Kosgeb Projesi Nasıl Hazırlanır?
Birçok büyük ve küçük işletmenin kendini geliştirmesi, büyümeye doğru giden yolda maddi yardım imkânı bulması, girişimci ruhunu ön planda tutan insanların elinde imkânı yok iken, hayallerini gerçekleştirebilme fırsatı sunan Kosgeb projesi büyük fırsatlar sunan bir proje olmaktadır. Türkiye şartlarında çeşitli yollar ve yöntemlerle ekonomik gücünü arttırmayı planlayan işletmelere büyük ölçüde yardım imkânı sağlamaktadır.
Kullanılan yardıma ve kişilerin donanımına bulundukları durum ve plan ölçeğine bağlı olarak bedel karşılıklı veya beden karşılığı almadan yardım yapan bir kuruluş olmaktadır. Kurumların ve kuruluşların büyük adım atmaları doğrultusunda yardım sağlamak için belirli şartlara uygun olması istenmektedir. Yeterli sermaye bulamayan, elinde imkânlar bulunmayan işletmelere, belirlenen sermayeyi sağlamakla hizmet vermektedir.
Kosgeb Projesi İçin Gerekli Olan Şartların İşletmelerde Var Olması Gerekmektedir
Girişimcilerin topluma faydalı işletme hizmetleri verebilmeleri açısından elinde maddi imkânlar bulunmayan girişimcilere, kredi çekmekte zorlanan iş yeri sahibi olamayan girişimci adaylarına, hayallerini gerçekleştirme imkânı sağlamaktadır. Projelerin gerçekleştiği yardım kapsamına hibe projesi adı verilmektedir. Yararlanmak için belli sertifika sahibi olma ve belirli eğitimlerden geçerek bazı kurallara tabi olması gerekmektedir.
Girişimci ruhu olan kişilerin tam donanımlı özelliklerini bir işleme kurarak halka faydalı şekilde sunabilme imkânı vermektedir. Birçok alan altında toplanan sektör ve birbirinden farklı binlerce değişik iş alanında yararlanmak mümkün olmaktadır. Kısaltılarak ifade edilen adını Küçük Ve Ortak Ölçekli Sanayiyi Geliştirme Ve Destekleme İdaresi Başkanlığından alan Kosgeb projesi, Kobi destek programı altında yürütülmektedir. Yeni işletmelerin açılması açısından ve faydalı olabilecek birçok eğitim almış kişilerin sektördeki, maddi olanaksızlıklardan dolayı girişimci olmaya imkânı olmadığı durumlarda Kosgeb projesi devreye girmektedir.
Kosgeb Desteği Almak İsteyen Kuruluşların Var Olan İmkânları
İş hayatına yeni başlayacak girişimcilerden, büyük ya da küçük işletme sahibi olup hizmet alanını genişletmek isteyen girişim ruhlu işletmelerden birçok kurum ve kuruluşlar hibe ve iş geliştirme projesinden yararlanabilmektedir. İşletme açma düşüncesi içerisinde olan herkes Kosgeb projesi desteğine başvurabilme hakkına sahip olmaktadır. Kosgeb’in girişimci destek projesinden faydalanabilmek için olması gereken şartlar; Kosgeb tarafından yürütülen girişimcilik eğitimini tamamlayarak belirli sertifikaya sahip olmak gerekmektedir. Sertifika temini sağlandıktan hemen sonra oluşan şirket kurma işlemlerinin gerçekleşmesi gerekmektedir.
Erkek girişimcilerin destek oranları kadın girişimcilere oranla daha az destek sağlanmaktadır. Şirket ve kurulumu gerçekleşen her işletmenin yaptığı harcamaların mutlaka gider tespitini ispat eden fatura ile belgelendirilmesi gerekmektedir. Kosgeb bünyesinde faturalandırılan giderlerin boyutuna göre destek oranı belirlenmektedir. Uygulanacak destek, faturaların katma değer vergisi oranları dikkate alınmadan asıl bedelleri ile belirlenmektedir. Bu doğrultuda gerçekleşen, faturalandırılarak alınan ve Kosgeb tarafından ödemesi gerçekleştirilen her ürün, demirbaş olarak belirlenerek 3 yıl satılamaz olmaktadır. Kosgeb desteğinden faydalanmak için sertifika alımı sonrasında proje hazırlanması ve sunulması gerekmektedir.
Kosgeb Desteğinden Faydalanmak İçin Hazırlanan Kosgeb Projesi Nedir?
Kosgeb desteğinden yararlanabilmek isteyen tüm girişimci adaylarının mutlaka kurum tarafından onaylanmış bir iş planı olması gerekmektedir. Girişim desteğinden faydalanmak isteyen kişiler, iş planı projesi sunumu sonrasında onay alınmama durumu söz konusu olduğu zaman veya iş planı sunmadıkları durumda destek projesinden faydalanamazlar. Yeni iş yeri açma planı olan, girişim desteği almak isteyen kişilerin mutlaka onaydan geçebilecek kadar net ve kaliteli proje sunumu gerçekleştirmeleri gerekmektedir. İş planının onaylanması için gerekli olan kaliteli içeriklerin hazırlanması için Kosgeb eğitimlerinde yeterli destek ve yardımlar sağlanmaktadır. Destek projesinden faydalanmak isteyen her birey Uygulamalı girişimcilik eğitimi aşamasından geçmeli ve sertifika almaya hak kazanmaları gerekmektedir. Sağlıklı proje hazırlanması ve onaydan geçmesi için gerekli olan uygulamalı girişimcilik eğitimleri tamamen ücretsiz olarak verilmektedir.
