Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kriz Döneminde Para Yönetimi İçin 5 Formül

13.02.2017
560

Belli aralıklar dünya ekonomilerinde ve yerel ekonomilerde ekonomik kriz dönemleri yaşanır. Bu küresel ya da yerel ekonomik krizler esnasında tıpkı büyük ekonomiler gibi kişilerin de krizden kaçınmak ve olumsuz etkilerini minimuma indirmek için uygulaması gereken belli finansal stratejiler vardır. Bahsedeceğimiz 5 kolay formül sayesinde, kriz dönemlerinde parasal davranışlarınızı doğru bir şekilde yönlendirebilir ve krizin sizi en az şekilde etkilemesini ya da etkilememesini sağlayabilirsiniz.

Bütçe Planlaması Yapın

Genel olarak tüm zamanlarda yapılması gereken, kişisel finansal planlama da dediğimiz bütçe planı, kriz dönemlerinde 2 kat daha önemli bir hale gelmektedir. Çünkü krizde para kontrolü yapmak, bütçe olmaksızın daha zordur. Bütçe planınız olmadan kriz dönemini hasarsız atlatmanız da oldukça düşük bir ihtimaldir. Kişisel bütçe planınız için en basit olarak bütün gelir ve gider kalemlerinizi kayıt altında tutmanız gerekir. Aylık ya da yıllık bazda elde edeceğiniz gelirler, ücret dışı kazançlar, harcanacak giderler belirlenmelidir. Bunu basit bir kâğıt kalem hesabıyla yapabileceğiniz gibi, daha komplike hesaplamalar için çeşitli web sitelerini kullanabilirsiniz. Bütçe planı hazırlarken gereksiz harcamalardan kaçınmak kriz dönemlerinde size oldukça fazla yarar sağlayacaktır. Hazırlayacağınız plan sayesinde bütün gereksiz harcamalarınızı daha net görebilecek ve bu harcamalardan kaçınabileceksiniz.

Gelir Gider Dengesi Kurun

Normal zamanlarda kimi zaman gelir gider dengesini şaşırabilir, gelirinizden çok harcayarak borç altına girebilirsiniz. Ancak kriz dönemlerinde bunu yapmak yanlış bir davranış olacaktır. Hali hazırda darda olan ekonomik dönemde gelirinizden daha fazla harcama yapmak, günden güne oluşan ekonomik açığınızın büyümesine sebep olabilir. Kriz dönemlerinde hedef ev, araba almak değil var olan paranızı korumaktır. Bu sebeple kredi kartlarınıza sınır koymak, öncelikli nakit kullanmak ve sizi borçlandıracak eylemlerden uzak durmak faydalı olacaktır.

Borç Planı Hazırlayın

Elbette ki günümüzde gerek şirketler gerek şahıslar borçlanma yoluyla mali faaliyetlerini sürdürebilmektedir. Ancak kriz dönemine yüklü bir borçla girmek sizi finansal açıdan zora sokacaktır. Bu sebeple ilk olarak yüksek faizli borçlarınıza öncelik verecek şekilde bir borç kapama planı hazırlayın. Ve yine en başta faizi yüksek olan borçlar olmak üzere, kapatabileceğiniz bütün borçların bir miktar ödemesini yapın.

Kriz Döneminde Para Yönetimi İçin 5 Formül

Birikim Yapmaya Çalışın

Bahsettiğimiz gibi kriz dönemlerinde elzem olan öncelikle bir borç planı yaparak yüksek faizli borç yükünden kurtulmak ve eldeki parayı korumaya almaktır. Bununla birlikte kriz dönemlerinde birikim yapabilmek de önemlidir. Eğer bütçeniz birikim yapmaya elverişli ise yalnızca giderlerinizi azaltmakla kalmayıp miktarı ne olursa olsun birikim de yapmaya çalışmalısınız. Zor kriz dönemlerinde yaptığınız ya da yapacağınız birikimler sizi ekonomik ve psikolojik olarak daha güvende hissettirir ve krizin olumsuz etkilerinden korunmanıza yardımcı olur.

Küçülmeye Gitmekten Çekinmeyin

Ekonomik kriz dönemlerinde para yönetimi hem şirketler hem de kişiler için oldukça önemlidir. Bazen kriz dönemlerinde bir şirket gibi düşünmek ve yapacağı davranışları uygulamak gerekir. Şirketler kriz dönemlerinde tasarrufa yönelebilir, küçülmeye gidebilir ya da nakit ihtiyaçlarını azaltabilir. Kişiler de tıpkı şirketler gibi bu adımları takip etmelidir. Öncelikli olarak nakit ihtiyaçlar azaltılmalı, alternatif yollar aranmalı ve harcamalar belli bir ölçüde kısılmalı ve bazen konforlu alanın dışına çıkmak gerekmektedir. İşinize giderken arabanızı kullanmak yerine daha ucuz bir yol olan toplu taşıma araçları ile seyahat etmek takip edebileceğiniz adımlardan biridir. Yine iş yeri sahibi olan kişilerin de bu dönemlerde tahsilât işlemleri yapmamaları önerilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.