Makineler ve tesisler çoğu zaman riskler ile karşı karşıyadır. Genelde normal bir çalışma performansı gösterirken, bazı zamanlarda iş yerlerinde revizyon, temizleme veya yer değiştirme esnasında arıza oluşturabilmektedir. Her türlü kompresör, pompa, jeneratör, arıtma sistemleri, soğutma sistemleri, tekstil, kağıt, çimento gibi makinelerinizi sigortalama şansına sahipsiniz. Büyük bir yatırım harcayarak kurduğunuz iş yerlerinde sahip olduğunuz makinelerin çalışmaya devam etmesi iş yeriniz açısından büyük bir önem taşımaktadır. Beklenmedik bir durumda çıkabilecek arızalar karşısında ise üretimin durma riskini en az seviyeye indirmek şirket açısından oldukça önemli bir durumdur. Bu nedenle makine sigortası işlemi tüm şirketler için vazgeçilmezdir. Sigorta işlemleri genel olarak makinelerin hasarlarını güvence altına almaktadır. Maddi kayıpları ve yenileme masraflarını düşünmemek adına mutlaka makine kırılması sigortası işlemlerinizi en kısa sürede yapmalısınız. Sigortalama işlemlerini tüm sigorta acenteleri aracılığıyla yapabilirsiniz.
Makine Sigortası Teminat Kapsamı
Makine sigortası yaptırdıktan sonra birçok riske karşı büyük bir önlem almış olursunuz. Aniden oluşabilecek tüm riskleri en kısa sürede sigortacılık işlemleri aracılığıyla netliğe kavuşturabilirsiniz. Sigortanın teminat kapsamında genel olarak karşıladığı birçok madde bulunmaktadır. Bu nedenle makine kırılma sigortası tam olarak şu risklere karşı güvence veriyor ;
1: İşletme kazalarında oluşabilecek sorunlara,
2: Modelin, montajın, imalatın, kalıbın, işçiliğin ve dökümün kusurlu olmasından dolayı,
3: Makine yağlanmasının kusurlu olmasından ötürü,
4: Elektrik enerjilerinin doğrudan tesiri sebebiyle kısa devre yapması ve voltaj yükselmesi olaylarındaki etkilerden kaynaklı,
5: Yabancı maddelerin makineye girerek tıkanma gibi problemlere yol açmasından,
6: Santrifüj kuvvetinden sebepli oluşabilecek parçalanmalardan,
7: Buhar kaplarında ve buhar kazanlarında su yetersizliğinden,
8: Ani olarak ısınma veya su çekiçleme sorunundan,
9: Kapalı bölümlerdeki alçak basınç dolayısıyla meydana gelen ezilme, buruşma, yırtılmadan dolayı,
10: İşletme personellerinin ihmali, hatası, kusuru, dikkatsizliği nedeniyle,
11: Belirtilmeyen diğer sebeplerden dolayı oluşan maddi ziyan ve hasarın gerektirdiği tamirat masraflarını tam anlamıyla temin etmektedir.
Makine Sigortası Avantajları
Makine sigorta işlemlerinin yapılması doğrudan bulunduğu şirkete birçok avantaj kazandırmaktadır. Oluşabilecek tüm problemleri makine ekipman sigortası kapsamında giderileceği için maddi ve manevi hasarların birçoğu en az seviyeye indirilmiş olacaktır. Bununla beraber üretimin devam etmesi ve kesintiye uğramaması yine şirket için en önemli avantajlardan bir tanesidir. Makinelerin sigorta işlemlerinin yapılması hem uzun ömürlü bir şekilde üretim yapmasına hemde oluşacak tüm problemleri çözüm odağına kavuşturmasına son derecede yardımcı olmaktadır. Makine sigortası ile daha öncesinden oluşacak tüm sorunları güvence altına almış olursunuz. Şirketin ileriye dönük planlarının geride kalmaması ve uzun ömürlü bir çalışma gösterebilmesi için sigortalama işlemlerini büyük ölçüde ciddiye alması gerekmektedir. Sigorta işlemlerinin kesinlikle olumsuz bir yanı bulunmamaktadır. Tam anlamıyla yaşanacak tüm problemlere çözüm getirebilmek amacıyla uygulanan bu yöntem son zamanlarda çok fazla tercih edilmektedir. Uzun ömürlü makine için sigortalama çok mantıklı bir seçenektir.
Makine Montaj Sigortası Nedir?
Montaj sigortası montaj projesinin gerçekleşmesi durumunda o zamana kadar uygulanmış işler ile daha sonraki tüm aşamalarda oluşabilecek kısımlar için şantiye sahasında olan malzemelerin ya da iş makinelerinin, montaj ekipmanlarının başına gelebilecek beklenmedik bir anda oluşan tüm hasarı kapsayan bir risk sigortasıdır. Teminat süresinde montaj malzemelerinin montaj bölümüne indiği zamandan itibaren başlar ve montajı biten tüm makinelerin testi tamamlanarak işletime alınmasıyla birlikte sona ermektedir. Bu süre içerisinde teknik nedenlerden dolayı insan kaynaklı birçok maddi hasarlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle makine montaj sigortası montaj esnasında veya montaj sonrasında oluşabilecek tüm riskleri güvence altına almaktadır.
Makine Montaj Sigortası Ne Zaman Başlar Ve Aşamaları Nelerdir?
Şantiye sahalarına ilk hazır olan kalemin ulaşmasıyla birlikte sigorta başlamış olur. Hemen sonrasında işlerin tamamlanarak işverene teslimiyle birlikte sigorta işlemleri sona ermektedir. Sigortalandıktan sonra 4 haftalık test tecrübe süresi teminata dahildir. Bazı durumlar için geçerli olan taahhüt edilen tüm işleri kesinlikle müteahhit firmalar teslim edememektedir. Tamamlanmış kısımlar montaj veya inşaat projesinin kullanılmaya başlanması işletime girmesini etkilemeyecek detaydaki işlerdir. Bu durumda eğer sigortalının görevli olarak konumlandırdığı kontrol mühendisleri uygun görürse ve inşaat sözleşmesindeki bu durum ile ilgili bir hüküm bulunuyorsa o halde geçici kabul yapılmaktadır. Bu sürede müteahhit kalan tüm işleri tamamlayarak kesin kabule gidilmesine karar verilir.
Montaj Sigortası Sigorta Bedeli Tespiti Nasıl Yapılır?
Montaj sigortalarının tamamında sigorta bedeli işin bittiği süredeki bedel üzerinden tespit edilmektedir. Bu nedenle sigorta bedeli bir projenin bedelidir. Bedel konuları çoğu zaman karmaşık bir düşünceye neden olabilmektedir. Tüm bu karmaşıklıkları önlemek amacıyla sigorta bedeli belirlenme esnasında ihale bedeli de dikkate alınmalıdır. Uzun süreli poliçeler kapsamında bu bedel süre için yetersiz kalabilmekte ve enflasyon oranlarına yenik düşebilmektedir. Bu sebeple büyük inşaat projelerinin tamamında eksik sigorta risklerine karşı korunmak için döviz bazında sigorta yapmalı ve her zaman doğru bir yöntem tercih edilmelidir.
Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Para İadesi Nasıl Yapılır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.