X
    Categories: Krediler

Mortgage Kredisi Nedir? Türleri ve İşleyişi Hakkında Bilgi

Bankalar, artık pek çok insanın hayatında yer etmiş durumda. Kredi kartlarının üretilmesi ile başlayan bu yoğunluk, krediler ile ve özellikle Mortgage Yasası sonrası konut kredileri ile daha da artmıştır. Özellikle, hayatı boyunca hiç kendi evi olmamış, hep kirada oturmuş olan ve hep kendine ait bir evin hayalini kuran insanlar bu sayede kolaylıkla ev sahibi olmuşlardır. Peki, Mortgage nedir? Mortgage, tanım olarak bir gayrimenkulün finansmanı olarak açıklanabilir. Daha düşük faiz oranı sunulması, vergi avantajı bulunması ve uzun süreli taksitlendirme imkânı, konut kredilerine olan talebi de artırmıştır.

Mortgage Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mortgage kredisi oldukça avantajlı olması sebebi ile günümüze kadar pek çok insanı ev sahibi yapmıştır. Peki, Mortgage nasıl alınır? Mortgage kredisi almak için öncelikle bir banka şubesine gidip, bireysel bankacılık müşteri hizmetleri yetkilisi ile görüşülmesi gerekmektedir. Normal kredilerden daha farklı bir süreci olan Mortgage kredileri yaklaşık 5-6 gün sürebilmektedir. Şubede yapılan görüşmede banka yetkilisi öncelikle sistem üzerinden başvuruda bulunan kişinin bilgilerini kontrol eder ve ön başvuru girişi yaparak kredi alıp alamayacağını tespit eder. Eğer kişinin yapılan ön kontrol işlemlerinde bir problem çıkmaz ise ekspertiz sürecine geçilir. Ekspertiz sürecinde alınan ücret kredi çekecek kişi tarafından peşin olarak tahsil edilir. Sonrasında ortalama 2 gün sürecek olan işlemler tamamlanır ve sonucunda ekspertiz raporu hazırlanır. Bu rapor, banka personelleri dışında, bağımsız şirketleri tarafından hazırlanır. Raporda, satın alınacak konut için bir bedel belirlenir ve bu bedelin yüzde 80’i banka tarafından kredilendirilebilir. Yani arada kalan yüzde 20’lik kısım müşteri tarafından verilmelidir. Ayrıca ekspertiz raporunda konutun ipotek alınabilmesi in bir engel olup olmadığı da belirlenir. Bankaya gönderilen ekspertiz raporunda eğer krediye engel olabilecek herhangi bir durum yoksa banka ile kredi çekecek olan müşteri arasında gerekli evraklar ve kredi sözleşmesi imzalanır. Bankanın ipotek tesisi için tapuya göndereceği evraklar müşteriye teslim edilir ve ertesi gün satış ve ipotek işlemi için konut satıcısı, alıcısı ve banka yetkilisi tapuda işlemleri tamamlarlar. Sonrasında ise bankaya gidilerek kredi ödemesi yapılır ve işlemler tamamlanır.

Mortgage Kredisinde Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar

Mortgage kredisi genellikle 10 yıllık taksitlendirilir ancak bazı bankalar 30 yıla varan vadeler de uygulayabilmektedir. Kredi kullanımı sırasında banka tarafından kredi çeken müşteriye 3 ayrı sigorta yapılır. Bunlardan birisi kişinin kendisi için yapılan hayat sigortası diğer ikisi ise konut için yapılan konut ve DASK sigortasıdır. Hayat sigortası vefat durumunda kredinin sigorta tarafından ödenmesini sağlar ve müşteri yakınları için bir teminat oluşturur. Hayat sigortası kredi süresinin tamamını kapsayacak şekilde ya da isteğe bağlı olarak ve her yıl yenilenmek şartıyla yıllık da yapılabilir. Ancak diğer iki sigorta olan konut ve DASK poliçesi yıllık olarak yapılmakta olup her yıl yenilenmesi gerekmektedir. DASK poliçesi devletin sorunlu tuttuğu bir sigorta olup diğer ikisi müşterinin talebine göre yapılan sigortalardır. Bu sigortaların ücretleri kişinin yaşına, sağlık durumuna, satın alınan konutun yüz ölçümü, bina yaşı, bulunduğu kat, bulunduğu mahalle ve şehir gibi bilgilere göre değişiklik göstermektedir. Özellikle deprem poliçesinin ücreti, konutun bulunduğu bölgenin deprem bölgesi olup olmamasına göre oldukça farklılık göstermektedir. Mortgage kredilerinde bir diğer alınan masraf da diğer kredilerde olduğu gibi kredi tahsis ücretidir. Eskiden serbest olan ve yüksek rakamlarda alınabilen bu ücret çıkartılan bir yasa ile binde 5 olarak sınırlandırılmıştır.

Bir önceki yazımız olan Acil Kredi En Kolay Nasıl Çekilir 2020 başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.