Bankalar her zor anımızda imdadımıza koşan, ürünleri ile işlerimizi kolay bir hale getiren finans kuruluşları. Ama hayatımıza kattıkları hep artı yönde değil ne yazık ki! Kredi kartı aidatları, hesap işletim ücretleri tüketicilerin canını sıkan hususlardan. Ayrıca bu ücretleri ne zaman alacaklarının belli olmaması tüketicileri aniden de zorda bırakabiliyor. Bankaların tüketicilerden aldıkları artı ücretler hesaplandı. Ortaya çıkan rakam gerçekten hayret verici. Yıllık tam 3.2 milyar TL kart aidatının alındığı görülüyor. Şimdi gelelim kredi kartı aidatı nasıl geri alınır sorusuna ve kimlerin geri alabileceğine.
Kredi Kartı Aidatı Geri Alınabilir Mi ?
Tüketiciler ödedikleri kart aidatı ücretlerinin kendilerine bir dönüşünün mümkün olup olmadığını merak ediyor. Ancak bankalardan yapılan açıklama tüketicilerin pek hoşuna gidecek nitelikte değil. Bankalardan gelen açıklamaya göre alınan kart aidatı ücretleri yasal ve tüketiciler bu ücretleri geri talep edemezler. Herkes bankalarla aynı fikirde değil. Yargıtay’dan gelen ve durumun aksini iddia eden açıklamalar var. Bu durumu kanıtlar nitelikte bir açıklama da Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nden geldi. Gelen açıklamada aidatların geri talep edilebileceği bildirildi. Yani son 10 yıl içerisinde bankalara yapılan kart aidatı ödemeleri geri alınabilir. Şimdi nasıl olacağına bakalım.
Kredi Kartı Aidatı Nasıl Geri Alınır ?
Kredi kartı aidatlarının geri alınabileceğinin açıklanması üzerine tüketiciler de ücretlerini geri almak için harekete geçti. Kredi kartı aidatını geri almak için öncelikle gerçekleştirilmesi gereken işlemler mevcut. Bunlardan ilki de bankanın müşteri hizmetlerini aramak. Müşteri hizmetlerini arayarak kart aidatı ücretini geri tahsis etmeniz gerektiğini bildirmeniz gerekiyor. Her banka tüketicilerine aynı cevabı vermiyor. Bazı bankalar durumu hemen kabullense de bazı bankalar işlemi gerçekleştirmeyeceklerini belirtmektedir. Bankalar eğer işleminizi gerçekleştirmek istemez ise sizlerde karşı atağa geçerek ilişkinizi keseceğinizi ve artık ürün kullanmayacağınızı bildirebilirsiniz. Hiçbir banka müşterisini kaybetmek istemez. Çıkmaza giren işin sonucunda temsilci muhtemelen sizlerle pazarlık yapmak isteyecektir. Olayı yönlendirmek tamamen sizlere bağlı.
Müşteri temsilcisi ile gerçekleştirdiğiniz görüşmeler bir sonuca bağlanmadıysa bir çıkıl yolunuz daha var oda itiraz dilekçesi. Kredi kartı aidatı itiraz dilekçenizi oluşturarak iade taahhütlü göndermeniz sizlerin lehine olacaktır. Ki bu durumda dilekçenizi teslim alan kişinin de imzası elinize geçer. Eğer bu yolu da denediğinizde sizlere dönüş olumsuz olursa Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz. Tüketici Hakem Heyetine kredi kartı aidatı iadesi dilekçenizin bir örneği ile gitmeniz gerekir. Son 10 yıllık kart ekstrelerinizi de yanınızda bulundurmanız gerekecektir. Tüketici Hakem Heyetine giden işleminiz hemen sonuçlanmaz. En az 1 ay en fazla 3 ay sürmektedir. Ancak beklediğinize değecektir çünkü sonuçlar genellikle bankanın aleyhine olur. Siz karlı çıkarsınız.
Kredi Kartı Aidatı Kimlerden Alınmaz ?
Kredi kartı aidatı her tüketiciden alınan bir ücret değildir. Yani herkes banka ürünlerinin karşılığında bir ücret ödemez. Eğer öğrenci iseniz ve öğrenci kartı kullanıyorsanız, herhangi bir fatura (Elektrik, su, doğal gaz, İnternet, telefon vb.) için otomatik ödeme talimatı verdiyseniz, bankanın herhangi bir hizmetinden faydalanıyor sanız banka sizden kredi kart aidatı almaz. Bu durum her banka için aynı veya her banka için geçerli değildir. Bu nedeni göz önünde bulundurarak kendi bankanızın müşteri hizmetlerini aramanız ve konu hakkında detaylı bilgi almanız oldukça önemlidir. Çünkü her bankanın farklı konularda farklı yaptırımlar gerçekleştirdiği gözlemlenmektedir.
Kredi Kartı Aidatı Yasal Mı dır ?
Kredi kartı başvurusu esnasında yapılan sözleşmede aidat alınacağına dair bir madde bulunmaktadır. Sözleşme içerisinde dikkat çekmese bile siz fark etmeden bu hakkı kabul ediyorum gibisinden imzalıyorsunuz, Kredi kartı aidatı mahkeme yolu ile alınabilir lakın bu işlem sizi baya bir yoracaktır. Bir çok haber çıkmasına rağmen şimdilik sadece söylentiden ileri gidememektedir.
KREDİ KARTINUMARASI NEREDE YAZAR ?
KREDİ KARTI ASGARİSİ ÖDENİRSE NE OLUR ?
Bir önceki yazımız olan Kredi Kartı Numarası Nerede Yazıyor ? Kart Numarası Hakkında başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.