Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kredi Notum Faturalarımı Ödemediğim İçin Düşer Mi?

20.12.2016
487

İnsanın yaratılışı gereği ihtiyaçları sınırsızdır. İnsanlar hiçbir zaman elindekiler ile yetinmeyip hep daha iyisini istemektedirler. Teknolojik gelişmeler sonucunda bu durum daha da karışık bir hal almıştır. İnsanlar özellikle cep telefonu, bilgisayar, araba gibi günlük yaşantılarında çok fazla kullandıkları ürünlerin sürekli olarak yeni çıkan modellerini istemekte ve bazen nakit bazen taksitle bazen de banka kredileri ile bunlara sahip olmaya çalışmaktadırlar. Banka kredilerinde kullanım süresi eskiye göre daha kısa olduğundan ve internetten bile kredi kullanılabildiğinden dolayı maliyeti düşük ya da yüksek olsun, pek çok ihtiyaç için kredi kullanımını tercih edilmektedir. Kredi çekmeye karar veren insanlar genel olarak ilk önce banka kredi hesaplama konusunda araştırma yapar ve kendileri için en uygun faiz oranını sunan bankadan kredilerini kullanırlar. Bu noktada önemli olan, kredi çeken kişinin aylık gelirine göre rahat ödeyebileceği bir taksit tutarı belirlemesidir. Sonrasında olumsuz durumlarla karşılaşılmaması için bu adım son derece önem arz etmektedir.

Kredi Çekebilmek İçin Neler Gereklidir?

Kredi çekmek isteyen ancak daha önce hiç kredi kullanmamış olanlar öncelikle kredi çekebilme şartlarını araştırırlar. Kredi çekebilmenin ilk şartı, kişinin aylık geliri olmasıdır. Çalışmayan kişiler bile kira geliri ya da ailesinden emekli maaşı alıyorsa kredi çekebilme şansına sahip olabilmektedirler. Gelirden sonra en büyük şart ise yeterli kredi notu olmasıdır. Banka görevlisi tarafından yapılan kredi notu sorgulama işleminden olumlu sonuç alamayan kişiler, ne kadar gelire sahip olurlarsa olsunlar kredi çekememektedirler. Her bankanın talep ettiği kredi notu alt sınırı farklılık gösterebilmektedir. Bu sınır, bankanın kredi satma isteğinin ne düzeyde olduğunun da bir göstergesidir. Kredi çekmek isteyen kişinin geliri yeterli ve kredi notu da uygun ise bankanın talebine göre bazı evrakları sunması gerekebilir. Yine buradaki evraklar kredi türüne göre de değişebilmektedir. Genelde temel olarak gelir belgesi talep edilir. Gelir belgesi, maaş bordrosu ya da maaş yazısı olabileceği gibi kira kontratı, emekli maaş dökümü gibi evraklar da olabilmektedir. Eğer kredi kullanımı sırasında banka kefil talep ediyor ise kefil olan kişinin de aynı kredi şartlarını sağlaması ve aynı evrakları bankaya teslim etmesi gerekmektedir. Araç ya da konut kredilerinde satın alınacak olan aracın ruhsat örneği ve konutun da tapu örneği gerekmektedir.

Kredi Notum Faturalarımı Ödemediğim İçin Düşer Mi

Kredi Notu Ne Zaman Düşer?

Bankalardan kredi çekebilmek için en önemli kriterlerden birisi kredi notu ya da kredi puanıdır. Eğer bir banka, yapmış olduğu değerlendirmede kredi notunu yetersiz bulursa diğer hiçbir kritere bakmamakta ve krediyi ret etmektedir. Bankalardan çekilen kredilerin ya da kullanılan kredi kartlarının aylık ödemelerinin düzenli olup olmaması kredi puanına etki eden en önemli faktördür. Aynı şekilde kredili mevduat hesapları da kredi notuna etki etmektedir. Bankalara olan borç miktarı ya da birbirine yakın zamanda yapılan kredi başvuruları da kredi puanı açısından önemlidir. Çok sayıda başvuru yapılması puanın düşmesine yol açar. Pek çok kişi krediler hakkında bilgi sahibi olduğunu söylese de kredi puanı ve hangi durumda düşüp artacağı konusunu çok fazla bilmemektedirler. Örneğin bazı insanlar, fatura ödemelerinde gecikme yaşanmasının kredi puanına ekti ettiğini düşünürler. Aylık olarak yapılan fatura ödemeleri kişiler ile o hizmeti sunan şirketler arasındaki bir işlem olduğundan bankalarla bir ilgisi yoktur. Dolayısı ile de bankaların ortak sistemi olan kredi puanına bir etki etmemektedir. Bir faturanın ödenmemesi ya da geciktirilmesi sadece o fatura için kişinin faiz ödemesi anlamına gelmektedir.

Bir önceki yazımız olan Acil Kredi En Kolay Nasıl Çekilir 2020 başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.