OBV dengesinin işlem miktarları, hacim taban olan indikatördür. Fiyattaki değişimler ve hacim ile beraber değerlendirme yapılarak çizilmektedir. Başlangıç tarihi 1960 yıllarına kadar dayanmaktadır. On Balance Volume yani OBV’ yi icat eden kişi Joseph Granville’ dir.
OBV’ nin Hesaplanışı
Fiyatın eğer son kapanış fiyatı bir önceki kapanış fiyatından büyük ise o günde oluşmakta olan hacim tamamı olarak söz konusu alanlara ait olacak olduğu kabul edilmiş olur. Söz konusu kapanış bir önce olan kapanıştan eğer küçük ise o tarihte oluşan bütün işlemlerin hacmi tüm satıcılar tarafından kabul edilen miktardır. Bu varsayım ile işleyen OBV sistemi ilk başta düşünüldüğünde pek de mantıklı bir sistem gibi gelmiyor. Çünkü bu sadece kapanış tarihine tüm işlem hacmini alıcılara ve satıcılara ait olmuş olduğunu kabul edilmesi çok da doğru bir şey değil. Fakat bu sistem dikkatli bir şekilde incelenirse ortaya şaşırtıcı sonuçlar çıkabiliyor.
Eğer bugünün kapanış fiyatları dünkü kapanışın fiyatlarından yüksek oluşuyor ise;
OBV = Önceki gün ki OBV + bugün boyunca oluşmuş olan tüm işlemin hacmi.
Eğer bugünün kapanış fiyatları dünkü kapanışın fiyatlarından düşük oluşuyor ise;
OBV = Önceki gün ki OBV – bugün boyunca oluşmuş olan tüm işlemin hacmi.
Eğer bugünün kapanış fiyatları dün olan kapanış fiyatına eşit ise;
OBV = Önceki gün ki OBV şeklinde hesap yapılmaktadır.
OBV işlemlerin de görülmekte olan değişimler fiyat değişmelerinden önce hareket ederler, ayrıca bunlara bir gösterge olduğu varsayılır. Dow işlemlerine göre hacimler piyasalara yatırımcıların ne kadar katıldığını gösteriyordu. Oluşmuş olan herhangi bir fiyattaki hareketlenmeler hacim ile desteklendiği için anlam kazanır, teknik analiz yapılırsa alım – satım stratejileri için temel unsurlar oluşmaktaydı. Bu noktalardan hareket ile, fiyatların ileri yönlü gideceğini tahmin eden büyük yatırım yapanlar alım yaptığında, OBV değerlerinde yukarı doğru bir yükselme görülmesi olur. Bunu anlayan ve gören diğer katılımcılar ise yukarı yönlü olarak pozisyon alarak, fiyatların yukarı doğru çıkma hareketini destekler. OBV eğer öncü gösterge ise bunun altında bu mantık vardır. Fakat teknik hareket eden indikatörler, analiz yapmak için tahmin yöntemleri olmaksızın sade bir strateji ile kullanılmış olduğunda çok daha objektif analizler ortaya çıkabilmektedir. Çoğu indikatör de belirli sayıda referans seviyeleri olmakta, fakat OBV’ de kullanılan her hangi bir referans bulunmuyor. Genellikle OBV’ de görülmüş olan bu sıfır çizgileri, indikatörün hesaplanış tarzı gereği devamlı yükselen değer alındığından hiçbir işe yaramamaktadır. Dikkatli incelendiği takdir de çoğu grafikte sıfır değeri görülmüş olduğunu anlarsınız.
OBV üzerindeki hareket ortalamaları yukarı kırma alma, aşağıya doğru kırma ise satış sinyali olarak işlem yapanlar tarafından kullanılmaktadır.
Eğer fiyat, bir önce olan dibe oranla, başka bir dip yapıldığında veya önceki dibe eşit ise, fiyat dibleri ve OBV ile karşılaştırılarak OBV sisteminde görülmüş olan ikinci diblerin üzerinde gerçekleştirilmiş olması pozitif şekilde olarak tanımlanır. Çeşitli uyuşmazlıklar borsa analizinde trend dönüşlerini gösterecek olan güvenli sinyaller olmuş olduğundan emin olarak obv indikatörleri tarafından yorumlandığı zaman aradaki uyuşmazlıklara bakılmasında fayda olduğunu düşünüyoruz.
Borsa teknik analizlerin de önceki fiyat tepeye, yeni bir tepe ekliyor ise yukarı doğru giden tepeler, OBV’ de görülmüş olan yeni tepe aşağıda kalıyor ise bunlar negatif uyuşmazlıklar olarak isimlendirilir.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.