KOSGEB Kredisi Nedir?
Girişimcilerin hazırladığı projeler için devletin katkıda bulunduğu yardıma hibe denir. Proje sahibi girişimcilerin bazı kurallar ve sertifikalarla başvurmalarının ardından, bu projelerdeki harcamalarının bir bölümünün devlet tarafından üstlenilmesi ise KOSGEB kredisidir. KOSGEB’ in asıl amacı ülkedeki girişimci ruhunu arttırmak, girişimcilerdeki rekabet ortamını geliştirmek, yeni girişimcilerin ülke ekonomisindeki katkı paylarını artırmak ve bu destekleme programıyla dünyada örnek gösterilmek isteyen bir kurumdur.
Önceki ismi Türkiye Cumhuriyeti Sanayi Bakanlığı’na yeni ismiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bünyesinde çalışmaktadır. Tam olarak 1990 yılında kuruluşu bitirilmiştir. Ülkemizde ilk olarak sosyal ihtiyaçların ve ekonomik ihtiyaçların karşılık bulması için, orta ve küçük ölçekli işletmelerin etkinliğinin ve sanayideki hacimlerini arttırabilmeleri için kurulmuştur. Üstelik KOSGEB bu küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet potansiyellerini ve derecelerini artırma amacına da hizmet etmektedir. Başka bir çalışması ise; KOBİ’lerin rekabet seviyesini artırmak ve ihracat, kurumsallaşma ve Ar-Ge gibi konularda gelişmelerini sağlamaktır.
Anlatılan tüm bu amaçlar için KOSGEB girişimciliğin artması ve başarılı işletmelerin kurulmasını arttırmak için bütün girişimcilere ve girişimci adaylarına farklı birçok destekler sunmaktadır. Yani girişimcilik fazlalaştıkça istihdam sorunları azalacak ve ekonomik gelişmedeki sorunlara çözümler bulunacaktır. KOSGEB desteklerinden yararlanabilmek ve makul faiz oranları gibi banka desteklerinden yararlanabilmek için kayıtlı bir işletme olmanız gerekir. İşletme kaydı yokken desteklerin birçoğu verilmemektedir.
KOSGEB Kredisinin Amacı Nedir?
En belirgin amacı yeni kurulan işletmelerin açılmasını teşvik etmek ve girişimciye eğitimsel ve parasal anlamda destek vermektir. Bu sağladığı desteklerle ekonomiye dolaylı yönden katkı sağlamak için kurulmuştur. KOSGEB’in verdiği destekler arasında başlıcaları şunladır; KOBİ’lerin projelerine destek programı, kredi faizlerine destek, işbirliği güç birliği destek projesi, Ar-ge, genel destek programları, tematik proje destek programları, laboratuvar çalışmaları, gelişen işletmeler piyasası KOBİ destek programı yer almaktadır. KOSGEB, daha istenilen düzeye gelmese de ülkemiz ekonomisine faydası hiç de göz ardı edilemez. Ayrıca KOSGEB hala gelişimine de devam etmektedir.
Girişimci Kredisi “KOSGEB”
Yeni bir işe başlayacak olan girişimcilere destek vermek amacıyla kredi sağlanıyor. Fakat bu krediyi alabilmek belli şartlara tabi bulunuyor. Yeni bir işletme açmaya ve hayallerinizi gerçekleştirmeyi istiyorsanız; KOSGEB kredisinden yararlanabilirsiniz. Kurumun girişimci desteği kredisinden yararlanabilmek için izlemeniz gereken yol şu şekildedir: Kurumun hazırladığı Girişimcilik eğitim programını tamamlamanız ve girişimcilik sertifikanızı almanı gerekir. Girişimci sertifikanızı aldıktan sonra şirket kurma işleminin prosedürlerini tamamlamanız gerekmektedir. Sertifikasız kurulum yapan şirketler KOSGEB desteğinden yararlanamazlar. Ortaklı bir şirket kurduysanız; sizin hissenizin en az %30 olması gerekmektedir.
KOSGEB erkek girişimciler için %60 destek verilirken; kadın girişimciler için ise verilen desteğin oranı %70 oranındadır. Şirketinizin kurulu aşamasında yaptığınız her harcamanın gider olduğunu belirtecek faturalarını mutlaka alın ve bekletin. KOSGEB bu faturalara bakarak destek miktarını belirleyecektir. Bu bedellere KDV dâhil edilmeyecektir. Önce siz şirketiniz için harcamalarınızı yapacaksınız sonra bu yaptığınız harcamaları faturalarınız ile ibraz edeceksiniz. Kurum size bu faturalara bakarak, belirleyeceği oranda 2- 3 ay gibi bir sürede destek ödemesi yapacaktır. Şirkete aldığınız malzemelerden demirbaş olanlarını 3 yıl boyunca satmanız mümkün değildir.
İşletme Sahipleri KOSGEB’e Başvuru Yapabilir Mi?
İşletme sahiplerinin de KOSGEB tarafından hazırlanan desteklenen sektörlerde yer almaları önemlidir. Yasaklar konulmuş sektörler de çalışma yapan ya da desteklenmeyen sektörlerde üretim yapanlar hiç bir destekleme programından faydalanamaz. İşletmenizi KOSGEB desteği ya da kendi imkânlarınız ile kurduysanız başvuru için yapmanız gereken, desteklenen sektörler arasında olmanız ve bu şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu şarlarlar ise;
- Kendi meslek odanıza kayıt olmanız ve meslek odanızın keseneklerini ödeyip, şartlarını uygulayın.
