X

MetaTrader Nedir ve Nasıl Kullanılır?

MetaTrader Nedir?

Metatrader, MetaQuotes Software Corporation şirketi tarafından oluşturulmuş ve dünyada kullanımı en çok tercih edilen trade online işlem platformudur. Kullanımı kolay ara yüzü, çoklu dil seçeneği, bilgisayar, tablet ve cep telefonunda kullanım imkânı ve ücretsiz olması da tercih edilmesinde önemli faktörlerdendir.

Metatrader platformuna giriş gerçek veya demo hesaplar ile yapılabilmektedir. Hesap sahibinin kişisel kullanıcı adı ve şifresinin bulunması hesap güvenirliği ve erişilebilirliği için oldukça önemlidir. Ayrıca metatrader platformuna birden fazla hesap tanımlanabilmektedir. Böylelikle hesaplar arası geçiş kolaylıkla sağlanabilir. Hesaplar arası geçişin hızlı olması piyasa takibini kolaylaştırmaktır.

Metatrader nasıl kullanılır?

Metatrader platformunun sol üst kısımda bulunan Giriş kısmından İşlem Platformuna Giriş seçeneği kullanarak kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz.

Platformun sol üst kısmında bulunan Piyasa Gözlem kısmı platformda yer alan ve işlem gerçekleştirebileceğiniz yatırım ürünlerini göstermektedir. Görünmeyen yatırım ürünlerini görebilmek için sağ tıklayarak Tümünü Göster seçeneğini kullanarak görmeniz mümkün. Silmek istediğiniz bir ürün olursa Gizle seçeneğini kullanabilirsiniz. Sağ kısım ise grafikler için ayrılmıştır. Bu kısım sıklıkla kullanacağınız alandır. Grafikleri kişisel olarak düzenleyebilir olmanız analiz yaparken işinizi oldukça kolaylaştıran en önemli etkenlerdendir. Bunun için grafiğin üzerindeyken fareniz ile sağ tıklayarak Özellikler seçeneğini tıklamanız ve açılan alanda gerekli değişiklikleri yaparak onaylamanız yeterli olacaktır. Ayrıca grafiğin üzerinde bulunan araç çubuklarını kullanarak çizim yapabilir, zaman aralığını belirleyebilirsiniz. Bunlar analizinizi daha etkili yapabilmenize yardımcı olacaktır.

Platform üzerinde teknik olarak test edebileceğiniz ve çalışmalar yapabileceğiniz indikatör alanı da bulunmaktadır. Piyasa Gözlemi kısmının altında bulunan Navigatör kısmı bunun için kullanabilirsiniz. Navigatörün içinde bulunan Göstergeler kısmından kullanmak istediğiniz indikatörü seçebilir ve grafiğinize ekleyebilirsiniz.

Yeni Emir Girmek

Grafik ayarlamalarınızı yapıp, analizinizi de hazır ettikten sonra mevcut piyasa koşullarında işlem yapabilirsiniz artık; bunun için Piyasa Gözlemi alanında bulanan ve işlem yapmak istediğiniz yatırım ürününe sağ tıklayarak Yeni Emir seçeneğini kullanabilirsiniz veya üzerine çift tıklamanız da yeterli olacaktır. Ayrıca işlem yapmak istediğiniz ürünün grafiğinin üzerindeyken sağ tıklayarak açılan seçeneklerden İşlem seçeneğini seçerek de işlem yapabilirsiniz.

Yeni Emir penceresi açıldığında Çapraz kısmı işlem gerçekleştireceğiniz yatırım ürününü, Hacim kısmı tercih ettiğiniz işlemin büyüklüğünü ifade eder. Zararı Durdur ve Kar Al kısımları ise tercihe göre kullanabileceğiniz risk kontrol araçlarıdır. Tür kısmındaki Market Execution o an mevcut olan piyasa fiyatını ifade etmektedir. Tür kısmına tıklayarak tercihe göre diğer seçenek olan Bekleyen Emiri de girilebilirsiniz. Tüm tercihlerinizi ayarladıktan sonra Piyasa Fiyatından SAT veya Piyasa Fiyatından AL seçeneklerinden tercih ettiğiniz seçeneğe tıklayarak emrinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İşlem gerçekleştirildikten sonra ise platformun en altında yer alan Terminal kısmından işleminize ilişkin detayları ve kar/zarar durumunu kontrol edebilirsiniz.

İşleminizi sonlandırmak için kar/zarar durumunun yanında bulunan kapatma tuşunu veya sağ tıklayarak Emri Kapat komutunu kullanabilirsiniz.

Bekleyen Emir Girmek

Bekleyen emir yatırım yapılacak ürün için belli bir fiyata eriştiğinde alış veya satış emri verilmesi prensibine dayalı çalışır.

Tür kısmından Bekleyen Emir seçeneği seçildikten sonra, Tür kısmından Alış Emri (Buy Limit) veya Satış Emri (Sell Limit) seçilir. Fiyat kısmından alımın gerçekleştirilmesi istenilen fiyat belirlenir ve Emir Gir butonuna tıklanılır. Eğer belirlediğiniz fiyat düzeyinden işlem için bir süre belirlemek isterseniz Geçerlilik kısmından bu süreyi ayarlayabilirsiniz. İşleminin belirlediğiniz süre içinde gerçekleşmezse bekleyen emir kendiliğinden kapanır.

Meta trader Terminal kısmında bulunan Hesap Geçmişi sekmesinde daha önce gerçekleştirmiş olduğunuz işlemleri görme imkânınız bulunmaktadır. Haberler sekmesinde ise piyasalar ile ilgili en son haberlere ulaşabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.