Kredi çekmek için notumuz nasıl olmalı? Kredi puanımız neye göre belirleniyor? Kredi notumu nasıl yükseltirim? ve diğer sorular… Kredi notunuza göre kredi kullanabilmek adına bu sorulara cevap vermeye başlıyoruz:
Kredi Notu Neye Göre Belirleniyor?
Kredi notumuzu belirleyen kurum KKB yani Kredi Kayıt Bürosudur. Kredi Kayıt Bürosu 1995 yılında kurulmuştur. Kredi Notu adı verilen bir kredi puanlama sistemi kullanılmaktadır. Bu puanlama sistemine göre sizin belirlenen kriterler çerçevesinde bir kredi notunuz oluşturulmaktadır. Kredi notumuzu iki şekilde öğrenebiliriz. Birincisi bankalar aracılığıyla ikinci ise Findeks aracılığıyladır. Findeks ise 2014 yılında Kredi Kayıt Bürosu’na bağlı olarak kurulan, bireysel olarak kredi notlarının belirlenmesini ve bilgilendirmesini sağlayan bir sistemdir. Bu notun oluşmasında bazı kriterler vardır. Bu kriterler şunlardır:
- Varsa daha önce almış olduğunuz kredinin borçlarının ödenme durumu ve gününde ödenip ödenmediğinin kontrolü
- Kullanıyor olduğunuz veya kullanmış olduğunuz kredi kartlarının borç bilgileri, ödeme bilgileri ve limiti
- Ne sıklıkla kredi kullandığınız
- Yakın zamanda kredi çekip çekmediğiniz
- Kredi veya kredi kartı borçlarınızdan yasal takip sürecine girip girmediğiniz
Bu kriterlere verilen bir oran sayesinde kredi notunuz ortaya çıkar. Bu kriterlere verilen oranlar bankadan bankaya değişme gösterebilir. Oluşan kredi notunuz bir anlamda sizin kredi geçmişiniz olur ve bankaların size kredi verip veremeyeceği konusunda seçim yapmalarını sağlar.
Kredi Notlarının Puanlaması Nasıldır?
Kredi notunda beş seviye bulunmaktadır ve bu beş seviye şöyledir:
- “En Riskli Seviye” denilen ve kredi notu 0 ile 699 arasında olan kişilerin bulunduğu seviyedir. Bu kişilerin kredi çekme olanağı çok azdır. Kredi notları çok düşük olduğu için başvurdukları bankadan ret alma olasılıkları çok yüksektir. Borçlarını kapatıp sonraki harcama ve ödemelerine dikkat ederek kredi notlarını yükseltebilirler. Bu seviyeyi kırmızı renk ile ifade ederler.
- “Orta Riskli” denilen ve kredi notu 700 ile 1099 arasında olan kişilerin bulunduğu seviyedir. En riskli seviyedekilere kıyasla kredi çekme ihtimalleri daha yüksektir. Bankalara kefil veya teminat göstermek karşılığında ufak miktar krediler çekebilirler. Bu seviyeyi turuncu renk ile ifade ederler.
- “Az Riskli” denilen ve kredi notu 1100 ile 1499 arasında olan kişilerin bulunduğu seviyedir. Bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber belli bir miktara kadar istedikleri krediyi kullanabilirler. Fakat bu krediyi kullanma şansları gelirlerine bağlıdır. Geliri yüksek olan kişilerin krediyi çekme ihtimalleri artarken gelirleri düşük olanların azalmaktadır. Bu yüzden gelirleri düşük olanlardan bankalar kefil veya teminat göstermelerini isteyebilir. Bu seviyeyi sarı renk ile ifade ederler.
- “İyi” olarak adlandırılan ve kredi notu 1500 ile 1699 arasında olan kişilerin bulunduğu seviyedir. Bu seviyede bulunan kişiler önceki borçlarını ödediği ve ödemelerini düzenli yaptığı için bankaların kredilerini onaylama ihtimalleri yüksektir. Daha önce kredi kullanmış kişilerdir. Ve yüksek miktarda kredi çekebilirler. Bu seviye açık yeşil ile ifade edilir.
