Türkiye’de birçok kişi kredi çekmek isteyince kredi kayıt bürosundaki kayıtlarınıza bakılarak kredi onaylanır. Genel olarak ele aldığımızda kredi notu Türkiye ortalaması kaç diye değerlendirelim. Türkiye’de kredi notu ortalaması 1450’dir. Türkiye’de kredi riski taşımayan oran daha fazla olup bu oran %65’lik kesimi kaplıyor. Yani bu risk taşımayın grup tüm ödemelerini düzenli yapmaktadır. %35’lik kısmı ise risk taşıyan gruptadır. Bu grupta olanlar ise ödemelerini zamanında yapmadıkları için kredi başvuruları onaylanmıyor.
Kredi notu; kişilerin bankalardan çektiği kredi, kredi kartı, vadeli ve taksitli hesaplarını düzenli ödeyip ödemediğini gösteren, kredi kayıt bürosunu kaydedilerek kişilerin hesaplarını değerlendirerek verilen nottur. Kredi notunuz düşük ise, bankadan kredi çekmek ve ya kredi kartı almanız zorlaşır. Eğer kredi notunuz yüksek ise bankalardan çekeceğiniz kredi ve kredi kartı talep ettiğinizde bankalar kredinizi daha çabuk onaylar ve kredi kartı talebiniz gerçekleşmiş olur.
Kredi Notu Türkiye Ortalaması Nedir?
Türkiye kredi not ortalamasını Findeks şirketinden öğreniyoruz, çünkü Findeks bu konuda Türkiye’deki en çok veriye sahip kurumdur. Findeks Türkiye’deki 9 tane büyük bankanın bir araya gelerek oluşturduğu Kredi Kayıt Bürosunun kredi notu verilerini depolamak ve analiz etmek için kurduğu bir marka. Bu sebepten dolayı Kredi Kayıt Bürosuna kayıtlı olan tüm finansal kurumlar ellerindeki verileri Findeks’e aktarıyorlar.
İlerleyen kısımlarda kredi notunun ne olduğu ve ne işe yaradığı konularına değinilecek ancak bundan önce Türkiye’nin ortalama kredi notu hakkında bilgi verelim. Findeks’in 2015 yılına ait verilerin analiz edilmesi sonucu Türkiye’de ortaya çıkan ortalama 1450. Findeks puanları 0 ile 1900 puan arasında yapılıyor. Buradan yola çıktığımız zaman Türkiye’deki çoğunluk olan, %65 orana sahip kesim risk taşımayan bir grupta.
Bu grup bankadan kredi çekmek istediğinde zorlanmıyor, kredi taksitlerini ve ödemelerini geciktirmiyor ve borçlarını yapılandırarak zamanında ödüyor, diyebiliriz. Geriye kalan %35 oranındaki grup ise riskli müşteri sınıfında. Yani bu grubun kredi talepleri genellikle ret cevabı alıyor. Bu grup ödemelerini zamanında yapmıyor ve büyük ihtimalle borçları ile ilgili bir yapılandırmaya sahip değil.
Kredi Notunuz Türkiye Ortalamasının Üzerinde İse Bu Ne Anlama Gelir?
Kredi notunuz Türkiye ortalamasının üzerinde olması sizi çok avantajlı bir konuma getirir. Türkiye’deki bankalarda ülkenin kredi notu ortalamasını bildikleri için planlamalarını ve müşteri beklentilerini buna göre düzenliyorlar. Kredi notu Türkiye’nin üzerinde olan kişiler banka ile problem yaşamadan kredi çekebilir, yüksek oranlarda bir kredi çekmeyi düşünüyorsanız bunu riskli gruplardan daha uygun faiz oranları ile çekebilirsiniz.
ev veya araç kiralama durumlarında kontrat imzalanırken güvenilirliğinizden şüphe duyulmaz, taksitle yaptığınız alışverişlerde vadeyi uzatma gibi şanslarınız artar, çevrenizden kredi çekecek biri için bir referans konumunda olursunuz ve iş dünyasında kredi notunuz sayesinde prestiji yüksek bit konuma geçersiniz.
Kredi notunun yüksek olması nasıl bu kadar fazla konuyu etkiliyor diye düşünebilirsiniz. Kredi notunun yüksek olması hayat kaliteniz, gelir durumunuz ve mesleğiniz gibi birçok konuda bankaların ön bilgiye sahip olmasını sağlıyor.
Kredi Notu Nedir?
Kredi not, daha önce bahsettiğimiz, ülkemizin 9 büyük bankası tarafından kurulan Kredi Kayıt Bürosunun bankalardan elde ettiği verileri analiz ederek oluşturduğu, kişinin finansal durumunu ve güvenilirliğini gösteren sayısal bir gösterge. Kredi notu 1 ile 1900 arasında bir değere sahip oluyor.
Kredi Kayıt Bürosu kredi notu hesaplama, analiz ve verilerin depolanması için Findeks markasını kurdu. Türkiye’de kredi notu hesaplayarak, müşterilerin gelecekte nasıl bir ödeme planı izleyeceğini tahmin etmeye çalışan kurum Findeks. Kredi not düşük olan kişiler için bankalar ile olan tüm iletişimler zorlaşır. Sms ile kredi çekmek gibi kolaylıklar riskli grup için söz konusu değildir. Daha önce banka ile kredi anlamında ilişiği olmamış kişilerin kredi notu 0 olarak belirtiliyor. Alacaları kredi kartı ya da kredi çekmelerine kadar bu böyle kalıyor.
Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?
