Kredi kartı kullanımı her geçen gün katlanarak artmakta ve kredi kartları hayatımızın vazgeçilmezi olarak yerini almaktadır. Öyle ki Bankalararası Kart Merkezinin (BKM) 2016 Ağustos verilerine göre ülkemizde toplam kredi kartı sayısı 57.809.641’a ulaşmıştır.. Sadece bu rakam bile nüfusu 80 milyona dayanmış ülkemizde kredi kartı kullanımının geldiği devasa boyutu göstermektedir. Bu denli yaygın kullanımı olan kredi kartları, nakit olmadan harcama yapma konusunda kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlasa da bilinçli kullanılmadığı takdirde büyük sıkıntılara da yol açma potansiyeline sahiptir. O yüzden kredi kartı kullanıcılarının kredi kartı başvurusundan kullanımına, borç ödemesinden kartın iptaline kadar hemen her süreçte dikkat etmesi gereken birtakım hususlar vardır. Şimdi sizlerle kredi kartının amacına uygun en doğru şekilde nasıl kullanılması gerektiğini teker teker sıralayalım:
Kart Başvurusu Esnasında Sözleşmeyi Dikkatli Okuyun
Kredi kartı almaya karar verdiyseniz banka şubesine bizzat giderek ya da internet üzerinden form doldurarak başvurabilirsiniz. Banka en kısa zamanda başvurunuzu değerlendirecek ve kredi kartı başvuru sonucu tarafınıza iletilecektir. Kart başvurunuzun kabul edilmesi halinde size kurye ile gönderilen sözleşmeyi imzalamanız karşılığında kartınızı teslim alacaksınız. Burada yapmanız gereken altına imzanızı attığınız sözleşmeyi dikkatli dikkatlice okumak olacaktır. Çünkü kart kullanımıyla ilgili şartlar ve kullanıcı olarak haklarınız o sözleşmede açık açık yer almaktadır.
Kartın Hesap Kesim ve Son Ödeme Tarihini Doğru Belirleyin
Kartınızın hesap kesim tarihini ve dolayısıyla kart ekstrenizin son ödeme tarihinizi belirleme opsiyonuna sahipsiniz. Gelir durumunuza ve maaşınızı aldığınız güne göre tarih belirleyebilir ve dilerseniz daha sonrasında bu tarihleri kartınızın ait olduğu bankaya şubeden, telefon ya da internet üzerinden başvurarak değiştirebilirsiniz.
Şifrenizi Belirlerken Dikkat Edin
Özellikle 1234 ya da 1453 türünden rakamlarla doğum yılınız gibi kolay tahmin edilebilen şifrelerden uzak durun.
Limitinizi Gelirinize Göre Belirleyin
Kredi kartı kullanımında bir diğer husus da limit belirlemektir. Üst sınırını banka koymakla beraber kartınızın limitini de kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Size tavsiyemiz gelir durumunuzu da göz önünde bulundurarak çok abartılı limitler belirlemeyin. Çünkü kredi kartından harcama yaparken ipin ucunu kaçırmak bazen an meselesi oluyor. Bu durumun sizin açınızdan sorun teşkil etmemesi için en iyisi limiti mümkün olduğunca asgari seviyede tutun.
Kartın Kampanya ve Para Puan Avantajlarından Yararlanın
Kredi kartının en büyük kolaylıklarından biri de zaman zaman belirli ürünlerde sağladığı fiyat indirimleri ya da taksit seçenekleri oluyor. Size lazım olan ürünlerden alırken kartınızın kampanya seçeneklerini de takip etmeyi unutmayın. Zaten TV’lerde reklam kuşaklarının azımsanmayacak bölümü kredi kartı avantajlarını anlatmaya yönelik oluyor. Sırf reklam kuşaklarını izleyerek bile kartınızın kampanyalarından haberdar olabilirsiniz.
Kredi kartınızın bir diğer artısı da siz harcama yaptıkça kartınızda biriken para puanlardır. Her ne kadar bu özellik müşteriyi daha fazla harcama yapmaya yöneltse de bazı kullanıcıların kredi kartlarında ciddi miktarda para puan birikiyor olması gerçeğini de göz ardı etmemek lazım. Ayrıca birçok kullanıcının kredi kartlarının bu özelliğinden haberi dahi yok. Bu nedenle kartla alışveriş yaparken pos cihazından çekip yapan kasiyere kartta biriken para puan olup olmadığını sormanız faydanıza olacaktır.
Kart Ödemelerinizi Düzenli Yapın
Gelirinize ve ay içindeki bütçenize göre kredi kartını dikkatli kullandığınız hiçbir sorun yok ama kredi kartı borcu ödeyemeyeceğiniz seviyeye gelince bankanın size icraya kadar gidecek ciddi yaptırımlar uygulama hakkı vardır. Borcun tamamını ödeyemeyecek durumda olursanız asgari ödeme tutarını ödeyebilirsiniz ama bu da size geçici bir çözüm olacaktır. O yüzden karttan harcama yaparken ay içinde bu borcu ödemek zorunda olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.
Son olarak kartınızı artık kullanmamayı ya da başka banka kredi kartı kullanmayı düşündüğünüzde eski kredi kartınızı kesinlikle bankanıza başvurup kapattırın.
Bir önceki yazımız olan Kredi Kartı Harcamalarında Nelere Dikkat Edilmeli? başlıklı makalemizde Kredi Kartı Kullanımları, kredi kartı Nakit Avans Çekme ve Kredi Kartlı harcamaları hakkında bilgiler verilmektedir.