X

Neden Paramız Birikmiyor?

Etrafınızdaki çoğu insandan sıklıkla şu cümleleri duyabilirsiniz; “kazancım iyi ama bir türlü para biriktiremiyorum”, “ne yapsam birikmiyor şu para!”, “zaten gelirim ne ki niye biriktireyim”. Bu cümleleri çoğaltmak mümkündür. Para biriktirmek çoğu insanın istediği ama yapmakta zorlandığı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazıda Para biriktirememenin nedenlerini, para biriktirme yöntemlerini sizlere maddeler halinde anlatmak isteriz.

Kendini Tanımamak

Geliriniz az ya da çok olsa da ekonomik hesaplamalarınızı doğru yapmanız gerekmektedir. Elinize geçen parayı harcayabilirsiniz, biriktirebilirsiniz veya yatırım yapabilirsiniz. Ancak bunları yapmak bir bilgi ve birikim gerektirmektedir. Örneğin harcamalarınızı veya giderlerinizi çıkardıktan sonra elinizde kalan parayı nasıl değerlendireceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Altın almak, dövize yatırım yapmak, hisse senedi almak veya ev almak, araba almak gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Ancak size hangisinin uygun olduğunu bilmek paranızı biriktirmeniz de çok önemlidir. Ülkenin o anki ekonomik koşullarını da takip etmek, doğru yatırım için gerekli ön koşullardan biridir.

Gelirden Fazlasını Harcamak

“Ayağını yorganına göre uzat” deyimini hepiniz bilirsiniz. Ancak bu deyimde bahsedileni uygulamak çoğu insan için zor olmaktadır. Elinize geçen paraya göre harcamalarınızı yapmanız sizi gereksiz borçlanmalardan kurtaracaktır ve ilerisi için elinizde kalan parayı biriktirmenize yardımcı olacaktır. Borçla yaşayıp borcu borçla ödemek para biriktirememenin en önemli nedenleri arasındadır.

Kredi Kartını Doğru Kullanmamak

Kredi kartı kullanımı günümüzün vazgeçilmezleri arasındadır. Kredi kartı doğru kullanıldığında da size harcamalarınızda yardımcı olur, acil ihtiyaçlarınızı çabucak gidermenizde size olanak sağlayabilir. Ancak kredi kartı sayınızın ve limitinin gelirinizle doğru orantılı olması gerekmektedir. Bugün herkesin ortalama 2 kredi kartına sahip olduğunu istatistikler ortaya koymaktadır. Bankalar da sizlere kredi kartı verme konusunda oldukça hevesli görünmektedir. “Evet ne kadar güzel” diyebilirsiniz. Ancak kredi kartıyla yaptığınız her harcama size borç olarak yansıtılmaktadır. Kredi kartı harcamalarında her ay gelen ekstreyi takip etmeniz ve harcamalarınızı ona göre yapmanız gerekmektedir. İpin ucunun kaçması ilerisi için kötü sonuçlar doğurabilir.

İhtiyaç Olmayan Şeylere Para Vermek

Evet etrafta almak için sizi cezbeden bir sürü şey var. Ayakkabılar çok güzel; takılar, pantolonlar, çantalar v.s. çok güzel… Ancak bunlara gerçekten ihtiyacınız var mı? Dar gelirliyseniz ve yeteri kadar işinizi gören ayakkabınız varsa gidip yenisi almaya gerek var mı? Evinizde bu kadar çok bibloya gerek var mı? Kullandığınız akıllı telefonun her yeni modeli çıktığında almak zorunda mısınız? AVM’ye gittiğinizde her şey size ‘gel beni al’ diye bakıyor, birileri size sürekli bir şeyler  satmaya çalışıyor. Ancak ihtiyaçlarınızı bilip fazlasına vereceğiniz parayı başka türlü değerlendirmek güzel olmaz mı? Bu gibi şeylere olan ihtiyaç dışı harcamalarınızı kısıp bir köşeye ayırmak para biriktirmenize yardımcı olacaktır.

Eviniz En Güzel Tasarruf Yeridir!

Dışarıya çıktığınızda çoğu zaman ne kadar gereksiz yere para harcadığınızı hiç düşündünüz mü? Örneğin sürekli dışarıda yemek yiyorsanız bunu biraz azaltmanın zamanı gelmiştir. Çoğu zaman evinizde ucuz malzemelerle de lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Kahvenizi evinizde yapıp termosa koyup çıkabilirsiniz. Spor salonuna üyeliğiniz varsa iptal ederek evinizde de egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Bu gibi şeyler çok küçük görünse de, ay sonunda bütçenize olumlu yansıdığını göreceksiniz.

Motivasyon Eksikliği

Para biriktirmek, tasarruf etmek aslında biraz da motivasyon isteyen durumlardır. Kendinize bir hedef belirleyin. Bunun için gösterilmesi gereken çaba eksik olunca para biriktirememe durumu ortaya çıkmaktadır. Örneğin; “3 ay yaptığım şu şeyleri kısacağım artan parayla kendime şunu alacağım” gibi motivasyonlarınız olsun. Para biriktirme yöntemi olarak kendinizi motive etmek çoğu zaman işe yarayacaktır.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.