Kredi notu hesaplarken esas amaç hızlı ve kaliteli bir yol kullanmak. Ülkedeki bankalar ile kredi ilişkisi olan herkes için hesaplandığından ve sürekli olarak kullanılmaya devam ettiğinden hızlı bir yöntem ile hesaplanması gerekiyor. Böylece kredi notu kullanılır ve hesaplanırken ne müşteri ne banka zaman kaybına uğramamış oluyor.
Hangi Puan Aralığındaki Kişiler Riskli Grubu Oluşturur?
En riskli grup 1 ile 699 puan arasındaki kişiler. Bu gruptaki kişilerin kredi çekebilmesi neredeyse olanaksızdır. En riskli gruptaki kişilerin ödeme planlamalarını yaparak kredi notlarını bir an önce yükseltmeleri gerekir. Orta riskli grup ise 700 ile 1099 puanları aralığındaki grup. Bu grup için de durum en riskli gruptan pek farklı değil. Orta riskli gruptaki kişilerin de ödeme taksitlerini geciktirmemeleri ve kredilerini kapattıktan sonra kredi kartı kullanarak kredi notunu yükseltmeleri gerekir.
Az riskli grubun puanları 1100 ile 1499 puanları arasında. Bankaların hakkında en çok araştırma yaptıkları kesim bu az riskli kesim. Az riskli kesim için kredi notunu yükseltmek daha kolay. Az riskli kesim kredi almak için kredi not dışında gelir durumunu, mesleğini göstererek kredi çekebilir ve zamanında yapılan ödemeler ile kredi notunu yükseltebilir. Türkiye kredi notu ortalaması olarak bu gruba dahil bulunuyor. Ancak üst sınıra oldukça yakın. Önümüzdeki süreçte iyi grubuna geçiş yapılabilir. İyi ve çok iyi grubundaki kişiler Türkiye’nin kredi notu ortalamasının üzerinde kişiler. Kredi çekerken muhtemelen sorun yaşamayan ve uygun faizler ile kredi alabilen bir grup.
Kredi Alabilmek İçin Kredi Notu En Az Kaç Olmalı?
Bu soru kredi çekmeye karar veren kişilerin ilk sorduğu sorulardan biri. Sorunsuz kredi çekmek için çektiğiniz miktar ve o zamanki ülkenin ekonomik koşulları da çok önemli. Ancak genele bakacak olursak kredi not 1500 ve üzeri olan kişiler sıkıntı yaşamadan kredi çekebilirler, diyebiliriz.
Kredi Alırken Kredi Notu Dışında Dikkate Alınan Özellikler Nelerdir?
Kredi notunuz 1500’ün altındaysa kredi çekemezsiniz diye bir durum söz konusu değildir. Kredi çekebilirsiniz. Kredi çekerken kredi notunuza ek olarak mesleki bilginizden, gelir durumunuzdan ve daha önceki kredi dönemlerinizde yaşadığınız sorunlardan bankaya bahsederek kredi alabilirsiniz. Kredi alma durumunuz farklı banka ve şubelere göre de değişiklik gösterebilir. Bunun sebebi bankaların yıllık olarak planladıkları bir düzenlemeleri olmasıdır. Banka ulaşmak istediği kredi hedefine o yıl ulaşamadı ise daha çok müşteriye kredi vermek isteyebilir. Bu gibi dönemlerde kredi çekiyorsanız banka kredi notu konusunda esnek davranabilir.
Kredi Notumu Nasıl Yükseltebilirim?
Kredi notunu yükseltmek için yapılması gereken ilk şey borçları yapılandırmak olmalıdır. Öncelikle taksitlerinizi neden geciktirdiğinizi tespit etmeniz gerekir. Bu tespitten sonra tüm borçlarınıza bir düzenleme yaparak bir an önce zamanında ödeme yapmaya başlamalısınız.
İkinci olarak bahsetmemiz gereken takip edilen kredi borcu konusu. Eğer takipte olan bir kredi borcunuz varsa kredi notunuz yükselmez ve hatta düşebilir. Takipte olan krediler kredi notu için çok tehlikelidir. Kredi notunuzu yükseltmek için takipteki kredilerinizi bir an önce kapatmalısınız.
Kredi taksitlerinizi öderken zorlanıyorsanız yapabileceğiniz seçeneklerden biri de kredi taksitlerinizi bütçenize göre ayarlamak. Birden fazla borç ödüyorsanız kredi taksitlerini ödemek gittikçe zorlaşmış olabilir. Kredileriniz için banka ile konuşarak vadeyi uzatabilir ve taksitlerinizi bütçenize uygun hale getirebilirsiniz. Buna ek olarak birden fazla borcu olan kişiler, daha düzenli ödeme imkanı için tüm borçlarını birleştirerek tek bir kredide toplayabilirler. Bu hem vadeyi hem taksiti bütçemize göre ayarlamak için çok mantıklı bir çözümdür.
Kredi Notu Nasıl Sorgulanır?
Kredi notunuzu internet üzerinden sorgulayarak öğrenebilirsiniz. Kredi notunuzu öğrenmek için kullandığınız bankaya veya Findeks kurumuna ulaşarak bilgi alabilirsiniz. Kredi notu sorgulatmak için sorgulama sayfasına ulaştığınızda sizden adınız, soyadınız gibi bilgileri içeren bir form doldurmanız istenir. Eğer daha önceden üyeliğiniz varsa bu adımı da geçebilirsiniz. Bazı sitelerde üyelik için normal üyelik, mobil imza üyelik gibi birden fazla seçenekler olabilir. Üyelik işlemlerini hallettikten sonra kolayca kredi notunuza ulaşabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar Hangileridir ? başlıklı makalemizde Banka kredileri için başvuru, en uygun kredi ve Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.