X

Kredi Kartı Olmasaydı, Google Da Olmayabilirdi

Kredi kartları en çok tartışma doğuran konulardan biridir. Kimileri faydalarını kimileri de zararlı yönlerini öne çıkarıyor. Gereğinden fazla tüketime teşvik ettiği yönünde eleştirilerden kredi notunun yükselmesine olumlu etki gösterdiğine yönelik olumlu görüşlere kadar kredi kartlarına yönelik birçok tartışma mevcuttur. Fakat bir olay, kredi kartı belli bir amaç doğrultusunda kullanıldığında ne denli olumlu sonuçların ortaya çıkabileceğini ortaya koyuyor.

Google’ın Kurucuları

Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin Stanford’da tanışırlar. Google’ın öyküsü de burada başlıyor. Kaliforniya Eyaleti’ndeki Stanford Üniversitesi’nde doktora öğrencileri olan Page ve Brin, o dönemde mevcut olan arama motorlarının arama mantığını saf dışı bırakarak terimlere odaklı değil, sitelere yönelik ilgiye odaklı bir arama motoru yarattılar. İlk başlarda BackRub olarak adlandırılan arama motoru, 10100 ’ü ifade etmek için kullanılan “googol” teriminde değişiklik yaparak “Google” markasını yarattılar. Stanford Üniversitesi alt-alan adı olan stanford.google.edu kullanılmaya başlandı. 15 Eylül 1997’de mevcut alan adını kullanmaya başlayan Google, 4 Eylül 1998’de resmen kuruldu. Kuruluşundan üç sene sonra ziyaretçi sayısı 1 milyara ulaştı.

Google’ın Kuruluşu İçin İlk Finansman

Google resmi kuruluş hikayesinde ilk sermayenin 100.000 dolar olduğu, bu meblağın yazılım ve bilgi teknolojileri alanında yatırımları bulunan Sun Microsystems’in ortaklarından Andy Bechtolsheim tarafından verildiği yazılıyor. Şirketin kuruluşunun ardından Andy Bechtolsheim tarafından imzalanan 100.000 dolarlık çek Google’ın hesabına yatıyor. Gerçekte ise durum başkadır. Resmi kuruluş hikayesinin yanı sıra herkes tarafından bilinen ve gizlenmeyen bir gerçek vardır: Şirketin ilk sermayesi 15.000 dolarlık kredi kartı harcaması olmuştur.

3 Kredi Kartı ve 15.000 Dolarlık Sermaye

Durmadan büyüdüğü için daha çok bant genişliği kaplayan ve ihtiyaçların gerisinde kalmaya başlayan arama motorunun donanımı artırmayı amaçlayan Page ve Brin, bunun için ilk sermayeyi de kendileri oluşturmuştur. Donanım için gereken sermaye ihtiyacı Google’da kredi kartı harcamalarıyla karşılanmıştır. Page ve Brin’e ait üç kredi kartından yapılan 15.000 dolarlık harcamayla arama motorunun donanımla ilgili masraflar karşılanmıştır. Yani resmi kayıtların aksine Google’in ilk sermayesi 100.000 dolarlık çek değil, üç kredi kartından yapılan 15.000 dolarlık harcama olmuştur.

Şiketin Büyümesi

15.000 dolarlık kredi kartı harcamasıyla ilk sermayesini oluşturan şirket, bir yıl sonra 25 milyon dolarlık fon kullanacağını duyurdu. 2004’te ilk halka arzını yapan şirket, 1,67 milyon dolarlık bir satış rakamına ulaştı. İlk halka arzında hisse değeri 85 dolarken üç yıl sonra bu rakam 700 dolara ulaştı. Hızlı büyümesini devam ettiren Google, dünyanın üç boyutlu görünümünü sunan Keyhole şirketini satın alarak Earth View olarak bilinen hizmetin adını Google Earth olarak değiştirdi. Piyasadki birçok şirkete yönelik satınalmalarını devam ettiren Google, video barındırma sitesi You Tube’u satın aldı. Enerji, telekomünikasyon gibi birçok alanda çok sayıda şirketin satın alınmasından sonra tüm bu şirketler Google bağlı Alphabet şirktinin çatısı altında birleştirilmiştir.

Görüldüğü gibi kredi kartı kullanımı her zaman olumsuz sonuçlar doğurmaz. Kredi kartlarının bilinçsizce kullanımı, altından kalkılamayacak borç yığınına neden olabilmektedir. Aile bütçelerini olumsuz yönde etkileyen bu durum çoğu zaman büyük sorunlara neden olmaktadır. Fakat Google örneğinde de gördüğümüz gibi kredi kartları belli bir amaca yönelik kullanıldığında değeri milyar dolarla ölçülen bir şirketin kurulmasına neden olabilir.

Bir önceki yazımız olan Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir? başlıklı makalemizde amerika kredi kartı, avrupada kredi kartı kullanma ve yurt dışında kredi kartı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.