KOSGEB 1990 yılında kurulmuş bir kurumdur. Ancak KOSGEB son beş yılda çok fazla tanınmış ve aynı zamanda da birçok insan tarafından telaffuz edilmeye başlanmıştır. KOSGEB çok fazla gündemde olmasına rağmen, bilinmeyen de birçok yanı var. Son yıllarda internet üzerinden en çok aranan kelimeler sıralaması KOSGEB nedir kelime girmeye hak kazanmıştır.
KOSGEB Nedir?
KOSGEB Küçük Ölçekli ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının kısaltmasıdır. Bir Devlet kurumudur, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığına bağlı çalışmaktadır. Mesleği, becerisi ve projesi olan insanlara düşük faizli, uzun vadeli ve devlet destekli kredi sağlayarak insanların girişimci hayallerini hayata geçirmelerini sağlıyor. Ancak KOSGEB den kredi almak belli koşullara bağlı. Bu koşulları yerine getiren herkes bu krediden faydalanabiliyor. Peki kosgeb nedir sorunuza cevap verdiğimize göre kimler başvuru yapabilir birde ona bakalım.
KOSGEB’e Kimler Başvurabilir?
KOSGEB’e başvurabilmek için Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı bünyesinde oluşturulan bir sertifika programına katılıp sertifikanızı almanız gerekiyor. Eğitim programına devam etmemiş dolayısıyla sertifikası olmayan kişiler bu başvurudan yararlanamıyorlar. Sertifikanız ile tasarlayıp projelendirdiğiniz şirketinizi kurmanız gerekiyor. Şirketi tek başına değil bir ortakla birlikte kuracaksanız sizin hissenizin en az %30 ve üzerinde olması aranan şartlardan biridir. Bu destek girişiminin en güzel yanlarından biri ise kadın girişimcilere erkeklere oranla daha fazla destek sağlıyor olmasıdır.
Yani erkek girişimciler %60 destek alırken kadın girişimciler %70 destek almaktadırlar. Siz şirketi kurup şirket için yaptığınız tüm harcamaları cebinizden karşılayıp, aldığınız faturaları ibraz ederek bu harcamalar üzerinden destek alacaksınız. Şirket kuruluşundan itibaren en fazla 3-4 ay gibi bir sürede desteğinizi almış olacaksınız. Bir başka önemli nokta şirket için yaptığınız harcamalar içinde özellikle demirbaş olanları 3 yıl elinizde tutmak zorundasınız.
KOSGEB Kurumunun Hedefi Nedir? Ne İşe Yarar?
KOSGEB iş kurmak isteyen, ticari anlamda projeleri olan ancak hayata geçirmek için mali imkânları bulunmayan girişimcilere destek sağlayan bir kurumdur. Hem mali destek hem de eğitimsel destek veriyor. İnsanları iş sahibi yaparak Türkiye ekonomisine de katkıda bulunuyor. KOSGEB aynı zamanda KOBİ projelerine yönelik de eğitim programı, kredi desteği, güç birliği desteği, laboratuvar hizmet desteği gibi bu projelere hem eğitim hem de ekonomik kredi desteği sağlıyor.
KOSGEB’e Nasıl Başvuracaksınız?
KOSGEB eğitim programına katılıp sertifikasını alan girişimciler, öncelikle internetten kurumun web sitesine girip kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Girişimci, işletmesinin ve hayata geçireceği projelerinin uygun olup olmadığının tespiti için bir beyanname hazırlaması gerekiyor. Beyannamenin doldurulup teslim edilmesinin ardından uygun olup olmadığı tespit ediliyor ve girişimciye konu ile ilgili olumlu ya da olumsuz durum bilgisi veriliyor.
KOSGEB Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarıyor?
İş yeri kurmak, projelerini hayata geçirmek isteyen herkesin katılabileceği bir kurum olan KOSGEB kadın, erkek, emekli, meslek sahibi, üretici, engelli VS. her kesimden insanların başvuracağı bir girişimcilik kurumu. Girişimciliğini hayata geçirmek isteyen kişilerin öncelikle ve mutlaka yapması gereken şey KOSGEB girişimcilik sertifikası almak. Birçok kurum girişimcilik sertifikası eğitimi vermektedir. Bunlar; İŞ KUR, İlçe Belediyeleri, Meslek odaları ve üniversitelerde verilmektedir. Bu kurumlardan herhangi birine başvurarak girişimcilik eğitim sertifika programına katılmanız ve girişimcilik sertifikanızı almanız gerekmektedir. Girişimcilik eğitim sertifika programları uygulamalı olarak verilmektedir. Toplam eğitim süresi 60 saattir ve bu eğitim programı ücretsizdir. Artık hepimizin en çok merak ettiği konu olan KOSGEB nedir birazda olsa anlaşılmış duruma gelmiştir.
Girişimci adayları bu eğitim programı süresince iş fikirleri ve iş fikirlerinin geliştirilmesi, yaratıcılık ve yaratıcılığın geliştirilmesi konusunda eğitim alırlar. Kuracakları iş için finansal devamlılığın nasıl sağlanacağı, Pazar araştırmaları planları, üretim planları gibi girişimcilerin kendilerini ve işlerini geliştirmeye yardımcı eğitimler verilmektedir. Bunun yanında uygulamalı pratik çalışmalar, atölye çalışmaları ve hayata geçirmek istedikleri projenin sunumunun nasıl yapılması gerektiği gibi önemli konularda eğitim almaktadırlar. Eğitim programına devam zorunluluğu yok ancak devam etmeyen girişimciler program sonundaki testte sıkıntı yaşamamaları için devam etmek gereklidir.
