Sahip olduğu en önemli değerin kendi sağlığını bilen kişiler özel sağlık sigortası hizmetleriyle geleceklerini güvence altına alabilirler. Kaliteli sağlık hizmeti almak herkesin hakkıdır. Farklı kurumlar ve kişiye özel çözümlerle hazırlanan teklifler sayesinde her bütçeye uygun poliçeler hazırlanabilir. Bir lüksten ziyade önemli bir ihtiyaç olarak görülmesi gereken özel sağlık sigortası hangi hastalıkları kapsar? Farklı markalar müşteri tercihlerine göre belirledikleri içeriklerle hastaların ödedikleri primden maksimum düzeyde fayda sağlamaları için çalışırlar. Bu aşamada özel sağlık sigortası hizmetleri temel olarak;
-Ayakta tedavi ve
-Yatarak tedavi olmak üzere iki başlık altında toplanabilir.
Kişiye özel ilave teminatlar, tamamlayıcı ürünler, yurt dışı seyahat riskleri, hamilelik ve doğum teminatı, estetik ve kozmetik teminatı, Check-up ve diş teminatı kullanıcının talebi doğrultusunda standart poliçeye ilave olarak eklenebilir. Son dönemlerde artan talebin karşılanabilmesi için pek çok kurum;
-Yabancılar için sağlık sigortası hizmeti,
-Acil sağlık sigortası ve
-Tehlikeli hastalıklara özel sigorta seçeneklerini de uygulamaya dahil etmiştir.
Özel sağlık sigortası nedir? Hastalık ve kaza gibi istenmeyen durumlarda oluşan tetkik, tanı ve tedavi giderlerinin yükünü sigortalının üzerinden alan uygulama, kişinin temel ihtiyaçları göz önünde tutularak güvence altına alınabilir. Sigorta yaptırmadan önce oluşan sağlık sorunları, doğumsal anomaliler ve psikolojik rahatsızlıklar genel olarak özel sağlık sigortası kapsama alanına dahil edilmez.
Doğru poliçeyi almak için sözleşme hazırlanma aşamasında gerekli tüm bilgileri edinmek 1 yıllık kullanım süresi içinde sorun yaşanmaması için önemlidir. Kişinin yaşına, yaptığı mesleğe ve cinsiyetine göre belirlenecek primler ilave teminatlarla genişletilebilir.
Ayakta tedavi teminatı; doktor muayenesinden reçeteli ilaçlara, uygun görülen fizik tedaviden röntgen tetkikine, tahlillerden her türlü kan tahliline kadar çıkan masrafları karşılar.
Yatarak tedavi teminatı; hastanede kalınması gereken durumlardaki tedavi masraflarını, cerrahi müdahaleleri ve kemoterapi/radyoterapi gibi masrafları karşılar.
Özel sağlık sigortasının kapsadığı durumlar kişiye özel olarak hazırlanan poliçeyle güvence altına alınır. Poliçenin hazırlanması aşamasında istenen evrakların eksiksiz ve doğru bir şekilde hazır edilmesi gerekir. Sigortanın başlangıç tarihinden önce yaşanan belli sağlık durumları kapsam dışı bırakılabileceği gibi bu hastalıkla bağlantılı tetkiklerin yapılabilmesi için sigortalıya sürprim uygulaması da gündeme alınabilir. Bu durum hastalığın ciddiyeti, riskleri ve oluşabilecek masraflar göz önünde tutularak alınır. Sözleşmede yazılı olan şartların hasta tarafından kabul edilmesinin ardından çıkan prim ödemesi peşin veya taksitli olarak yapılır. Taksitli ödemelerde sözleşmenin başladığı güne kadar ilk taksitin yatırılması zorunludur.
Özel Sağlık Sigortası Ürün Çeşitleri
Özel sağlık sigortasına konu olan ürünler;
-Bireysel ve
-Kurumsal olarak değerlendirilir.
Bireysel olarak verilen hizmetler tek bir kişi veya aileler için özel seçenekler sunarken, kurumsal olan hizmetler genel olarak bir iş yerinde çalışan personel sayısına özel olarak belirlenir. Özel sağlık sigortası kapsamına hangi hastalıklar girer sorusunun cevabı her iki seçenekte de aynıdır. Bireysel işlemlerde 18 yaşın altındaki çocukların tek başına sigortalı olması mümkün değildir. Aile paketinde anne veya babadan birisi olmak zorundadır.
Özel Sağlık Sigortası Hizmetlerinden Kimler Yararlanabilir?
Yaygın uygulama 18-65 yaş aralığıdır. Üst sınır 56 ila 65 yaş arasında kuruma göre değişiklik gösterebilir. Yeni doğan bebeklerin hemen sigorta yaptırılması halinde ömür boyu yenileme hakkına sahip olacakları bilinmelidir. Yaş sınırına uyan herkes seçtiği sigorta şirketi üzerinden kendisi veya ailesi için özel sağlık sigortası hizmeti alabilir. Şirket kurallarına uygun olarak aile fertlerinin her biri için farklı paketler satın alınabilir. 10 yaşın altındaki çocuklar için ayakta tedavi limitleri daha geniş tutulurken, yaşı daha büyük olan bireyler için yatarak tedavi limitleri yükseltilebilir.
Sağlık Sigortası Hizmetinin Avantajları Nelerdir?
Yaşanan sağlık sorunlarında veya beklenmeyen bir kaza sonucunda oluşacak sağlık harcamalarında kişi veya aileler zor günler yaşayabilirler. Bu aşamada özel sağlık kuruluşlarına ödenecek tutar, yıllık özel sağlık sigortası priminin çok üzerinde olacaktır. Her türlü sağlık hizmetinden 1 yıl boyunca yararlanma fırsatı sunan sağlık sigortası poliçeleri, hastaların tedavileri için istedikleri kurum ve hekimi seçmesine imkan sağlar.
Sigorta kapsamında anlaşmalı olunan özel sağlık kurumlarında otel konforunda sürdürülen hizmetler, hastaların kendilerini güvende ve ayrıcalıklı hissetmesini sağlar. Seçilen ürüne bağlı olarak harcama limitleri yurt dışında oluşan kaza veya hastalık giderlerini de kapsar. Özel sağlık sigortası primleri poliçede garanti alınan risklere ve kapsadığı hastalıklara göre belirlenir. Sigorta yaptıran kişinin yaşı, cinsiyeti ve risk açısından yaptığı meslek de prim rakamları üzerinde en çok etki gösteren konular arasında sayılabilir.
Standart bir poliçeye dahil olmayan hizmetler ilave teminatlar kapsamında değerlendirilebilir. Estetik bir operasyon geçirmek isteyen kişiler aldıkları ürüne estetik cerrahiyi de ekleterek masraflarını kontrol altına alma yolunu tercih edebilir. Bu aşamada kurumsal olarak farklılıklar gösterebilecek olan bekleme süreleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak yaşanabilecek kayıpların önlenebilmesi açısından son derece önemlidir. Sağlık masraflarına bir gider olarak bakmamak ve geleceği güvence altına almak olarak değerlendirmek gerekir.
Bir önceki yazımız olan Konut Deprem Sigortası Zorunlu Mudur 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.