Trafik Sigortası Bitiş Tarihi Nasıl Hesaplanır
Trafik sigortası zorunlu ve isteğe bağlı ( kasko sigortası ) olmak üzere iki ayrı grupta incelenmesi gereken bir sigorta türüdür. Burada ilk grubu oluşturan zorunlu trafik sigortası, Türkiye’de bulunan tüm motorlu taşıtlarda olması gereken sigorta tipidir. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlar asla trafiğe çıkamazlar. Bu araçların trafikteki eylemleri trafik polislerinin çevirmesi sırasında ya da online veri tabanları üzerinden fark edilirse araç sahibine ceza yazılır ve ceza ödenip sigorta yapılıncaya dek araç trafikten men edilir. Eğer uzatma süreleri ile birlikte verilen toplam süre içerisinde araç sahibi ilgili prosedürleri yerine getirmezse araç tamamen trafikten men edilir. İkinci bir grup olan kasko sigortası ise zorunlu trafik sigortasına ek olarak yaptırılabilecek ve zorunlu sigortada bulunmayan ek maddeleri de içeren sigorta türleridir. Zorunlu trafik sigortası kaza sonucunda yalnızca karşı tarafa verilen hasarı karşılarken; kasko sigortası uygulanan poliçenin tipine göre kişinin kendi aracı ve araç içi ekipmanlarını da kapsayabilir. Kasko sigortada bitiş tarihi gelene dek araç sahibi herhangi bir kaza sonucu oluşabilecek tüm hasarlarını ya da hasarlarının bir bölümünü buradan karşılayabileceği gibi ( kasko sigortası poliçesine göre karşılanacak hasarlar değişkenlik gösterir ) karşı tarafın hasarlarını ya da hasarlarının bir bölümünü de karşılayabilir. Sigorta zamanı aşıldığı takdirde bu durumlarda zorluk yaşamamak için sigorta poliçesi yenilenmelidir.
Trafik Sigortasında Başlama Bitiş Zamanları
Zorunlu trafik sigortasının başlangıç ve bitiş tarihleri poliçede belirtilmekle birlikte araç sahibinin trafik sigortası bitişine kalan süreyi hesaplamak adına internet üzerinden başvurabileceği çözümler mevcuttur. Araç sahibi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ( SBM )’ ye ait internet sitesi olan www.sbm.org.tr adresi üzerinden ilgili sayfaya ulaşım sağladıktan sonra Trafik Poliçe Sorgula seçeneğine tıklayarak trafik sigorta bitiş tarihi hesaplama işlemini gerçekleştirebilir. Araç sahibi bu sistem üzerinde üç farklı seçenekte bilgilerini girerek trafik sigorta poliçesinin ne zaman biteceğini ve ne kadar zamanı kaldığını öğrenebilir. Bu seçenekler:
- Plaka ve TC Kimlik No ile Sorgulama
- Plaka ve Vergi Kimlik No ile Sorgulama
- Sigorta Bilgileri ile Sorgulama
İkinci bir seçenek olarak araç sahibi e -devlet kapısına giriş yaparak Trafik Poliçe Sorgulama seçeneğine tıkladıktan sonra buradan da trafik poliçesi bitiş tarihini ve poliçenin bitişine ne kadar zaman kaldığını görebilir. www.turkiye.gov.tr adresine ulaşım sağladıktan sonra TC kimlik numarası ve e -devlet kapısı şifresi ile sisteme giriş yapan araç sahibi buradan da poliçe bilgilerine ulaşabilir.
Trafik Sigortası Poliçe Yenilenme Süreci
Aracını yeni alan bir araç sahibinin trafik sigortası poliçe işlemlerini başlatmak için 10 gün vakti vardır. Yani yeni araç sahibi 10 gün içerisinde sigorta firmasına bildirimde bulunup poliçe işlemlerini başlatmalıdır. Trafik sigortasının belirli bir yenilenme süreci olmamakla birlikte trafik sigorta poliçesinin geçerlilik süresi 1 senedir. Sigorta poliçesi bir seneyi doldurur doldurmaz poliçede yenilenmeye gidilmelidir. Aracın sigorta poliçesi yenilenmediği takdirde de asla trafiğe çıkılmamalıdır. Poliçesi yenilenmeyen aracın bir gün dahi olsa trafiğe çıkması yasaktır.
Ayrıca araç sahibi değişse dahi sigorta poliçesi 15 gün daha geçerliliğini kaybetmediğinden dolayı ikinci el araç sahibi de trafik sigortası poliçe işlemlerini yapabilmek adına yeterli süreye sahip olacaktır.
Trafik Sigortasının Süresinin Geçmesi ve Yenilenmemesi Durumunda
Zorunlu trafik sigortasının poliçe geçerlilik sürecinin bitmesinin ardından, poliçenin yenilenmediği her 1 ay ( 30 gün ) için %5 miktarında gecikme zammı uygulaması yapılmaktadır. Bunun yanında zorunlu trafik sigortasının zamanında yapılmaması durumunda araç sahibi o araç için indirimli prim ödeme hakkını kaybeder. %5 oranındaki gecikme zammı hesaplanıp otomatik olarak zorunlu trafik sigortası poliçe tutarı üzerine eklenir. Sonrasında ise ilgili sigorta firması bu gecikme zammını devlete öder. Trafik sigortasının gecikme zammını ödemek durumunda kalmamak ve bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamak için zorunlu trafik sigortası yenilenme zamanını takip etmek ve kayıta almak gerekir. Kasko sigortalarında ise durum biraz daha az riskli olmakla beraber, herhangi bir kaza sonucunda kaskosu dahilindeki hasarlarının karşılanacağı düşüncesinde olan araç sahibi daha sonra hayal kırıklığı yaşayabilir. Bu nedenle zorunlu trafik sigortası kadar elzem olmamakla birlikte araç sahibi kişi kasko sigortasının yenilenme zamanlarını da takip etmeli ve kayıt altına almalıdır. Gerekirse bu tarz unutmaları önlemek adına telefon, bilgisayar ya da tablet gibi akıllı cihazlara hatırlatma alarmı kurulabilir.
Aksi takdirde zorunlu trafik sigortası yapılmayan bir araç tespit edildiğinde anlaşmalı bir otoparka çekilerek trafikten men edilecektir. Ayrıca araç zorunlu trafik sigortası yapılana ve otopark, çekici ve ceza ücreti ödenene dek sahibine teslim edilmeyecektir. Kasko sigortasında ise böyle bir durum yoktur tamamen kişinin kendi isteği ve tercihi doğrultusunda kasko sigortası tercih edilebilir. Zorunlu trafik sigortası tüm zorunlu trafik sigortalarında geçerli ana teminatları barındırırken kasko sigortası kişinin tercihine bağlı olabilecek ekstra teminatları içerir. Genellikle araç sahibinin yaşadığı bölgede sık görülen bir doğal afet ya da beşeri olay varsa buna göre tercih yapılır.
Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Borç Sorgulama Nasıl Yapılır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Henüz yorum yapılmamış.