Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Trafik Sigortası Aktarma Nasıl Yapılır

15.01.2018
669

Trafik sigortası nedir?

Maddi hasarlı oluşan trafik kazalarında oluşan zararları güvence altına alan bir sistemdir. Bu sistem ile iki aracın çarpışması durumunda karşı tarafta meydana gelen zarar çarpan aracı trafik sigortası ile karşılanır. Yine aynı şekilde diğer aracın da trafik sigortası olacağı için çarpan aracın zararı da diğer aracın trafik sigortası ile karşılanacaktır. Trafik sigortası yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan bir aracın trafiğe çıkması yasaktır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkan araçlara ceza kesilir ve aracın da trafiğe çıkması yasaklanır. Araç sahibi kesilen cezayı ödese bile trafiğe çıkamaz. Trafiğe çıkması için cezayı ödedikten sonra aracına zorunlu trafik sigortasını da yaptırması gerekir.

Zorunlu trafik sigortasını yaptırdıktan sonra tekrardan trafiğe aracı ile çıkabilir. Trafik sigortası yaptırmayan bir araç ile trafiğe çıktığınız zaman aracınızın karıştığı bir kazada meydana gelebilecek zararın çoğunu cebinizden karşılamak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden trafik sigortasının yaptırılması araç sahibi açısından çok önemlidir. Trafik sigorta önemi bununla da sınırlı değildir. Kaza nedeniyle meydana gelebilecek ölüm ve yaralanmalarda da sigorta firması sigorta sahibinin yakınlarına vefat parası ya da hastanedeki masrafların karşılığını verir. Zorunlu trafik sigortası ile devlet araç sahiplerinin hepsinin hakkını güvence altına almış olur. Bu yüzden trafik sigortasının yaptırılması belli kanunlarla zorunlu hale getirilmiştir.

Trafik sigortasının kapsamı nedir?

Zorunlu trafik sigortasının kapsamı araç sahibi için değil kazaya karışan karşı taraf, yani 3. kişi olarak bilinen kişilerdir. Araç sahibinin uğradığı zararlar zorunlu trafik sigortası ile karşılanmaz. Bu yüzden araç sahibi kendi zararının da karşılanmasını veya kendi haklarının da güvence altına alınmasını istiyorsa zorunlu trafik sigortasının yanında kasko sigortası yaptırmalıdır. Kasko sigortası araç sahibinin uğradığı zararları karşılar.

Zorunlu trafik sigortası kapsamında kaza esnasında meydana gelen ölüm ve yaralanma masrafları ile maddi zararlar karşılanır. Zorunlu trafik sigortası karşılığında sigorta firmaları araç sahiplerinden sigorta primi alır. Alınacak sigorta prim bedeli araç modeli, aracın markası, aracın nerede kullanılacağı, araç sahibinin daha önceden yapmış olduğu kazaların olup olmadığı ve aracın iş yeri için kullanılıp kullanılmayacağı gibi kriterlere bakılarak sigorta firması tarafından belirlenir. Yapılan trafik sigortası ile araç sahipleri karşı tarafa verebilecekleri bir zarara karşı kendilerini güvence altına almış olurlar. Trafik sigortası ülke sınırları içerisindeki bütün motorlu araçlar için geçerli olan bir sigortadır. Trafik sigortası zorunlu olduğu için farklı sigorta firmaları trafik sigortası işlemlerinde benzer avantajlar sunmaktadır. Çünkü trafik sigortası ile bütün araç sahiplerine sigorta yapılır ve herkes aynı haklardan yararlanır. Zorunlu trafik sigortasını diğer sigortalardan ayıran en temel özelliği sigorta yaptıranın değil karşı tarafın zararlarını karşılamasıdır. Trafik sigortası zorunlu olduğu için sigorta firmaları arasında fiyat olarak çok büyük farklar yoktur. Bu yüzden araç sahiplerinin dikkat etmesi gerek konu sigorta firmalarının trafik sigortası kapsamında ne gibi hizmetler sunduklarıdır. Bazı sigorta firmaları zorunlu trafik sigortası kapsamında meydana gelen kazalarda çekici, danışmanlık gibi hizmetler sunmaktadır.

Araç sahipleri zorunlu trafik sigortasını yaptırmadan önce sigorta firmalarından hizmetleri hakkında bilgi alarak karşılaştırma yapabilirler. Karşılaştırma sonucunda en iyi hizmeti veren sigorta firması seçilmeli ve trafik sigortası yaptırılmalıdır. Zorunlu trafik sigortasının kapsamı sınırlı olduğu için araç sahipleri sigorta firmaları ile görüşerek ek teminatlar yaptırabilir. Bu ek teminatlar ile meydana gelebilecek başka zararlar da güvence altına alınmış olur. Bu ek teminatlar zorunlu trafik sigortası kapsamında olmadığı için sigorta poliçesine ek ücret olarak yansıtılır. Trafik sigortası ücretlerini bazı sigorta firmalarında kredi kartı ile taksit yaptırarak ödeyebilirsiniz.

Trafik sigortasında aktarma var mı? Trafik sigortasında devir işlemi nasıl yapılır?

Zorunlu trafik sigortasında aktarma işlemi yapılamamaktadır. Aracı sattığınız zaman trafik sigortasını iptal edebilir ve sigorta poliçesini trafik sigortası yaptırdığınız şirkete götürerek geri kalan paranızı alabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortasını yaptırırken ödemeyi kredi kartınız ile yaptıysanız ödemeyi yaptığınız kredi kartını da götürmeniz gerekir. Çünkü geri kalan paranız kredi kartınıza iade edilir. Sigortada aktarma işlemi yapılamadığı için aracı alan kişinin yeni bir trafik sigortası yaptırması gerekmektedir. Aracı satın alan kişi daha önce hiç trafik sigortası yokmuş gibi yeniden araca sigorta yaptırmalıdır. Bu yüzden satın alınan araç ikinci el ise daha önceden sigortasının olup olmadığına bakılmalıdır. Çünkü aracı satın alan kişi sigorta yaptırmadan trafiğe çıkarsa herhangi bir çevirme esnasında satın aldığı araç trafik polisi tarafından bağlanabilir.

Aracı satın alan kişi için eski sigorta 10 güne kadar geçerli olup bu 10 gün içinde yeni trafik sigortası yaptırması gerekir. Eğer aracı yeni alan kişi 10 gün içinde yeni bir trafik sigortası yaptırmaz ise 10 gün sonunda hem ceza faizi uygulanır hem de trafiğe çıktığı esnada aracı bağlanır. Araç sahipleri araçlarının marka ve modeli gibi hususları bildirerek zorunlu trafik sigortası tutarı hakkında bilgi alabilirler.

Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Ödeme Planı Nasıl Belirlenir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.