Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Ölen Kişinin Kredi Borcu Nasıl Ödenir?

25.11.2016
570

Bankalardan kredi kullanan ya da kullanmayı düşünen birçok insanın aklına kredi borcu ödeme aşamasında kişi ölürse kredisini kim öder sorusu geliyordur. Yazımız bu konuda aklınıza takılan tüm soru işaretlerine cevap olacak niteliktedir.

Kredi alımı ve sonrasında kredi ödeme süreci bilindiği üzere çoğu zaman yıllar süren bir işlem oluyor. Haliyle kredi borcunu öderken kişinin başına sakatlık, ağır yaralanma ve hatta ölüm gibi vakalar da gelebiliyor. Bankalar ciddi bir işlem olan kredi kullanımında müşterilerin bu gibi durumlarla karşılaşabileceğini göz önünde bulundurarak hem kendilerini garantiye almak hem de müşteri mağduriyetinin önüne geçmek adına çeşitli yollara başvuruyorlar. Bu konuda en yaygın seçenek de kredi kullanan kişiye hayat sigortası kullandırma zorunluluğu getirmeleridir.

Anahtar Sözcüğümüz, “Hayat Sigortası”

Bankalar müşterilere kredi verirken müşterilerine genellikle hayat sigortası kullanma zorunluluğunu yüklerler. Böylelikle ödeme sürecinde müşterinin olası bir can kaybı yaşaması halinde bankalar krediyi sigorta şirketi üzerinden tahsil ederler.

Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Bireysel krediler dediğimiz ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisinde hayat sigortası istisnai uygulama yapan bankalar olsa da genellikle zorunludur. Diğer ticari kredilerde hayat sigortası uygulaması daha esnektir. Ayrıca birçok banka ve sigorta şirketi 70 yaş üzeri müşterilerinde vefat riski daha fazla olduğundan dolayı sigorta yaptırmayı tercih etmiyor.

Ölen Kişinin Kredi Borcu Nasıl Ödenir

Hangi Durumlarda Hayat Sigortası Ödeme Yapmaz?

Bankaya gittiniz kredi kullandınız ve buna bağlı olarak da hayat sigortasını yaptırdınız. Artık başıma bir iş gelse bile ne de olsa borcumu sigorta öder, ailem mağdur olmaz diye düşünüyorsanız dikkatli olun. Çünkü hayat sigortasında borcun sigorta şirketi tarafından ödenmesinin de şartları vardır.

  • Kredi borcu öderken müşteri vefat etmişse bu ölümün şüpheli olmaması gerekir. Sigorta şirketi bilerek zarara uğratılacağı endişesini taşıdığında ölen kişinin yakınları tarafından borcun ödenmemesi kastıyla öldürülüp öldürülmediğinin anlaşılması amacıyla otopsi talebinde bile bulunabilir.
  • Kişi çeşitli nedenlerle intihar etmişse bu da genellikle sigorta kapsamına girmez.
  • Hayat sigortası yaptırırken dikkat edeceğiniz en önemli husus kredi kullanırken mevcut bir hastalığınızın olup olmamasıdır. Birçok banka sigortayı alelacele yapar ve poliçeye müşterinin herhangi bir hastalığı yoktur maddesini ekler. Bu madde o anda sizin için de bir avantaj gibi gözükür. Çünkü sigorta şirketi sağlam kişiye hasta kişiye oranla daha düşük bir sigorta masrafı çıkaracaktır. Hayat sigortası yaptırırken ciddi bir hastalığınız var ise bunu poliçeye eklettirmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Belki o an bir miktar daha fazla sigorta masrafı ödeyeceksiniz ama ileriki dönemlerde olası bir vefat durumunda sigorta şirketinin yanlış beyanınızdan dolayı kredi borcunuzu ödememe engelini de ortadan kaldırmış olacaksınız. Daha somut bir örnek verecek olursak, kredi kullanırken müşterinin hâlihazırda kanser hastalığı var ve bunu poliçede belirtmemiş olsun. Kredi taksitlerini ödemeye başladıktan bir süre sonra bu hastalıktan dolayı vefat ettiğini varsayalım. Eğer sigorta şirketi ölümüyle ilgili bu nedeni öğrenirse müşterinin poliçeyi imzalarken eksik beyanda bulunduğunu söyleyecek ve krediyi ödemek istemeyecektir.

Hayat Sigortası Geriye Dönük Ödenen Taksitleri de Karşılar mı?

Ölen Kişinin Kredi Borcu Nasıl Ödenir

Hayat sigortası borcun öldükten sonraki kısmına değil tamamına yapıldığı için yasal olarak daha önceki ödemeleri almak mümkün. Ancak bunun için sıkı bir hukuki takip yapılmalıdır.

Peki, Ya Hayat Sigortası Yoksa?

Müşterinin yaşlı olması durumlarında ya da bazen isteğe bağlı olarak hayat sigortası yaptırılmayabiliyor. Bu durumda ölmüş kişinin kredi borcu kanuni varislerine geçer. Varislerinin bu borcu ödeme zorunluluğu vardır. Ancak reddi miras talebinde bulunup borcuyla birlikte miras yoluyla kalacak mallardan da feragat edilmesi durumunda varisler borç ödemekten kurtulmuş olurlar.

Kefiller Dikkat!

Kredi çeken kişinin ölümü halinde banka ayrıca kefiller varsa onlardan da borcu tazmin etme yoluna başvuracaktır. O nedenler kefil olurken bu gerçeği de göz önünde bulundurmak yerinde olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Acil Kredi En Kolay Nasıl Çekilir 2020 başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.