Kimlik Kartı ile Bankadan Para Çekilir Mi?
Banka hesap kartları ile ortak ATM görevi gören tüm yerlerden kolaylıkla para çekilebilmektedir. Fakat bazı durumlarda banka kullanıcılarının yanlarında banka kartları ve ya kredi kartları bulunmamaktadır. Bu durumda da bilinenin aksine bankalardan para çekilebilir. Şöyle bir fark var, bu paralar kartsız bir şekilde ATM cihazlarından çekilememektedir. Kartsız para çekimi için bankaya gidilmelidir. Hesabınızın bulunduğu bankaya bizzat gidildiğinde gişe işlemlerine başvurulur. Gişe işlemlerinde de kimlik kartı ile dakikalar içerisinde para çekimi yapılabilmektedir. Bu yüzden hesap kartının bulunmadığı anlarda kimlik kartı ile sadece bankanın içerisinden çekim yapılabilmektedir.
Peki, Kart Olmadan Başka Hangi İşlemler Yapılabilir?
Hesap kartlarının yanımızda bulunmadığı durumlarda da ATM cihazları üzerinden yüzlerce çeşit işlem yapabilmekteyiz. Bunlardan birisi de havale işlemidir. Havale, aynı banka kullanıcılarının birbirleri arasında yaptıkları para alış veriş işlemidir. Bu işlem için ATM cihazında kendi kart numaranızı ve göndereceğiniz kişinin banka kartı numarasını yazmanız, cep telefonunuzu ve kimlik numaranızı yazmanız yeterlidir. Bu işlem sonrasında, kartsız havale yaptığınız için bankalar sizden ufak bir ücret alacaktır. Bu ücret bankadan bankaya değişmekle birlikte neredeyse tüm bankalarda 5 ile 10 TL arasındadır. Bu sayede kartsız bir şekilde de havale yapılabilmektedir.
Bir diğer işlem çeşidi EFT’dir. EFT işlemi A bankasının kullanıcısının, B bankasının kullanıcısına yaptığı para transferidir. Bu transfer kart yanınızda olsun ya da olmasın gerçekleştirilebilmektedir. EFT işlemleri için kimlik numaranızı ve cep telefon numaranızı yazmanız yeterlidir. Göndereceğiniz miktarı da girdikten sonra, alıcının hesap bilgilerini yazmalısınız. EFT işlemleri farklı bankalarla yapıldığı için, havale ücretlerine göre farklılıklar göstermektedir. Çoğu banka için EFT ücretleri, transferin miktarına göre değişmektedir. Bankalar ortalama olarak 10 ile 40 TL arası bir EFT ücreti belirlemişlerdir. Bu sayede kart olmadan da kimlik numarası ile para alış verişi sağlanabilmektedir.
Kartsız Fatura Yatırma
Banka ATM’lerinden kart olmadığı durumlarda bazı ödemeler gerçekleştirilebilmektedir. Bu ödemelerden birisi de her ay düzenli olarak ödediğimiz faturalardır. Elektrik, doğal gaz, su, telefon gibi faturalar bu ATM’ler aracılığıyla ödenebilmektedir. Bunun için de faturanıza ait kullanıcı bilgilerinin girilmesi yeterlidir.
Kartsız Ödemeler
ATM’ler üzerinden kartsız bir şekilde örneğin SGK ödemeleri gerçekleştirilebilmektedir. Motorlu taşıtların vergileri ve ya Milli Eğitim Bakanlığı’na ait ödemeler bu şekilde ATM’ler üzerinden kartsız bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu tür işlemler için az önce bahsettiğimiz havale işlemini seçerek işlemlerinizi kolaylıkla yapabilmektesiniz.
A bankasının kredi kartını kullanıyorsunuz ve kredi kartınız yanınızda değil. Bu tür durumda ATM’den kredi kartı numaranızı, cep telefon numaranızı ve kimlik numaranızı girip kredi kartı borcu kolaylıkla ödenebilmektedir. Bu işlem için de bankanın kullanıcıdan kestiği ücretler oldukça azdır denebilir.
ATM’den Hangi İşlemler Yapılabilir?
ATM’lere banka kartı ile gidildiğinde yüzlerce farklı işlemler yapılabilmektedir. Hesap kartınız olan bankada kredi kartınız da mevcutsa işlem sayısı neredeyse ikiye katlanmaktadır. Banka kartı ile örneğin kredi başvurusu yapılabilmektedir. Otomatik olarak bireysel kredi başvurusu yapılabilmektedir. Bu başvuru sonucunda kredi notunuza ve bankalar tarafından oluşturulan sicilinize bakılır ve onaylanma ihtimalinde paranız hesap kartınıza anında kesintisiz bir şekilde yatırılır. Bu işlem sayesinde kredi çekimlerinde saatlerce hatta günlerce bekleme devri sona ermiş olmaktadır.