- “Çok İyi” denilen ve 1700 ile 1900 arasında kredi notları bulunan kişilerin oluşturduğu seviyedir. Daha önce birden fazla kredi ve kredi kartı kullanmış olan bu kişiler ödemelerini de düzenli yapmıştır. Kredi başvurularında kredi kullanma hakkı çıkma olasılığının en yüksek olduğu kişilerdir. Bu seviye koyu yeşil alan ile ifade edilir.
Kredi çekebilmek için kredi kaç puan olmalı diyorsanız bir krediye başvurduğunuzda olumlu sonuçlanmasını istiyorsanız kredi notunuz 1500’den aşağı olmaması yani riskli seviyelerin dışında olması gerekmektedir. 1500’den aşağıda olan başvuranlar için sonucun olumsuz olma ihtimali yüksektir. Hatta bazı bankaların kredi notu Çok İyi seviyesinde olan başvuranlara özel faiz oranları uyguladığını da belirtmek isteriz. Ayrıca başvurularında genel kefil veya teminat talep edilmez. Riskli seviyelerde kredi notuna sahip kişilerin başvurularını onaylayan bankalar da bulunmaktadır. Kredi notu 1500’den aşağıda olan kişiler kredi başvuru yaptığında bankalar onlardan teminat ya da kefil isteyebilir. Teminat, yani taşınmaz bir mal varlığınızı bankaya belgelerle göstermeniz gerekmektedir. Kefil olarak götüreceğiniz kişinin ise kredi notunun riskli seviyelerin dışında olmamasına dikkat etmelisiniz. Bazen bankalar kefilinizin de gayrimenkullerine ait belgeleri görmek isteyebilirler. Şunu tekrar hatırlatmak isteriz ki başvuru yaptığınız bankaya ve kredi miktarına göre istekler ve koşullar değişmektedir. Kredi kullanımını verip vermemek bankanın elinde olan bir şeydir. Ve sizi uygun görürlerse kredi kullanımı için şans verebilirler.
İLGİLİ KONU : Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar 2018
Kredi Notum Nasıl Düşer ya da Yükselir?
Kredi notunuz sizin dönem içinde yaptığınız kullanımlara göre değişmektedir. Kredi notlarımızın her ay güncellediğini unutmayın. Yani yapacağınız adımlar kredi notunuzun düşmesini veya yükselmesini kısa sürede sağlayacaktır. Kredi notunuzun düşük olma sebeplerinizin ne olduğunu merak ediyorsanız. Önceden çekmiş olduğunuz kredinin ödemelerini düzenli yapmamanız veya hala ödememiş olmanız olabilir. Kredi kartı borçlarınızı ödememiş olmanız veya gününde ödeme yapmamış olmanız olabilir. Bankalara olan borçlarınız yüzünden yasal takip sürecine girmiş olabilirsiniz. Bunlar düşmesini sağlayan nedenlerdir. Yükselmesi için yapmanız gerekenler ise düzenli ödeme sisteminiz olması, ihtiyaçlarınız doğrultusunda kredi kartı limitlerinizi düşürmeniz veya kredi kartlarınızın borçlarını tamamen kapatmanız diyebiliriz. Ayrıca kredi notunuzu etkilememekle beraber gereksiz kredi başvurusu yapmaktan kaçınmalısınız. Bankaların gözündeki konumunuzu değiştirmektedir. Kredi notu kredi başvurularının olumlu sonuçlanması için önemli olan kriterler sırasında ilk sıradadır. Ama bankalar sadece kredi notuna bakmıyor. Bunun dışında önem verdikleri kendi kriterleri vardır. Bu yüzden kredi notunuzdaki puan yüksek olsa bile kredi çıkmama ihtimalini de göz önünde bulundurunuz.
Bir önceki yazımız olan Vatan Bilgisayar’dan Odeabank İle Telefon Nasıl Alınır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.