- Devlete SGK ve maliye borcu gibi herhangi bir her hangi bir vergi borcunuz bulunmaması gerekir.
- Eğer bankalardan kredi faiz desteği alacaksanız, kredi sicil notunuz da her hangi bir riskin olmaması gerekir.
Bütün bu şartları yerine gerçekleştirebiliyorsanız başvurunuzu yapabilirsiniz.
Kimler KOSGEB Kredisine Başvurabilir?
- Kurumun bünyesindeki iş kurma danışmanlığı eğitim programını ya da uygulamalı verilen eğitim destek programına katılanlar,
- Kurumca üniversiteler bünyesin de düzenlenen genç girişimci geliştirme programına katılıp, mezuniyet belgesini alanlar,
- İŞGEM çatısında bulunan girişimcilerden 1 yıl içinde işletme kurmuş olan şahıslar faydalanabilmektedir.
KOSGEB Başvuruları Nasıl Yapılır?
Kurumun sağlayacağı desteklerden yararlanmak için izlenmesi gereken birkaç yol vardır. Bunlar;
- Kurum veri tabanına kayıt yaptırmak: Kurumum kurduğu web sitesine girerek. İlk Kayıt linkinin özerine tıklamalı, bütün bilgiler tamamlanıp ve kayıt işlemini tamamlamalısınız.
- KOBİ Beyannamesi Doldurma: İşletmenin KOBİ niteliğini oluşturan şartlara uygun olup olmadığının belirlenebilmesi için bu beyannamenin doldurulması gerekmektedir.
- KOBİ Beyannamesinin Kontrolü: Doldurulan bu beyanname, KOSGEB kurumunun bünyesindeki uzmanlar tarafından kontrol edilir. Sonraki şamada size netice ile ilgili olarak geri dönüş yapılır.
- KOSGEB Desteklerine Başvurmak: Hazırladığınız planlara uygun desteklere KOSGEB uzmanları ile görüşerek başvuru yapabilirsiniz.
KOSGEB’ in Desteklediği Harcama Kalemleri Nelerdir?
- İşletme Kuruluş Desteği: Sicil kaydı masrafları, oda kaydı giderleri, kuruluşa ilişkin noter de çıkan masraflar, zorunlu izin ve ruhsat harcamaları ve danışmanlık ücretleri gibi bir çok kalemleri kapsamakta ve yaklaşık 5000 Liraya kadar hibe verilmektedir.
- Kuruluş Dönemindeki, Makine, Donanım ve Ofis Donanım Desteği: Projenizi gerçekleştirebilmeniz için gereken makinelerin, donanım, ofis donanım ve demirbaşlarının temin edilmesi esnasındaki harcamalar gibi kalemleri kapsar ve yaklaşık 10 bin liraya kadar hibe verilebilir.
- İşletme Tüm Giderleri Desteği: Personelin net ücretleri, elektrik, su, telefon ve internet, ısınma, makinelere ait yakıt harcamaları gibi kalemleri kapsar ve yaklaşık 12 bin liraya kadar hibe verilmektedir.
- Sabit Yatırım Desteği: Bu hibelerin hepsine eğer yetersiz diyorsanız banka garantisi ile geri ödemeli olarak 70 bin liraya kadar kredi alınabilir.
Çok dikkat edilmesi gereken önemli bir konu ise, harcamaların bizzat sizin tarafınızdan yapılması gerekir. Bu demek oluyor ki kurduğunuz şirkete aldığınız herhangi bir malzemenin parasını sizin ödemeniz gerekir. Bu ödemeleriniz için daha sonra faturalarınızla başvurarak, KOSGEB’ ten ödeme talep edebiliyorsunuz. İşletme için kesilmiş hizmet alımı, makine, teçhizat ve donanıma ait faturalar;
- Faturanın ödendiğini belirten banka dekontu
- Yeni Girişimci Desteği İçin Tespit Tutanağı
- Alınan makine ve teçhizatın ikinci el olması durumunda yaşını gösteren belge
- Ödediğiniz miktarların, sizin bulunduğunuz bölgeye sağlanan teşvik desteğine göre %60-%70 oranındaki kısmını geri alabilirsiniz.
KOSGEB Kredisi Hangi Bankalardan Çekilir?
Destek başvurularının sonucunda onay alınması durumunda, aşağıda sayılan bankalardan talep edilen miktarlar alınabilecektir. KOSGEB başvuruları onaylamış olsa bile, bankalar KOSGEB kredisini verip vermeme ve onaylanan kredi tutarını değiştirme konusunda kendi kararlarını kullanma hakkında sahiptirler. KOSGEB kredisi veren bankalar:
- Akbank T.A.Ş.
- Denizbank A.Ş.
- Garanti Bankası A.Ş.
- İş Bankası A.Ş.
- QNB Finansbank A.Ş.
- Halk Bankası
- Vakıflar Bankası T.A.O
- Yapı Kredi Bankası A.Ş.
- KGF
KOSGEB birçok kişiye umut ışığı olmuştur ve birçok kişinin hayallerini gerçekleştirmesine fırsat vermiştir.
Bir önceki yazımız olan Kosgeb Danışmanlık Ücretleri 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.