Pandemi Döneminde İşletmelerin Yapması Gerekenler
Pandemi Döneminde İşletmelerin Hayata Geçirmesi Gereken 5 Adım Nedir? İşletmelerin Dikkatine!
Mart ayı içerisinde koronavirüs salgınının pandemi ilan edilmesinin ardından 7 aylık bir süreyi geride bıraktık. Birçok firma bu süreç içerisinde, kendi içine dönerek iyileştirmelere yöneldi. Gelecekte karşılaşabilecekleri olası durumlara karşın, planlar yaptı. Şu ana kadar yoğunluk nedeniyle üzerinde duramadıkları yönetim sistemleri hususunda, yönetim danışmanlıkları aldılar. Stratejik planlama ve pazarlama konularında ki eksikliklerinde ciddi iyileştirmeler meydana geldi.
Bazı firmalar da, bu süreci hiçbir şey yapmadan ve sürekli şikayette bulunarak geçiriyorlar. Kısaca, koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin söz konusu olduğu bu dönemde kendi içine dönerek iyileştirmeye yönelik adımlar atan işletmelerin hayata geçirmeleri gereken 5 husus söz konusu. İşte o adımlar;
1.Adım: Firmalar, covid-19 döneminde kendi içlerine dönerek, özellikle de kendilerinin ve müşterilerinin işine yaramayan bazı ayrıntı operasyonları ve istasyonları iş sürecinden çıkartmalıdır. Bu çalışma sistemi “süreç temizliği” olarak nitelendiriliyor . Bu husus için her departman beyin işleyişi düzeyinde esnek ve kolay karar verilebilecek hale getirilmeli. Diğer bir ifadeyle, “öğrenen departmanlar” meydana getirilmeli.
2.Adım: Şirketlerin, “hazine yönetimi” konusu hakkında araştırmalarda bulunmaları gerekli. Birçok işletmenin kurulduğu gün itibariyle birçok ortağı söz konusu oluyor. Bunlar, devlet, banka, müşteri, tedarikçi, çalışan gibi paydaşlar oluyor. Bu hususta hiç bir emek koymaksızın ortak olan faktör bankalardır. Bu nedenle verdikleri kredileri kat kat misli ile alıyorlar. Girişimci olanlar para hazır bir halde geldiği için, bu borcu nasıl ödeyeceklerini düşünmeksizin krediyi kabul ediyorlar.
Meydana gelecek bir nakit akışı krizinde de, süreç sarmala girmeye hazır hale geliyor. Bu sarmalın önüne geçmenin en pratik yolu “Finans Mühendisliği” olarak görülüyor. Bu dönem içerisinde finans mühendisliği yaparak, “Hazine Komitesi” kurmak gerekli olacak. Bu sayede işletmeler, ortak akıl ile hazine yönetimlerinde, dış faktörlere ihtiyaç duymaksızın kendi kaynaklarıyla karlılıklarını daha da yükseltmeye başlayabilir. Şirketlerin bilmesi gereken husus borç demek, varlık üzerinde hak sahibi demekle eş değerdir.
3.Adım: Koronavirüs sürecinde, üzerinde durulması gerekli olan bir diğer husus müşteridir. Bu süreçte, müşterilerin alışkanlıklarında değişiklik meydana geldi ve bu değişiklikler gün geçtikçe daha da artacaktır. Şirketler, müşteri yönetimi ve analitik alt yapılarını oluşturmalıdır. Kar bölgelerini yeniden gözden geçirmeliler. Deponuzu ekonomik kullanmalısınız. İstediğinizi istediğiniz an bulabileceğiniz ve sevk edebileceğiniz biçimde konumlandırmalısınız. Müşterilerinizi gruplandırarak iletişim planı, kampanya, promosyon, satış ve tahsilat konularında başarı elde edebilirsiniz.
4.Adım: Pandemi sürecinde yapılacak en önemli hususlardan bir tanesi, nitelikli işgücü oluşturma ve dijital dönüşüm projeleridir. Bu hususta, işletmelerin ciddi bir alt yapı eksiklikleri söz konusu. Şirketler bu konularda, danışmanlık ve eğitim hizmetlerinden faydalanmalıdır. Farklılaşan çevre şartlarında, insan kaynakları sistemini tekrar kurgulamalılar.
5.Adım: Bu süreçte diğer önemli olan husus ise, firmalar “Biz markalaşmak istemiyoruz” şikayetinde bulunuyor. Bu konuda “Turquality” konuya dahil oluyor. Türkiye’nin devlet destekli ilk marka programı olarak bilinen Turquality, hem işleri sistematikleştirdi hem de şirketin gerçekleştirrdiği masrafları limitsiz desteklemeye başladı. Pandemi sürecinde firma olarak, Turquality Yönetimi ve Marka Yönetimi hususunda ciddi anlamda çalışmalar meydana geldi.
Bir önceki yazımız olan Akbank SMS ile kredi başvurusu nasıl yapılır ? başlıklı makalemizde akbank, kredi başvurusu ve nasıl yapılır hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.