Taşıt kredileri de bireysel krediler kadar bir ihtiyaç haline geldi. Taşıt kredisi çekmek isteyen tüketiciler bir yandan ne gibi başvuru seçenekleri ile karşılaşacaklarını merak ediyor, diğer yandan da olası bir durumda krediyi ödeyemezse ne gibi durumlarla karşılaşacağını düşünüyor. Bizler de bu sorunun cevabını sizlerle paylaşmadan önce taşıt kredisinin ne olduğunu ve bu kredinin özelliklerinin neler olduğunu hakkında bilgi verelim. Taşıt kredisi bankalar tarafından tüketicilere sunulan imkanlardan bir tanesi. Eğer 0 veya ikinci el araç almak istiyorsanız ve krediye ihtiyaç duyuyorsanız taşıt kredisinden faydalanabilirsiniz. Taşıt kredileri için bankalar siz tüketicilere 12,34, 36 veya 48 ay süreli vade seçenekleri sunuyor. Bu tip krediler tüketiciler tarafından en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Şimdi en çok merak edilen konulardan bir tanesi olan kredi ödemelerini yapamazsak ne gibi sorunlarla karşılaşırız, banka tarafından araç hakkında ne gibi yaptırımlar uygulanır. Kredi çekmeye karar vermeden önce olası bir durumda ödeyemezseniz ne ile karşılaşacağınız hakkında bilgi sahibi olmanız sizin işinizi kolaylaştırır.
Taşıt kredinizi çektiniz ancak bir beklenmeyen bir durumla karşılaştınız ve maddi durumunuz krediyi ödemenize el vermiyor. Biz bu ve buna benzer bir durumla karşılaşmanız halinde yaşayabileceğiniz durumlardan bahsedelim. Eğer bir kredi çekmeye karar verdiyseniz her ne kadar başvuru koşullarına gerekli evraklara özen gösteriyorsanız ödeyememe konusunda da karşınıza çıkacak ihtimaller hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Kafanızı karıştıracak sorulardan birkaç tanesi krediyi ödeyememe konusunda kanunların bu konu hakkında ne dediği ve bankanın bu durumda yaptırımının ne olacağı. Bu gibi sorulara cevap vermek taşıt kredisi hakkında yapılan bilgilendirmelerden en önemlisi olmaktadır.
Kredi çekerken bilmeniz gereken ilk bilgilerden bir tanesi bankanın size kredi verirken skorlama sistemini kullanmasıdır. Bu durumun açıklaması bankaların Kredi Kayıt Bürosu’ndan alınan bilgilere göre yani gelir gider bilgilerinizin göz önüne alınması demektir. Bu durumun siz tüketiciler tarafından daha iyi anlaşılabilmesi adına örnekler sunalım. Bankadan taşıt kredisi çektiğiniz taktirde zaten aracınızın üzerine ipotek konulacaktır. Ancak ödeme yapılmaması durumunda banka hemen ipotek yolu ile aracı satmayı istemez. Taşıt kredinizi çektiniz, ödeyemediniz bu durumda dediğimiz gibi banka aracınızı satma yoluna gitmeden önce size bütçenize uygun ödeme seçenekleri sunacaktır. Banka asıl olarak sizlere verdiği parayı geri almayı amaçlar.
Kredinizi çektiniz ve ilk iki ay boyunca ödemeye yapmadınız üçüncü aya geldiğinizde bankadan tarafınıza ihtarname gönderilecektir ve hakkınızda yasal işlem başlatılacaktır. Ayrıca aracınız trafikte devam ediyorsa banka sizin hakkınızda Emniyet Müdürlüğüne bildiri göndereceğinden araca el konulur. Bankaların ilk hedefi dediğimiz gibi aracınızı bağlatmak olmaz, ödeme yapılması için alternatifler üretir. Banka size ödeme yapabilmeniz için gerekli yolları sunduğu taktirde ödeme hala yapılmazsa maalesef araca el konulur. Aracınıza el konulursa bu noktadan sonra sizlerin yapabileceği bir durum kalmamaktadır.
Bir önceki yazımız olan En Uygun Taşıt Kredisi Kampanyaları başlıklı makalemizde en uygun, En uygun taşıt kredisi ve En uygun taşıt kredisi kampanyaları hakkında bilgiler verilmektedir.