilmektedir. Bu durumu göz önüne alarak ilk teklif aldığınız yeri kabul etmek zorunda olmadığınızı unutmayınız. Trafik sigortası borç öğrenme yerleri ve sigorta şirketlerini iyice araştırmanız gerekmektedir.

İnternet siteleri haricinde sigorta tekliflerini karşılaştıran ve sizin bütçenize uygun teklifler sunabilecek sigorta aracı firmaları ile de görüşüp trafik sigortanızı yaptırabilirsiniz. Trafik sigortanızın ödenmeme durumunda, borcu takip eden her ay %5 lik zam uygulanmaktadır.

TRAFİK SİGORTASI YÜKSEK ÇIKTI NEDEN?

Trafik sigortası çok farklı etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Trafik sigortası borç hesaplama yapılırken bazı faktörler göz önünde bulundurulmaktadır.

– Trafik sigortasını yaptıracak kişinin ehliyet yılı

– Daha önce aracının olup olmadığı

– Bulunduğu ilin trafik yoğunluğu, ilin kaza oran ve ihtimalleri

– Sürücünün daha önce kaza yapıp yapmadığı

Eğer daha önce kaza yapmadıysanız hasarsızlık indirimi almaya hak kazanırsınız. Kaza yapmanız durumunda bu indirim ortadan kalkacak ve zorunlu trafik sigorta tutarınız bir sonraki dönemde değişecektir. Kaza yaptığınız zamandan sonra ödemelerinizdeki yükselme kademeli bir şekilde düşmeye başlayacaktır. 3 yılın sonunda kaza başına ödenecek tutar, sigortanız tarafından karşılanmış olur ve kaza yapmamanız durumunda devletin belirdiği taban fiyattan trafik sigortanıza devam edersiniz.

Bir trafik sigorta poliçesi ölümlü kaza yaşanması halinde kişi başına düşen tedavi ve ölüm masraflarını karşılamakla yükümlü olacaktır.

KASKO ve TRAFİK SİGORTASI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

– Trafik sigortasının yaptırılması zorunludur. Kasko sigortası aracını ve kendini maddi hasarlara karşı korumak isteyen kişilerin araçlarına istekleri doğrultusunda yaptırdıkları sigorta türüdür. Trafik sigortanız yokken aracınızı trafiğe çıkaramazsınız fakat kasko için böyle bir durum söz konusu değildir.

– Kaza halinde zorunlu trafik sigortası karşı tarafın hasarlarını karşılar. Kasko kendi aracınızın hasarlarını karşılanması için yapılmaktadır.

– Trafik sigortası devlet tarafından güvence altındadır. Ödeme ve güvence teminatları devlet tarafından belirlenir. Kasko kendi aracınızın hasarı konusunda bir teminat içerdiğinden, farklı paketlerde sunulan teminat içeriklerine göre kendiniz kasko sigortanızın içeriğini ve kapsama alanını belirleyebilirsiniz.

– Trafik sigortası serbest ücret tarifesini benimsemektedir. Bu yüzden ucuz olan sigorta size yine aynı güvenceleri verecektir. Fakat kaskoda önemli olan ne kadar ucuz olduğu değildir. Kasko sigortası ile birlikte hasar durumunda maddi zararların güvence altında olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Örneğin maddi hasarlı bir kaza geçirdiniz. Aracınızın onarımı ve bakımı yapılmak zorunda kaldı. Kasko sigortanız aracınızın tamiri yapılırken size geçici bir araç sağlayabilir ve o dönem boyunca yaşayacağınız mağduriyeti giderebilir. Siz bu hizmeti Kasko sigorta paketiniz de satın almış iseniz, bağlı olduğunuz sigorta şirketi size bu hizmeti sunmak zorundadır. Fakat trafik sigortası bu tip teminatları size sunmayacaktır.

Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortasında Alt Limit Nedir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.