Kredi Notu İtibarınızı Yönetin, Nasıl Mı?
Bankalardan kredi çekmek, pek çok insanın tercihidir. Çünkü insanlar acil nakit ihtiyaçlarını bankalardan kredi çekerek karşılarlar. Örneğin; acil 1000 liraya ihtiyacınız olduğunda bu parayı bir arkadaşınızdan bulmanız zordur. Ancak bankalardan aynı gün içinde, kolay bir şekilde bu parayı alabilir ve taksitler halinde ödeyebilirsiniz yada ev alırken senelerce para biriktirmek yerine, bankalardan kredi çekebilir ve evinizi aldıktan sonra, yine taksitler halinde borcunuzu bankalara ödeyebilirsiniz. Bütün bu kolaylıkları sunan bankaların kredi vermek için en önemli şartları kredi notunuzun yüksek olmasıdır. Bu noktada merak edilen soru kredi notu nedir? şeklindedir. Kredi Kayıt bürosu tarafından kayıt altına alınan ve bütün bankalarla olan ilişkilerinizin puanlanması sistemine kredi notu adı verilir.
Bankalardan kredi çekebilmeniz için kredi notunuzun yüksek olması, en azından belirli bir limitin üzerinde bulunması gerekir. Peki kredi notunuz düşükse ne yapacaksınız? Kredi notunuz düşük olduğuna belirli şartları uygulayarak yükseltmeniz mümkündür. Ancak öncelikle kredi notunun ayrıntılarını anlatalım ve kredi notunuzu nasıl öğrenebileceğiniz hakkında bilgi verelim.
Kredi notu aşamaları nelerdir, nasıl belirlenir;
Kredi notu, daha öncede belirttiğimiz gibi Kredi Kayıt Bürosu yani kısa adı ile KKB tarafından derlenir. Findeks adı verilen bir platform ile Merkez Bankası’ndan alınan bankalarla olan ilişkilerinize ait olan veriler, paylaşılır. Kredi notu, belirli kriterlere göre derecelendirilmiştir. Bunlar aşağıdaki şekildedir;
- 1 ile 699 puan grubu arasında olanlar en riskli gruptadır.
- 700 ile 1099 puan grubu arasında olanlar orta riskli gruptadır.
- 1100 ile 1499 puan grubu arasında olanlar az riskli gruptadır.
- 1500 ile 1699 puan grubu arasında olanlar iyi grupta yer alır.
- 1700 ile 1900 puan grubu arasında olanlar ise çok iyi olan grupta yer alır.
Bu puanlama sistemine göre en riskli grupta olan kişilere bankalar kredi vermek istemezler. İyi ve çok iyi grupta yer alan kişilere ise kredi verirken zorlanmazlar. Bu kişiler istedikleri bankadan kredi alabilirler. Bankaların kredi verirken en çok zorlandıkları ve kararsız kaldıkları grup ise orta riskli grupta yer alan kişilerdir. Eğer bu grupta yer alıyorsanız, kredi alırken bankalar kefil, ipotek gibi teminatlar vermek zorunda kalabilirsiniz.
Kredi notu puanı hesaplanırken kullanılan faktörler nelerdir;
Kredi puanı hesaplama KKB, tarafından yapılır. Bu kurum, Merkez Bankası’nda toplana verilerinizin değerlendirilmesi ve puan verme işlemini üstlenir. Bu puanı ise Findex aracılığı ile duyurur. Kredi puanı hesaplanırken dikkat edilen faktörler ise şunlardır;
Bankalarla ilişkileriniz;
Bu kriterde, bütün bankalara olan borçlarınız, taksitleriniz ve gelir durumunuz değerlendirilir. Eğer gelirinizi aşmayacak şekilde ödeme yapıyorsanız, bankalara olan borçlarınızın toplamı gelirini belirli bir kısmını aşmıyorsa kredi notunuz yüksek görünür. Eğer bu borçlarınız yüksekse kredi notunuz düşüktür ve yükseltmek için bu borçların bir kısmını kapatmanız gerekir.
Bankalara olan ödeme durumunuz;
Kredi notu hesaplanırken dikkat edilen bir başka kriter ise bankalar olan toplam borçlarınızın ödemesinin düzenli olarak yapılmalıdır. Eğer ödemeleriniz de gecikmeler varsa, taksitlerinizi düzenli ödemediyseniz yada bankalarla ilişkiniz bulunmuyorsa, kredi puanınız düşük olacaktır. bunun önüne geçmek ve kredi notunuzu yükseltmek için ödemelerinizi düzenli olarak yapmalısınız.
Eğer hiçbir banka ile ilişkini yoksa yine kredi notunuz düşün olacaktır. bunun için de herhangi bir bankadan kredi kartı kullanmalı, vadeli yada vadesiz gibi hesaplar açtırmalı ve vadesiz hesabınız yada krdi katınız üzerinden otomatik ödeme talimatları vermelisiniz. Bu ödemeleri düzenli olarak yaptığınız takdirde, kredi notunuz yükselecektir.
Kredi notu öğrenme işleminizi Findeks üzerinden yapabilir yada bankaların şubeleri aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Kredi Notu Neden 0 (Sıfır) Olur ? Kredi Çekebilir miyim ? başlıklı makalemizde Kredi notu nasıl yükselir, kredi notu neden bu kadar önemlidir ve kredi notu neden sıfır olur hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.