Banka kartı ile ATM cihazları kullanıldığında birçok kullanım bilgisi öğrenilebilmektedir. Bunlardan birisi de hesap özetidir. Hesap özeti, kart kullanıcısının bir dönem boyunca yaptığı tüm harcamaları, hesap hareketlerini, hesaba para yatırıp – para çekme işlemlerinin tamamını göstermektedir. Bu sayede yapılan tüm hareketler kolaylıkla görülebilmekte ve kalıcı olması için de ATM tarafından banka kullanıcısına işlem bilgisini içeren makbuz verilmektedir. Hesap özetinin sorgulandığı gibi OGS ve HGS bilgileri de sorgulanabilir. Hızlı Geçiş Sistemi kartınız içerisinde bulunan para miktarınız ve ya HGS – OGS cezalarınız bu ekran içerisinde gözükmektedir. Bu sayede bu bilgilerin de çıktısı ATM aracılığıyla edinilmektedir.
Kartlar ile ATM’lerden yapılacak bir diğer işlem çeşidi de yatırım işlemleridir. Bu işlemler bir kaç alt dala ayrılmaktadır. Repo işlemleri, yatırım fonu, altın olarak kategorilere ayrılmış haldedir. Kart sayesinde altın satışı ve alışı gerçekleştirebilir, buna ek olarak yatırım fonlarının da alışı ve satışı ATM’ler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Az önce bahsettiğimiz gibi kredi kartınızın ve banka kartınızın aynı bankaya ait olduğu durumlarda işlem sayısı oldukça fazla artmaktadır. Bu işlem seçeneklerinden birisi de kart limiti işlemleridir. Kredi kartınızın limitini ATM cihazlarını kullanarak arttırabilirsiniz. Talep oluşturulduğunda bu talep bankaya iletilir. Kredi notuyla ve bankalarca oluşturulmuş olan sicilinize göre uygun görülmesi halinde otomatik olarak kredi kartınızın limiti istediğiniz oranda yükseltilmektedir. Bu seçeneklere ek olarak bir de faturaların otomatik ödeme talimatları kartlara verilebilmektedir.
Otomatik ödeme talimatları evimize gelen su faturasından başlayıp, sigorta ödemelerine, kredi ödemelerine kadar çeşitlenmekte ve genişlemektedir. Bu işlemler ilgili banka şubesine gidildiğinde isteğe göre işleme sokulmaktadır. Bu sayede her ay gelen fatura ödeme sıkıntıları, kredi ödeme sıkıntıları gibi problemler ortadan kalkmaktadır. Banka kartlarında eğer bakiye yeterli ise bu faturalar ödenmektedir. Otomatik ödeme talimatı kredi kartlarına verilir ise faturaların tamamı otomatik olarak
ödenmektedir. Bu sayede belki onlarca fatura tek bir ödeme ile kolayca ödenebilmektedir. Otomatik ödeme talimatları sayesinde banka tarafından kart kullanıcılarına bazı avantajlar sunulmaktadır. 18 yaşını geçmiş ve öğrenci olmayan her kişiden banka hesap kullanım ücreti alır. Bu ücret her ne kadar yasal olmasa da çoğu kişi bu durumu bilmemektedir. Bu otomatik ödeme talimatları kartlara entegre edildiğinde bankalar kullanıcıdan kart kullanım ücreti almamaktadır. 6 ayda ya da 12 ayda bir alınan bu kullanım ücretleri, çok fazla olmasa da kart kullanıcılarını yıllık 60 ile 100 TL arasındaki kullanım bedelinden kurtarmaktadır.
ATM’lerden Kredi Kartı ile Hangi İşlemler Yapılabilir?
Kredi kartı ile az önce belirttiğimiz gibi limit artırımı ve fatura benzeri ödemeler gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra kredi kartlarından nakit avans çekilebilmektedir. Nakit avans, bir nevi kredi çekimi gibidir. 50 TL’lik nakit avans çekilebileceği gibi, 5.000 TL de nakit avans çekilebilmektedir. Bu nakit avansın, bir sonraki ay tek çekim olduğu için tek seferde ödenmesi gereken bir borca dönüşmektedir. Fakat farklı bir kolaylık sağlanması için bankalarca kredi kartı kullanıcılarına taksitli nakit avans işlem seçeneği sunulmuştur.
Taksitli nakit avans, kredi kartınızın limitine göre çekilebilen bir avans çeşididir. 2 taksitten 10 takside kadar nakit avans çekilebilmektedir. Sonrasında bu nakit avans belirli bir faiz ile birlikte kredi kartı borcu olarak kart kullanıcısına yansıtılmaktadır. Kredi çekimlerinin ödemelerinden oldukça düşük faizi olan bu kredi kartından yapılan taksitli nakit avans işlemleri, kart kullanıcıları tarafından günümüzde çokça tercih edilmektedir.
ATM’lerden kartlarla yapılabildiği gibi avuç içi okuma cihazları sayesinde de birçok işlem yapılabilmektedir. Daha önceden el izini ve ya parmak izini okutan ve sisteme işleten kullanıcılar, kartlar olmaksızın el izleri ve avuç izleriyle de ATM üzerinden kartlara nazaran kısıtlı olan onlarca işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Havale (EFT) Kaç Saatte Hesaba Geçer 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.