Tasarruf, kelime anlamı olarak bakıldığında; ‘’parayı ya da tüketilecek herhangi bir şeyi dikkatli kullanma, idareli harcama’’ şeklinde tanımlanabilir. Günlük hayatta daha çok masraflardan kaçınmak, harcamaları kısmak olarak kullanılan bu kelime iktisadi boyutta düşünüldüğünde daha farklı anlamda karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik anlamda tasarruf dediğimizde yeni yatırımlar için bütçe ayırmak veya bu bütçeyi herhangi bir bankaya ya da faiz getirisi olan bir başka yatırım fon için kullanarak ekonomik ölçüde yeniden para arzı yaratmayı ve bu ölçüde de yeni yatırım harcamalarına imkan yaratmayı sağlamaktır. Yani bir başka taraftan bakıldığında iktisat dilinde Yatırım=Tasarruf ya da I=S olarak düşünülebilir. Yatırımlar, tasarruflarla doğru orantılı olarak artmakta veya azalmaktadır. Yani eğer siz bir ekonomide yatırımları arttırmak istiyorsanız bu bağlamda tasarrufları da arttırmak durumdasınız.
Peki Türkiye’de Tasarruf Konusunda Ne Durumda?
Türkiye’de tasarruf oranlarının hemen hemen her geçen yıl azalma eğilimi gösterdiğini söylemek gerekiyor. Zira 1990’larda Türkiye’de tasarruf oranı %25’ler düzeyindeyken 2016 itibariyle mevcut oran %13-14 seviyelerine geriliyor. Bu da aslında vatandaşların kazandığını fakat tasarruf yapmadığı gerçeğini gözler önüne seriyor. Hatta tablo o kadar acı ki, gelişmekte olan ülkelerin tasarruf oranlarını bir kenara bırakın Türkiye’deki rakamların pek çok düşük gelir grubundaki ülkelerin tasarruf oranlarından bile çok daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Yani Türkiye’yi tasarruf oranı düşük ülkeler grubuna dahil etmezsek biraz duygusal davranmış oluruz.
Tasarruf Oranlarının En Yüksek Olduğu 10 Ülke
Öyleyse gelin bir de asıl konumuz olan bu oranların en yüksek olduğu 10 ülkeye birlikte bakalım
Az önce Türkiye’nin de tasarruf oran analizine baktıktan sonra Türkiye’nin bu listede olmadığını tahmin etmek pek de zor olmasa gerek. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) alınan veriler neticesinde ülkelerin tasarruf oranlarına bakıldığında tasarruf eğilimi en yüksek ülkelerin zengin petrol kaynağı bulunan ülkelerden olması elbette çok da şaşırılacak bir durum değildir.
1-) Katar
Petrolden söz etmişken Katar’ın bu listede ilk sırada olacağını kestirmek sizin için pek de zor olmamıştır. Ülkede tasarrufların gayri safi milli gelire oranı 2016 itibariyle % 57.63’tür. Ki bu da oldukça iyi bir rakamdır. Hatta 2011’de bu rakamın %60’lar seviyesinde olduğunu söylemek de mümkün. Katar’da işsizlik oranları ise %1’in altında olup ülke ekonomisi çok yüksek miktarda petrol ve doğal gaz kaynaklarıyla dünya piyasasında boy gösteriyor.
2-) Kuveyt
Tasarruf oranlarında %55 ile ikinci sırada bulunan Kuveyt’te de ülke ekonomisi, gelirlerin %80’ini hemen hemen petrolden sağlamakta.
3-) Cezayir
Cezayir ise %54.31’lik tasarruf oranıyla listeye üçüncü sıradan dahil oluyor. Bu ülkede de petrol ve doğal gaz rezervleri ekonomiyi büyük ölçüde şekillendiriyor.
4-) Ekvator Ginesi
Ekvator Ginesi’nde ise oran %52 seviyelerinde. Ülke Afrika kıtasının Atlantik Okyanus’una yakın kesimlerinde yer alıyor. Ülke nüfusu yaklaşık 600.000 olan bu küçük ülke de başta petrol ve doğal gaz olmak üzere, zengin mineral kaynakları ve hidrokarbon üretimi sayesinde en çabuk gelişen ekonomilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
5-) Çin
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de ise tasarruf oranı %50.35 olarak gözüküyor.
6-) İran
Listenin altıncı sırasında ise %49.61 tasarruf oranı ile İran bulunuyor. Yine bölge ekonomisinde de doğal gaz ve zengin petrol kaynakları gözümüze çarpıyor.
7-) Singapur
Güneydoğu Asya ülkelerinden biri olan Singapur’da ise oran %48.74’le bizi karşılıyor. Ülke yüksek ölçüde ticarete ve finansa dayanıyor.
😎 Suudi Arabistan
Yine herkesin bildiği gibi petrol zengini Suudi Arabistan’da ise tasarruf oranı %45.63 olarak gözüküyor.
9-) Azerbeycan
Komşu Azerbeycan ise dokuzuncu sıradan listeye girmeyi başarıyor. Tabii ki de ülke ekonomisi adına yine petrol başı çekiyor. Burada ise oran %43.39.
10-) Gabon
Bir başka petrol ülkesi olan Gabon listenin son sırasında. Afrika Kıtası ülkesi olan Gabon da yine diğer ülkeler gibi ekonomisini petrolle geliştiriyor. Tabii petrolun yanında diğer yer altı zenginliklerini de unutmamak lazım. Nüfusun büyük bir çoğunluğunun yoksulluk sınırında olduğu bu topraklardaysa tasarruf oranı %41.23 düzeyinde seyrediyor.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.