Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kredi Kartı Borcuna Dair Bilmeniz Gereken 11 Şey

22.02.2017
545

Kredi kartları hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Harcarken kimi zaman anlamadığımız miktarlar, ay sonu biraz canımızı sıkabilir. Ay sonu geldiğinde canımızı sıkmaması için kredi kartı borcu ile ilgili bilmemiz gereken bilgiler var. Gelin bu bilgilere birlikte bakalım;

Kredi Kartı Borcuna Dair Bilmeniz Gereken 11 Şey

  1. Hesap kesim tarihi

Hesap kesim tarihinin ne olduğunu bilmeden, kredi kartı kullanmak büyük risk. Peki nedir hesap kesim tarihi? Kısaca; bir aylık harcama döneminin sonudur. Hesap kesim tarihi ile bankanız, borcunuzu hesaplar ve sizden ödemenizi bekler. Hesap kesim tarihini kredi kartının kullanıcısı olduğunuz için siz belirliyorsunuz. Maaşınıza yakın bir dönem seçerseniz eğer, borcunuzu ödemek için elinizde para olabilir.

  1. Kredi kartı ekstresi nedir?

Kredi kartı ekstresi; hesap kesim tarihini takip eden günlerde görebileceğiniz, toplam borcunuzu, yaptığınız harcamaları, taksitlerinizi ve en önemlisi bu borcu en son ne zaman ödeyeceğinize dair tarihi bildiren, bankanızın size mektubudur. Bu mektup aslında bir çeşit uyarı da içerir. Bu uyarı, borcunuzu geciktireceğiniz her günü aleyhinize delil olarak kullanılacağını da bildirir.

  1. Dönem borcu

İki hesap kesim tarihi arasında dönemde yapmış olduğunuz toplam borca dönem borcu denir. Düzenli olarak ödenen dönem borcu, istemediğiniz borçlardan sizi kurtarır.

  1. Asgari tutar

Dönem borcunuzun yaklaşık %30’una denk gelen bir tutardır. Sizi, o ayki borcunuzu ödemekten kurtarmaz sadece gecikmeye düşmenizi önler. Eğer her ay asgari tutarı ödemeyi alışkanlık haline getirirseniz, hiç bitmeyecek bir kredi kartı borcunuz olacaktır. Sadece asgari tutarı ödediğinizde kalan borcunuza gelen faizleri gördüğünüzde ne kadar büyük bir hata yaptığınızın farkına varacaksınız.

  1. Kredi kartı borcunu ödemeyi geciktirirseniz

O ay ki kredi kartı borç kapatma işlemini yapmazsanız eğer; gecikme faizi işlemeye başlar ve bankanızın Kredi Kayıt Bürosu’nda bu gecikmeyi saklamaya başlar. Bu sayede diğer bankalarda sizin bu mevcut sıkıntınızdan haberi olur. Eğer diğer ay da aynı gecikmeyi yaşarsanız, bu ödemekte zorlandığınız kredi kartı borcu, sizin kredi notunuzun düşmesine sebep olacaktır.

  1. Borç yapılandırma

Bankanızın her koşulda sizi yakından takip ettiğini unutmamalısınız. Borcunuzu gününde ödediğiniz zaman sizi çok sık aramayan bankalar; ödemelerini yapmayan müşterileri ile daha yakından ilgilenir. Bu yüzden bankanız sizi aramadan borcunuzu ödeyemediğiniz 60.gün sonunda siz bankanıza gidip yardım isteyebilirsiniz. Borcunuz 9 ila 24 ay vade ile belirlenecek olan ve kredi kartına nazaran daha düşük faiz oranlarıyla yapılandırılır ve ödemeniz sağlanır.

  1. Taksit erteleme

Alışverişe çıktığınızda elinizde olan nakit para ile alamayacağınız şeyleri taksitle satın aldınız. Hesap ekstresi geldiğinde ise, neredeyse bayılıyordunuz. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız, yine bankanız size bir kolaylık sağlayabilir. Bazı taksitlerinizi erteleme talebinde bulunduğunuzda küçük miktar faiz oranlarıyla taksitlerinizi ertelemeniz mümkün.

  1. Borç transferi

Birden çok kredi kartınız var ve hepsini aktif olarak kullanıyorsanız, kimi zaman kredi kartı borcu nasıl ödenir diye düşünürken bulabilirsiniz kendinizi. Bankaların; borçların tek çatı altında toplanması adını verdiği borç transferi yöntemi aslında güzel bir uygulamadır. Bankalar arası rekabetin çok yoğun olduğu bugünlerde, bankalar müşteri kapma yarışındadır ve sizi bu borç transferi işlemiyle cezbetmeye çalışırlar. Size uygun bir ödeme planı vaadiyle sizi kendilerine bağlarlar, yüksek faizli borç transferi kredisi açarlar ve işlem ücretleri alırlar. Siz tek kapıdan borcunuzu öderken onların da en sevdikleri müşteri olursunuz.

  1. İhtiyaç kredisine kredi kartı borcu için ihtiyaç var

Birkaç aydır kredi kartınızın asgarisini ödediniz, borcunuz birikiyor; kredi notunuzda düşsün istemiyorsanız düşük faizli ihtiyaç kredisi size ilaç gibi gelecektir. Daha öncesinden kredi notunuzda bir düşüklük yoksa sadece kredi kartı ödemenizin neden geciktiği ile ilgili bankadakileri ikna etmeniz yeterli olacaktır. Bir yandan da ihtiyaç kredisi ile borcunuzu ödediğiniz için, kredi kartı kullanımınıza dikkat etmeniz de fayda var.

  1. Ne zaman kredi kartı mağduru olunur?

Aslında bu sorunun cevabı çok sabit; hesap ekstreniz geldi ve sizin toplam dönem borcunuz gelirinizin üzerinde ise siz de kredi kartı mağdurusunuz. Eğer bankanızla iletişime geçmeyerek, borç ödemek için çektiğiniz kredi borcu ödemesini yapmayarak ve yukarıda saydığımız diğer borç ödeme yöntemleriniz kullanmayarak icralık olursunuz ve borcunuzun her geçen gün faizle katlanmasının yanı sıra avukat ve mahkeme masrafları da sırtınıza yüklenir.

  1. Düzenli ödeme ve mutlu son

Bankalara borçlarınızı gününde ve düzenli ödediğiniz kanallar ise; bankaların şubeleri, ATM’ler, PTT şubeleri ve cep telefonlarınızdaki mobil uygulamalar var. Siz bu kanalları kullanarak gününde ödeme yapın ve gerisini hiç düşünmeyin.

Bir önceki yazımız olan Hayata Kredi Darbesi başlıklı makalemizde Kredi Çeşitleri, kredi kartı başvurusu ve kredi kartı taksitlendirme hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.