Bankacılık sektörünün en çok baktığı kredi puanını etkileyen fazlaca olumlu ve olumsuz durum vardır. Bu sorunun olumlu anlamda etkilenme olarak cevaplamak gerekirse düzenli ödemeler, gecikmeye düşmemek, aktif kart kullanımları, otomatik fatura ödeme ve eft ve havale gibi aktif kullanımlar kredi notunun olumlu anlamda etkilenmesi için önemli kriterlerdir. Olumsuz anlamda kredi notunu en çok ne etkiler? İlk düşünülmesi gereken faktör ödemelerin zamanında yapılmamasıdır.
Olumsuz Etkileyen Davranışlar
Gecikme eğer bir alışkanlık haline getirilmiş ise, ödeme hatırlatmalarında verilen ödeme tarihi sözleri tutulmuyor ise kredi notu düşmeye başlar. Her geçen gecikme günü için bir miktar daha puan kaybı yaşanır. Olumsuz değerlendirilen kredi başvurularında ısrar etmek ve tekrar tekrar başvurmak da kredi puanının olumsuz etkilenmesine yol açar.
KKB (Kredi Kayıt Bürosu)’nun kuruluşu ile birlikte bankalar arasında iletişim kolaylaştı, bilgi paylaşımı artık daha kolay yapılıyor, mali anlamda bir istihbarat söz konusu ve kredi kartı kullanmak yeni bir kredi alımı için başvuru yapan tüketicilerinde başvuruları artık daha detaylı bir şekilde inceleniyor. Bilindiği üzere Kredi kayıt bürosu tarafından FİNDEKS kredi notu uygulaması ve LKS (Limit Kontrol Sistemi) hayata geçirildi. Bu yollar sayesinde bankaya bir işlem isteğinde bulunan tüketicilerin ödeme geçmişleri kolaylıkla incelenebiliyor.
Kredi notu uygulaması hakkında akılları karıştıran soruların sayısı bir hayli fazla. Bizde bu yazımızda kredi notu neye göre belirleniyor,
kredi notunu en çok etkileyen faktörler
neler konusu üzerinde konuşacağız.
Öncelikle kredi notu nedir, neye göre belirlenir üzerinde konuşalım. Kredi notu; FİNDEKS tarafından belirlenmektedir. Her tüketicinin bankaya olan borçlarını ödeme alışkanlığı, bu zamana kadar borçlandığı tutar, bankada kalan ödenmemiş bir borcun bulunup bulunmadığı gibi konularla belirlenir. Tüketici bu konuların araştırılması sonucu tüketiciye ait bir kredi notu belirlenir, tüketiciler notları ile birlikte risksiz, nötr, az riskli ve riskli gibi gruplara ayrılır. Kredi puanı 0-1900 arasındadır. Yani bir tüketicinin sahip olabileceği en yüksek kredi notu 1900’dür. Not 0’a yaklaştıkça risk artar. Yani bir tüketicinin kredi notu 1900 ise olabilecek en iyi seviyededir ve en güvenilir tüketicidir. Bu demektir ki bu seviyedeki tüketici aylık geliri de el veriyorsa istediği bankadan istediği tutarda kredi çekebilir.
Eğer
FİNDEKS kredi notunuzu öğrenmek
istiyorsanız www.findeks.com.tr ‘ye girerek küçük bir ödeme karşılığında notunuzu öğrenebilirsiniz. Kredi notunuzu biliyor olmanız bankaya herhangi bir işlem yaparken sizin işinizi bir adım daha kolaylaştıracaktır.
Kredi notu neye göre belirleniyor? Kredi notunu etkileyen en önemli etken ise; bireylerin kredi kartı ve kredi ödeme şekilleridir. Eğer bir vatandaş kredi kartını, kredisini öderken tutarlı olmuyorsa, ödemelerinde gecikme yaşıyorsa bu durum kredi notu belirlenirken büyük bir faktördür. Bu nedenleri göz önünde bulundurduğumuzda kredi kartı ödemelerimizin tamamını olmasa da en azından asgari tutarını günü geçmeden ödemeliyiz. Zamanında ödenmeyen tutar ne olursa olsun 1 TL’de olsa kredi notunuza eksi olarak işleyecektir. Bu sebepten ötürü tutar çok küçük olsa da önemsememezlik yapmadan ödeme yapmalıyız.
Kredi notunu etkileyen diğer etkenlere baktığımızda; yeni çekilen krediler, kredi kullanım alışkanlığı, mevcut durumu ve var olan hesap durumu ve farklı diğer unsurları da göz önünde bulundurulduğunu görmekteyiz. Bu saydığımız unsurlar kredi notunu en fazla etkileyen unsurlardır. Bunların yanı sıra aylık gelir düzeyi de kredi notunu etkiler ancak bu unsurlar kadar belirleyici bir unsur değildir. Kredi notunun asıl amacı bireyin borcuna sadık olup olmaması durumudur.
Tüm bu saydığımız oranları yüzdelik dilim olarak gösterirsek, kredi kart borç ödeme alışkanlığı %30, mevcut hesap ve borç durumu %25, yeni krediler %20 ve kredi kullanım oranı da %15’dir.
Eğer FİNDEKS Kredi notumu yükseltmek istiyorum diyorsanız saydığımız durumlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar Hangileridir ? başlıklı makalemizde Banka kredileri için başvuru, en uygun kredi ve Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.