18 yaşını doldurmuş herkes bu programa kayıt yaptırabilir. Eğitim programına başlamadan kurum tarafından size yapmak istediğiniz işle ilgili ne kadar yeterli ve yetenekli olduğunuz küçük bir testle tespit edilir. Bu test zorunludur ve bu test sonucunda başarı göstermiş olmanız gerekmektedir. Bu ön mülakat ardından kayıtınız yapılır ve eğitime başlarsınız. Bu eğitimi başarılı bir biçimde tamamlayıp girişimci sertifikanızı alırsınız. Bu sertifikayı dilediğiniz zaman kullanabilme hakkına sahipsiniz. Belirli bir kullanım süresi yoktur. Sertifikanızı aldıktan sonra hayata geçirmek istediğiniz projenizi KOSGEB uzmanlarına sunarak iş kurma girişiminizi başlatmış olursunuz ve kuracağınız işle ilgili tüm bankalardan faizsiz kredi ve devletten iş yeri hibesi alabilirsiniz. Şayet kurulu bir işiniz varsa ve KOBİ iseniz sizde devlet destek kredisi alabilirsiniz.
KOSGEP Kredisi Veren Bankalar ve Şartları Nelerdir?
KOSGEP kredisi Şubat 2017 tarihinden itibaren başvurular başlamıştır. Bu bankalar, Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye Halk Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Denizbank, Türkiye İş Bankası ve Finansbank’ın bütün şubeleri KOSGEP kredisi vermektedir. Bu bankalardan kredi alabilmek için KOBİ olmak ve ticari kredi alabilecek durumda olmak öncelikle gerekmektedir. Yani, KOBİ olup o güne kadar herhangi bir bankayla çalışmayanlar faizsiz devlet destekli kredi alamazlar. Bankaya beyanname vermeyen, herhangi bir işletmeci kredi alamayacaktır. Çünkü KOSGEP sizin aldığınız kredinin faizini ödeyecek durumda olmanız, anaparayı sizin ödemeniz gerekmektedir. Dolayısıyla sizin alacağınız krediyi ödeyebilecek bir işiniz olduğunun belgelenmesi gerekmektedir.
Yani 100.000 TL kredi talebinde bulunmuşsanız bunun 30.000 TL sini ödemiyor, 70.000 TL sini bankaya ödemeniz gerekiyor. İşletmeniz için alacağınız KOSGEB işletme desteğinin 30.000 TL kısmının 3000 TL si, şirket kuruluşu için gerekli evrak için, ruhsat çıkarma, noter masrafları, sicil kaydı gibi masraflarda harcayabileceğiniz üst limittir. 15.000 TL si maksimum bir yıl içinde almak koşuluyla, makine, ofis ve şirkette kullanılacak demirbaşlar için harcayabileceğiniz üst limittir. 12.000 TL de işletme giderleri olarak bir yıl ödenecek olan aylık 1000 TL üst limittir. Bu işletme giderleri, elektrik, su, ısınma, telefon ve kullanılan demirbaşlar eğer bir yakıtla çalışıyorsa onların yakıt giderleri işletme kuruluş desteği kapsamına girmektedir. Geri ödenecek olan 70.000 TL ise işletme desteğinin alındığı tarihten başlamak üzere 24 ay boyunca ödenecek üst limittir.
Son yıllarda kavram olarak da ilgi odağı haline gelen KOSGEP üretime dönüştürülebilecek yetenek sahibi, en son teknolojik gelişmeler konusunda yetenekli, yaratıcı ve hayallerini gerçekleştirmek isteyen insanlar için bir şanstır. Daha çok da yeni yaratıcı fikirlere yer veren örneğin marka yaratmak, yurt içi ve yurt dışında showroomlar açmak, bilişim, teknolojik pazarlama, marketing, yazılım VS gibi girişimcilere yardımcı olan KOSGEP bununla hem insanların iş kurmalarına sebep olmuş hem de Türkiye ekonomisine katkı ve yeni girişimciler kazandırmış bir kurumdur. Tanıtım videomuzu izleyerek kosgeb nedir, kimler başvuru yapabilir daha kolay anlayabilirsiniz.
Dünya Bankası ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının ortaklaşa gerçekleştirdikleri bu destekleme ile birçok insan iş kurdu iş sahibi oldu ve işletmeci oldu. Ülkemizde çok sayıda yetenekli ev kadınları, sanatçılar, zanaatkâr insanların birçoğu ekonomik koşullarından dolayı kendiişlerini kuramamaktadırlar. Destek kredisi alıp işinde çok başarılı olan özellikle kadınlar gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkartarak kendi iş yerleriyle büyük bir özgüvene kavuşmuşlardır.
KOSGEB Tanıtım
Bir önceki yazımız olan Kosgeb Danışmanlık Ücretleri 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
View Comments (5)
Açıklayıcı olmuş, artık tam olarak anlamış oldum teşekkurler
Teşekkurler Erdem Bey
Ornekler cok iyi olmus bence ve videolar kosgeb hakkinda istedigim bilgiyi sonunda aldim
Teşekkur Ederiz Mehmet Ali Bey
Merhaba, kosgeb reklamlarinda sertifika alin sonrada paranizi alin ve isinizi kurun gibi seyler yer aliyor. Geleneksek girisimcilik sertifikasi almak icin online olarak yazildim sinavlarinida online olarak verdim 2 sinavim kaldi onlarida verince sertifika alacagim ama bundan sonrasi nasil olcak. Önce kendimmi para harcayagim is yeri kuracagim,yoksa once parami alip sonrasindami is kuracagim. Iş:ikinci el oto galeri