X

Plaka Değişim Masrafı Ne Kadardır?

Plaka Değiştirmek Ne Kadar?

Bilindiği üzere plaka değişim işlemleri vatandaşların devlet kontrolü olmadan gerçekleştirebileceği bir işlem değil. Plaka hususunda değişiklik gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar öncelikle notere başvuru gerçekleştiriyor. Araç plaka değişim işlemini aracın satın alım işlemini yaparken ilgili notere belirtmekte yeterli. Eğer aracı alırken değil daha sonraki zamanlarda plaka değişimine karar verdiyseniz bu durumu ilk 1 ay içerisinde yapmanız gerekmektedir. Eğer kişi aracı aldıktan sonraki bir aylık süre içerisinde plaka değişikliği yapmazsa bir daha yapamaz. Plakada yapmak istediğiniz değişikliklerde kararlıysanız bu durum karşısında aracı aile fertlerinden birine anne, baba veya eşinize satarak daha sonra kişiden satın alabilir ve plaka değişikliği işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Aracın noterde yapılan alım işlemlerinin hemen ardından şehrinizdeki Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne gitmeniz ve yeni plaka numaranızı almanız gerekir. Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne yapılan başvuru sırasında nüfus cüzdanı (üzerinde T.C. numarası mutlaka bulunmalı), ruhsat aslı ve noter satış belgesi bulunmalıdır. Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde işlem gerçekleştirildikten sonra sizlere yeni plakanın yazılı olduğu bir kağıt verilecektir. Yeni plakanın yazılı olduğu kağıt ile birlikte bulunduğunuz konumda yer alan Şoförler odasına yeni plakanızı yazdırmanız gerekir. Alınan yeni plaka araca takıldıktan sonra mutlaka eski plakanın teslim edilmesi gerekmektedir. Eski plaka da Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne bırakılacaktır. Alınan eski plakalar burada imha edilmektedir.

Vatandaşlar eski yıllara nazaran plaka değişim işlemlerine pek sıcak bakmıyor. Sebebi ise artan plaka değişim masrafları. Plaka değişimi artık günümüzde oldukça külfetli bir iş. Zaten artık birçok vatandaş yeni aldığı araç için plaka değişim işlemi gerçekleştirmiyor ve var olan plakayı kullanmaya devam ediyor. Plakaya dokunmadan kullanmaya devam etmek gerçekten bütçeyi sarsmıyor. Ama vatandaşların olası herhangi bir problemi de göz önünde bulundurmaları gerek. Aracın eski kullanıcıları tarafından karışılmış bir kaza veya başka bir durum kişileri zor duruma sokabilmektedir. Aracın eski kullanıcısı sebebi ile araba için yakalanma kararı verilmiş olabilir, araç herhangi bir suçun işleyişinde kullanılmış olabilir ve sonrasında çalıntı ihbarı yapılmış olabilir, bu gibi durumlar trafik denetlemelerinde aracın yeni sahibini hiç beklenmedik bir durumla karşılaştırabilir. Sonuçta her ne kadar masraflı olursa olsun aldığınız aracın plakasını değiştirmenizi öneririz.

Plaka değişim ücretleri hakkında bilgi verelim. Plaka değişim ücretleri 2017 yılı itibari ile Noter Masraflarını da katarsak 240 TL. 240 TL’lik ücrete daha sonra Şoförler odası tarafından yapılan plaka yazım ücret i eklenmektedir. Plaka yazdırma bedeli de güncel olarak 43 TL. Yani plaka değişim masraflar toplamı 283 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.

PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ RANDEVUSU NERDEN VE NASIL ALINIR?

Plaka değişikliği vatandaşın dilediği her an gerçekleşebilecek bir durum değil. Özellikle vatandaş büyük şehirlerde yaşıyorsa bu işlem daha zor ve meşakkatli. Büyük illerde yaşayan tüketicilerin plaka değişikliği için işlem gerçekleştirilmeden önce  randevu alması gerekir. Plaka değişikliği randevusu almak için hangi ilde ikamet ediliyorsa o ilin emniyet müdürlüğü sayfası ziyaret edilmek zorunludur.

PLAKA DEĞİŞİKLİĞİNDEN CAYMA HAKKIM VAR MI?

Yeni bir araç alımı sırasında aracın yeni sahibi devir ve satış işlemlerini bitirdikten sonra durumu  notere bildirir. Noter durumu göre işlem gerçekleştirmektedir ve ücret ödemesi de burada gerçekleştir. 30 günlük süre içerisinde plaka değişim işlemini gerçekleştirmez yada plaka değişim işleminden vazgeçerseniz herhangi bir problem yaşamazsınız. Notere yapılan ödeme hususunda da herhangi bir problem görülmez ve ücret geri ödenir.  Yani vatandaşın cayma hakkı bulunmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Havale (EFT) Kaç Saatte Hesaba Geçer 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Finans Krediler:

This website uses cookies.