Özel sağlık sigortası, herhangi bir hastalık veya kaza durumunda ödenmesi gereken hastane masraflarını karşılamada hastaya yardım eder. Özel sağlık sigortası poliçesinde belirlenen limitler ile risklere karşı sigortalı kişiyi korur. Özel sağlık sigortası doğumdan itibaren yapılabilir. Fakat özel sağlık sigortasını yaptırmak için herhangi bir zaman yoktur. Kişi istediği zaman yaptırabilir. Özel sağlık sigortasının kişilere avantajları büyüktür. Herhangi bir tedavi sonucu ortaya çıkan büyük meblağları düşük fiyatlar ile ödenmesini sağlar. Özel sağlık sigortasının geçerli olduğu kuruluşlardan otel konforu ile yararlanılabilir. En kaliteli hizmet alınır. Hem çalışanlar için hem de çalışma durumu olmayanlar için belirli ölçüler de sağlık sigortaları bulunmaktadır. Özel sağlık sigortası bu sigortalardan bir tanesidir. Özel sağlık sigortası devlet tarafından da desteklenen bir sigortadır. Devlet kişilere SSK, Bağkur gibi sigortalar sunar, kişiye isteğe bağlı olarak özel sağlık sigortaları da yaptırabilir. Özel sağlık sigortası hem bireysel olarak hem de kurumsal olarak yapılabilir. İkisinde de yararlanma imkanları aynı olur. Bireysel olarak yapılan özel sağlık sigortasında sadece sigortayı yaptıran kişi yararlanabilir. Kurumsal da ise kurum çerçevesindeki kişiler yararlanır. Özel sağlık sigortası yaptıran kişiler özel ambulans hizmetlerinden de yararlanabilir. Ayrıca, doğum zamanında da kişi özel sağlık sigortasından yararlanabilir.
Özel sağlık sigortası yurt dışında geçerli mi?
Seçilen poliçeye bağlı olarak yurt dışında da özel sağlık sigortasından yararlanmak mümkündür. Yani poliçeye göre hem yurt içinde hem de yurt dışında sigortadan yararlanılabilir. Yurt dışı teminatı olan poliçelerde, yurt dışında görülen tedaviler için, ilgili hastalığın Türkiye de tedavisi olup olmadığına bakılmaz. Poliçelerde belirtilen yüksek limit ve ödeme oranların da sigortalı kişilerin sağlık giderleri karşılanır. Aynı zamanda sigortalı kişilerin yurt dışında kalış süreleri için de herhangi bir sınırlama bulunmaz. Kişi istediği kadar yurt dışında kalabilir.
Özel sağlık sigortası geçerliliği ne kadar?
Özel sağlık sigortasının geçerliliği 1 yıldır. 1 yılın sonunda sağlık sigortasının yenilenmesi gerekir. 1 yıl boyunca özel sağlık sigortası ile kişi hastane masraflarından kurtulur. Her yıl yenilenmesi gerekse de eğer 1 yılın içinde hiç hasta olmamış ve sigorta kullanılmamış ise bir daha ki yıl için çeşitli indirimler uygulanır. Bu sayede kişiler daha az sağlık sigortası ücreti ödemiş olur. Ayrıca, özel sigortaların faturaları vergiden düşürülebilir.
Ömür boyu yenileme garantisi olmayan kişilere, 75 yaşına kadar poliçelerini yenileme hakkı sunulur. Sigortalı kişilerin, ömür boyu yenileme garantisi alamamaları durumunda dahi 75 yaşına kadar poliçelerini yenileme hakkı vardır. Yetişkinlerin doğuştan olan hastalıklarını teminat altına almak için de ömür boyu yenileme garantisi kazanma şartı aranmaz. Ömür boyu yenileme garantisi verirken risk değerlendirmesi yoktur. Türk Sigorta Sektöründe ilk olarak, 0-18 yaş arasındaki çocuklara, herhangi bir koşula bakılmaksızın, sigortalarının başlangıç tarihlerinden itibaren, ömür boyu yenileme garantisi verir.
İLGİLİ KONU: Özel Sağlık Sigortası Check Up Karşılar Mı
Özel sağlık sigortası nerelerde geçerli?
Özel sağlık sigortasının başlama tarihinden itibaren oluşan hastalık ve kazalar ile ilgili tüm harcamalar poliçeye ait özel ve genel şartlarında tanımlandığı zaman teminatlar karşılanır. Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlık kuruluşlarına gitmek gerektiği zamanlar da poliçeler de yazılı olan anlaşmalı özel sağlık kuruluşları tercih edilmelidir. Eğer sağlık sigortalarının anlaşmasız olduğu sağlık kuruluşlarına gidilir ise ödenecek katılım payı daha da yüksek olacaktır. Ayrıca anlaşmasız sağlık kurumlarına gittiğiniz de yaptırılan tüm sağlık harcamalarının belgelerini (tahlil, röntgen, doktor reçetesi vb.) doktor tarafından doldurulmuş olan bir form ile sigorta şirketine gönderilmelidir. Eğer sigorta şirketleri gönderilen evrakları inceleyerek ücretlerin ödenmesini uygun bulursa katılım payı düşer, böylece masraflar belirtilen hesap numarasına yatar. Bu sebeple anlaşmasız kurumlara gidildiği zaman hizmet alınmadan önce hastalığın poliçe kapsamına dahil olup olunmadığını öğrenebilmek için sigorta şirketinden ön provizyon alınmalıdır. Ön provizyon alınarak eğer poliçeye uyuyor ise tedavi olunmalıdır.
Özel sağlık sigortası ile hastalık veya kaza durumu olduğu zaman hastanelerde tedavi olunduğunda ayakta ve yatarak tedavi için çok uygun miktarda ücret ödenir. Yatarak tedavi teminatında, sigortalı kişinin herhangi bir kaza veya hastalığı sonucu yatarak tedavi hizmetini kapsar. Poliçe kapsamında oda, hastane, teçhizat, tetkik, ilaç, kemoterapi, fizik tedavi, doğum, ameliyat, anestezi, doktor vizitesi gibi tüm masrafların tamamını veya belirli bir kısmını kapsar. Ayakta tedavi teminatında tek başına ayakta tedavi teminatı verilmez. Doktorun muayenesi, hastalık teşhisi için istediği gerekli incelemeler, ilaçlar ve fizik tedavi giderlerini karşılar. Kişi en doğru sağlık sigortasına ulaşmak için öncelik ile yatarak tedavi ve ayakta tedavi teminatları arasında seçim yapmalıdır. Poliçeden beklenenlere göre bu güvenceler beraber alınır. En doğru özel sağlık sigortası için önemli olan katılım paylarıdır. Katılım payı, özel sağlık sigortası poliçeleri limitlerinin içerisinde kalınması ile sağlık harcamalarının bir kısmının sigorta yaptıran kişiler tarafından ödenmesi gerekir. Sizde özel sağlık sigortası yaptırarak sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Konut Deprem Sigortası Zorunlu Mudur 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.