Parite bir ülkede kullanılan milli para biriminin başka bir ülkenin milli para birimine çevrildiğinde değerinin artması ya da azalması ile ortaya çıkan sonuçtur. Örneğin: Lira- Dolar paritesi, Ruble – Euro paritesi gibi. Parite farklı ülkelerde gelir düzeylerini karşılaştırmak için tüm dünyada kullanılmaktadır. Böylece her ülkenin verileri anlamak ve yorumlamak daha kolay bir hale gelir.
Piyasa kurlarını kullanmanın alternatifi satın alma gücü paritelerini kullanmaktır. Bir para biriminin satın alma gücü, belirli bir malın birimini veya malların ve hizmetlerin ortak bir sepetini satın almak için gereken para biriminin miktarını belirtir. Satın alma gücü, farklı ülkelerdeki yaşama ve enflasyon oranlarına göre belirlenir. Güç satın alma paritesi, yaşayan ve enflasyon farklarının maliyeti alarak iki para satın alma gücü olduğu anlamına gelir. Örneğin, Japonya’daki GSYİH’yi piyasa döviz kurlarını kullanarak ABD doları olarak değiştirirsek, göreceli satın alma gücü dikkate alınmaz ve karşılaştırmanın geçerliliği zayıflar. Oranları, düzeltmeli döviz kurları olarak bilinen yerel satın alma gücü farklılıklarını hesaba katarak belirleyerek, uluslararası karşılaştırmalar daha geçerlidir. Mesela kullanıcı bir çift ayakkabı aldı diyelim Türkiye’de 2500 TL maliyeti olduğunu var sayalım döviz kuru dolar ve TL arasında 50 olduğunda ayakkabı için Amerika’da 50 dolar maliyet gerekir.
Parite Çeşitleri Nelerdir?
Piyasada majör ve minör para birimleri bulunmaktadır bu para birimleri aynı zaman da parite çeşitlerini oluşturur. 7 tane majör para birimi vardır bu yedi majör biriminin dışında kalanlar minör para birimi olarak adlandırılır aralarında ki fark ise ekonomik canlılığa göre belirlenmektedir. Yani bir ülkenin ekonomisi karşılaştırıldığı diğer ekonomilere göre çok daha güçlü ve canlı ise bu ekonominin para birimi majördür. Majör parite de iki ülkenin para birimleri birbirlerini etkilese de bir para birimi daha üst seviyededir.
İki majör para biriminin oluşturduğu para birimi burada majör parite olarak adlandırılır ve parite üzerinde etkilidir. Bir majör ve bir minör para biriminden oluşan pariteye de minör parite denir. Yerel yatırımcılar tarafından tercih edilen bir parite türüdür.
Döviz İşlemi Pariteyi Nasıl Şekillendirir?
Birleşik Devletlerde bulunan ve yabancı ülkelerde faaliyet gösteren şirketler ABD doları cinsini diğer para birimine çevirmelidir. Örneğin Bir ABD firması Fransa’daki iş yaparsa, bu bir şirket olabilir. Para birimini ABD dolarına dönüştürmek ve Fransız iş operasyonlarını finanse etmek için Euro gönderiri bu durumun da döviz kuru 1dolar, 1 Euro ise para birimi parite olarak kullanılır.
Parite Fiyatı
Bir parite fiyatı, bir varlığın fiyatı başka bir varlığın fiyatı ile doğrudan bağlantılı olduğunda geçerlidir. Parite fiyatı kavramı menkul ve emtia hem de kullanılır ve iki varlıkları eşit değere sahip olduğunda vadeli açıklar. Cobrio gibi, dönüştürülebilir tahviller gibi, ortak hisse senetleriyle bir bağ dönüştürmek için gelir sağlayamadığını belirlemek için parite fiyat kavramını kullanır.
parite fiyatı kullanmanın yanı sıra dönüştürülebilir güvenlik, yatırımcılar emtia ve para konusunda yatırım kararları için kullanabilirsiniz. Parite fiyatı paritesi, hisse senedi opsiyonlarının değerini belirlemek için de yardımcı olabilir. Parite kavramı her zaman iki değerini karşılaştırmak için kullanılır.
Bir hisse senedinin satışı için satın alınan hisse senedine, çevrilgen bir güvenlik opsiyonu uygulayarak ödenen fiyat. Dönüşüm parite fiyatı yatırımcı tarafından ödenen etkili fiyat ve bölünmesiyle hesaplanır piyasa fiyatı ve Cabrio güvenlik ile dönüşüm oranı bir Cabrio güvenlik dönüştürülebilir hisse senedi sayısıdır.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.