X
    Categories: Kredi Notu

Kredi Notunun Türkiye Ortalamasının Altında Kalması

Banka kredilerini ihtiyaçlar doğrultusunda yaşayan insanların yanı sıra kötü emellerine alet eden insan sayısı da çok fazla. KKB (Kredi Kayıt Bürosu)’da kötü amaçlı kullanımların önüne geçebilmek için her geçen gün uygulamalarına bir yenisini daha ekliyor. Bu yeniliklerden biri herkesin bildiği gibi kredi notu uygulaması iken bir diğeri de LKS (Limit Kontrol Sistemi). Bu uygulamalar sayesinde bankalar kredi ödemesinde güçlük çekeceği tüketiciler ile arasına ciddi bir mesafe yerleştirdi.

Kredi notu uygulaması bir yandan tüketicileri ödemelerini gününde yapmaları açısından sıkıştırdı ve borcuna düşkün bir kesim haline getirdi, diğer yandan da kötü niyetli kullanıcıların önüne geçti.

Kredi notu uygulaması hayatımızda geçmişten bu yana var olan bir uygulama değil. Ancak sonradan girerek vazgeçilmezi oldu. kredi notu uygulamasının hayatımıza girişi ile bir kısım tüketiciler konuya hakim olmak için araştırma yapmaya başlayıp, kendilerine ait kredi notunu öğrendi. Ancak hala durumdan bir haber olanların sayısı da azımsanacak gibi değil. Hala kredi notu uygulamasının anlamını bilmeyen, kredi notunu öğrenmeyen hatta yanlış bilenler de var. Bizlerde bu yazımızda hem bilinen yanlışları açığa kavuşturacak hem de kişinin kredi notu Türkiye ortalamasının altında kalırsa nasıl bir yaptırımla karşılaşacağını tartışacağız.

Kredi notu hakkında ülkemizde vatandaşların zihinlerinde yer etmiş yanlış bilgiler mevcut. Bunlardan bir tanesi de yüksek ücretle çalışan kişilerin kredi notunun da iyi oluyor olması. Kredi notu belirlemesi yapılırken aylık gelirde göz önünde bulunduruluyor ancak durum tamamen buna bağlı değil. Kredi notu belirlenirken sunulan diğer kriterlerin yanında aylık gelirin oranı biraz daha geride kalıyor. Kredi notunda asıl mesele tüketicinin borcuna sadık olup olmaması, ödemelerini zamanında yapıp yapmamasıdır.

Durumu daha iyi anlaşılabilir kılmak adına örnekle taçlandıralım. Borçlarını zamanında ödeyen ve aylık geliri düşük olan bir tüketicinin, borçlarını zamanında ödemeyen aylık geliri daha yüksek bir kişiye göre kredi notu daha yüksek çıkacaktır.

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz diğer konuya geçelim. Tüketicinin kredi notunun Türkiye ortalaması altında kalması durumunda bankalar tüketiciye nasıl bir yaptırım uyguluyor? Bir ülkede vatandaşlara ait olan kredi notunun düşük veya yüksek olması ülkedeki vatandaşların bankalara karşı olan sorumluluklarını ifade ediyor. Sonuç olarak notunuz Türkiye ortalamasının altında veya üzerinde olsa da önemli olan notunuzla hangi grubun içerisinde olduğunuzdur.

Az önce söylediğimiz grup olayını biraz daha açalım. Kişiler kredi notlarında göre farklı sınıflar içerisine dahil olurlar. Eğer kişinin kredi notu 0-699 arasında ise riskli grupta, 700-1499 arasında ise nötr grupta ve son olarak 1500-1900 arasında ise güvenilir grupta yer alıyor. Ayrıca bu grupların FİNDEKS tarafından belirlenmiş renkleri de mevcut. Nötr grubun rengi sarı, riskli grubun rengi kırmızı ve güvenilir grubun rengi de yeşildir.

Sonuç olarak kredi notunuzun Türkiye ortalaması altında veya üzerinde olması pek önemli değil önemli olan FİNDEKS tarafından belirlenmiş olan gruplardan hangisi içinde yer alıyor olmanızdır.

Bir önceki yazımız olan Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar Hangileridir ? başlıklı makalemizde Banka kredileri için başvuru, en uygun kredi ve Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.