X

Kredi Kartı Aidatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bankacılık sektörünün bugünlere ulaşmasında şüphesiz en büyük pay kredi kartlarınındır. Kredi kartları çıktıktan sonra bankaların işlem hacimleri, müşteri sayıları ve faaliyet alanları artış göstermiştir. Kredi kartında taksit uygulamasının başlamasından sonra ise kredi kartında altın çağ yaşanmaya başlamıştır. Birçok insan ay sonu para yokluğunu kredi kartı sayesinde gidermeye çalışmıştır. Normalde bakıldığında kredi kartı faydalı bir araç olarak bilinmektedir ancak yanlış kullanım sonrası kredi kartının faydasından ziyade zararları yaşanmaktadır. Kredi kartından harcanan tutarlar, kişilerin aylık gelirleri ile doğru orantılı olduğu sürece zararlı olma ihtimali düşüktür. Kredi kartlarındaki taksit avantajları insanların istedikleri ürünleri daha kolay almalarına yol açmış ve kredi kartı puan uygulamaları da yapılan harcamalardan bedava alışveriş hakkı kazanılmasına olanak tanımıştır. Bankalar ise verdikleri bu hizmetler karşılığında müşterilerinden sadece yılda bir kez kredi kartı aidatı talep etmektedirler.

Kredi kartı aidatı yasal mıdır?

Kredi kartları banka müşterileri tarafından oldukça sevilmektedir. Hatta pek çok kişi sadece bir bankadan değil çok sayıda bankadan kredi kartı kullanmaktadır. Cüzdanlarında çok sayıda kredi kartı olduğunda kendilerini daha güvende hissederler. Ancak her kartın bir de kredi kartı aidatı vardır ve çoğu insan bu tutarları ödemek istememektedirler. Peki, bu kredi kartı aidatı yasal mı? Kredi kartı aidatı uygulaması çok uzun yıllardır bankaların devam ettirdiği ve vazgeçmediği bir bedeldir. Bankalar kullandırdıkları kredi kartlarından, eğer müşteri harcama yaptığı tutarı hiçbir ay geciktirmez ve hiçbir ay o ayki ekstre borcundan daha az ödeme yapmaz ise herhangi bir ücret almamaktadırlar. Hal böyle olunca da bankalar para kazanmak için kredi kartı aidatlarını almakta haklı olduklarını savunurlar. Önceki yıllarda yasalarımızda kredi kartı aidatlarının alınamayacağına dair bir ibare bulunmamaktaydı. Bu sebeple de tüm bankalar bu ücreti alıyorlardı. Ancak pek çok banka, kredi kartı aidatı yansıyan müşterileri kendilerine ulaştıklarında, müşteri memnuniyeti sağlamak için nakit ya da puan olarak iadesini yapabiliyorlardı. 2014 yılında çıkartılan bir kanun ile kredi kartı aidatı yasallaşmış oldu ancak her bankanın en az 1 adet aidatsız kredi kartı olması zorunluluğu getirildi. Bu tarihten sonra da insanlar aidatsız kredi kartlarını tercih etmeye başladılar. Ancak bankalarda diğer aidatlı kartlarında düzenledikleri birçok kampanyaya aidat alınmayan kredi kartlarını dahil etmediler.

Kredi kartı aidatları ne kadardır?

Kredi kartı başvurusunda bulunan insanların sordukları ilk soru kredi kartı aidatları ne kadar sorusudur. Bankaların benzer uygulamalarında fiyat farklılıkları olabilmektedir. Yapılan hizmet aynı olsa da her banka, eğer yasal olarak bir tutar belirlenmemişse, hizmet bedellerini kendisi belirlemektedir. Kredi kartı aidatları da bu değişken ücretlerden birisidir. Bankaların kredi kartı ürünleri tek değildir. Günümüzde bütün bankalar müşteri portföyüne göre, müşterinin harcama hacmine göre, müşterinin bireysel ya da ticari işletme olması durumuna göre farklı kredi kartı ürünleri sunmaktadırlar. Hal böyle olunca da alınan kredi kartı aidatları, kredi kartının özelliğine ve sunduğu hizmete göre değişkenlik göstermektedir. Bankaların kredi kartlarından aldıkları kart aidatları ortalama 80 – 120 TL arasındadır. Bankalar kendisine fazla kar getiren müşterilerine kredi kartları için muafiyet uygulayabilmektedirler. Örneğin aynı bankadan kredi kartı, kredisi, kredili mevduat hesabı, otomatik fatura ödemesi talimatları gibi çok sayıda ürünü olan müşterilerin kartlarına muafiyet uygulanabildiği gibi yansıyan kredi kartı aidatları da müşterilerin müracaatları sonrasında iade edilebilmektedir. Bankalar burada da diğer işlem ve hizmet bedellerinde olduğu gibi müşterinin karlılık durumuna göre yol izlemektedirler.

Bir önceki yazımız olan Kredi Kartı Aidatı Hakkında başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı, kredi kartı başvurusu ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.