X
    Categories: KOSGEB

KOSGEB’ten Kredi Almanın Sırları

Ülkemizde küçük ve orta boyutlu işletmeler yani kısa adı ile KOBİ denilen işletmeler ekonominin can damarı olarak kabul edilir. Bu küçük ve orta boyutlu işletmelerin hacmini arttırmak ve ekonomiye yeni işletmeler kazandırmak için KOSGEB kurulmuştur. KOSGEB halkımıza verdiği hibe kredi ile adından çok söz ettirmektedir.

KOSGEB Nedir?

KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaktadır. 1990 yılında tam olarak kurulmuş ve hizmet vermeye başlamıştır. Küçük ve orta boyutlu işletmelerin geliştirdiği projeleri değerlendirerek bu projelere karşılık hibe, faizsiz ya da düşük faizli ödemesi kolay olan krediler vermektedir. KOSGEB aynı zamanda işini kurmak isteyen ve güzel projeler yaratan vatandaşlara da her türlü desteği sağlamaktadır.

KOSGEB Nasıl Çalışır?

KOSGEB küçük ve orta boyutlu işletmesi olan ya da yeni bir küçük ve orta boyutlu işletme kurmak isteyenlere bir süreç dahilinde destek olmaktadır. Bu süreç 5 aşamalıdır.

1-Ücretsiz Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi:

KOSGEB özellikle işini yeni kurmak isteyenlere internet sitesinden duyurarak 32 saatlik bir girişimcilik eğitimi fırsatı sunmaktadır. Bu eğitimlere başvuranlar 32 saat teorik ve uygulamalı olarak girişimcilik konusunda eğitim alırlar böylece kurdukları işlerinde başarı oranları da artmaktadır. Ücretsiz uygulamalı girişimcilik eğitimleri İş-Kur, yerel yönetimler, Halk Eğitim Merkezleri gibi çeşitli kuruluşlar aracılığı ile verilir. Bu eğitimi alıp girişimcilik ve işletme konusunda bilgi sahibi olan vatandaşlar ikinci aşamaya geçerler.

2-İş Planı Hazırlama:

Ücretsiz uygulamalı girişimcilik eğitimi alan kişi en başta kafasında tasarladığı iş kurma konusunu daha da geliştirerek uygun ve değişik bir plan dahilinde hazırlar. Bu planlama aşaması ne kadar ayrıntılı ve proje ne kadar ilginç olursa kredi sonucu o kadar başarılı olur. Hazırlanan projenin gerçekçiliği de çok önemlidir. Proje hazırlanıp planlama yapılırken araştırma ve profesyonel destek alınması çok önemlidir. Yapılacak iş ayrıntılı bir şekilde anlatılıp tahmin edilen sonuçlar da örneklerle ayrıntılı olarak anlatılmalıdır.

3-Başvuru Süreci:

Hazırlanan proje ve plan tüm belgeleri ile ayrıntılı bir şekilde dosya halinde KOSGEB Hibe Kredi Başvuru Formu ile KOSGEB’e sunulur. Bu dosya KOSGEB yetkilileri tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenip değerlendirilir. Ön değerlendirme sonucu başarılı olan projeler KOSGEB değerlendirme kuruluna sunulur ve bu kurul tarafından yeniden değerlendirmeye alınır. KOSGEB değerlendirme kurulu projeleri daha farklı olarak inceler, tartışmaya açar ve başarılı olacağını düşündüğü plan ve projeleri onaylar ya da reddeder. Planladığınız iş projesi KOSGEB değerlendirme kurulu tarafından kabul edilir ise sonraki aşama olan veri tabanı kaydı yapılması gerekir.

4-Veri Tabanına Kayıt Olma:

Bu aşamada KOSGEB’in sunduğu devlet hibe kredi başvurusu hakkı kazanmış olursunuz. Veri tabanına kayıt olmak için KOSGEB internet sitesine kullanıcı adı ile kendinize bir parola almanız gerekmektedir. Aldığınız bu parola ile sistemde bulunan beyanname ve evrakları doldurmalısınız. Belgelerin eksiksiz ve gerçek bilgilerle doldurulması en önemli noktadır. KOSGEB internet sitesinden kullanıcı adı ve parolanızla giriş yaptığınızda kredi başvuru sonucunuzu ve projenizle ilgili gelişmeleri de takip edebilirsiniz.

5-Sonuç:

Kredi başvurunuz onaylandığında artık planladığınız projeyi gerçekleştirmek üzere iş yerinizi kurabilirsiniz.

Devlet hibe kredi başvurusu ile kurduğunuz iş yeriniz 3 yıl boyunca KOSGEB yetkilileri tarafından denetlemeye tabi tutulur. Gerekli şartlar oluşmuş ise ve ihtiyacınız olduğu durumda bir yılın sonunda KOSGEB size faizsiz kredi imkanı da sunmaktadır.

Bir önceki yazımız olan KOSGEB Hibe Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır 2020 başlıklı makalemizde devlet hibe kredi başvurusu, hibe kredi ve hibe kredi başvuru formu hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.