Sağlıklı Kosgeb Projesi Hazırlama Aşamaları
Kosgeb veri tabanına uygun olarak görülen iş projeleri kayıt altına alınmış olmaktadır. Kobi girişimcileri, isteğe bağlı olarak veri tabanına kayıtlı olan örnek proje sunumlarından faydalanabilmektedir. Kayıtlı proje örnekleri üzerinde değişiklik yapılabilir veya sunum eklenebilir durumda olmaktadır. Hazırlanan projelere pek çok sayıda farklı ana bölüm içeriği olarak sunulmaktadır. İlk olarak genel bilgilerin oluşturulması gerekmektedir. İçeriğinde; Kurulmasında destek talebinde bulunulan işletmenin faaliyet konusu, ortak söz konusu olduğunda ortakların tam olarak tanıtılması, kurulum süresi ve olması gereken donanımların tam açıklaması belirtilmesi gerekmektedir.
İkinci olarak pazar bilgileri ve plan sunumları; Destek uygulanılacak sektörün tam anlamı ile geniş ölçekli ele alınarak pazar payı içerisinde göstermiş olduğu kitle talepleri önemli unsur olmaktadır. Ulaşılabilirlik durumu, müşterilerin talep edilebilir potansiyeli ve bütün ince detayları ele alınarak, net, kısa ve belirli cümleler ile açıklayıcı olarak sunulması gerekmektedir. Üçüncü seçenek olarak Üretim kısmı içerisindeki planlamalar; Destek gerçekleştirilmesi istenen kuruluş için üretim kodu ve hizmet alanındaki iş akışını tam anlamı ile girilmesi gereken, detaylı açıklamaların yer aldığı liste olmaktadır.
Dördüncü olarak istenen finansal durumun açıklandığı plan olmaktadır; Kuruluşun gerçekleştiği andan itibaren, maliyetlerinin en ince detaylara varana kadar listelenmesi, kar edilecek dönemin tahmin olarak belirlenerek planlı bir finansal plan oluşturulması istenilmektedir. Beşinci Yönetim ve gidişat yönetme planı; Destekten faydalanacak olan işletme içerisinde personel görev dağılımının planlaması, yönetimin işletme sorumlusunun belirlenmesi, sahip olunan sertifikalara göre görev dağılımlarına uygun belirlenmesi, meslek üzerine ilgili olan hangi sertifika ve eğitime sahip olunmuş ise o sertifikaların tamamının belgelenmesi istenilmektedir. Son olarak Kosgeb tarafından sağlanacak desteğin plan ve projeler dâhilinde istenen, destek talebi; Girişimcilik destek projesi dahilinde olarak maddi imkânlar donanımında iyi bir işletme sahibi olmak için gereken, bütün maddi giderlerin boyutunun talep edilmesi için listelenen belge olmaktadır.
Kosgeb projesi hazırlamak için girişimciler kendi hayallerini ve umutlarını kullanabilirler. Çeşitli destek projesi hazırlama için danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Kişiler içinden çıkılamaz durumda kararsızlık yaşadıkları zamanlarda, bu kurum ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. Kosgeb girişimi adı altında bu hizmet projelerinden en iyi sonucu alabilmek için kişiler öncelikle aldıkları ücretsiz eğitimlerden yola çıkarak, açıklayıcı ve hayallerini mantıkları ile birleştirici olarak çok kaliteli içerikli proje sunumları hazırlayabilirler. Son yıllarda danışmanlık hizmeti almadan kendi düşünceleri ve beklentileri doğrultusunda kişiler tarafından hazırlanan projelere birçok alanda onay verilmiş bulunmaktadır. Hazır proje desteklerinden faydalanabilmek için internet veri tabanlarına yüklü ve kayıtlı bulunan proje örneklerinden yola çıkarak hazırlayabilirler.
İş planlarının kabul edilmesi durumundan sonraki aşama; Destek unsurlarının uygulanma işlemleri başlamaktadır. Birbirinden farklı geri ödeme planları ve belirli ödeme seçenekleri ile karşılıksız destek ve ödeme planlı olarak verilen belirli sınırdaki destek ücretleri bulunmaktadır. İş kurma hedefinde ilerleyen kişiler ve büyüme amacı içerisinde olan kuruluşlar için, son derece büyük bir fırsat olmaktadır. Kariyerini mesleği doğrultusunda ilerletmek, kendine özel bir işletme kurma şansına tabi olmak isteyen her kişi tarafından başvuru sonrası değerlendirme söz konusu olmaktadır.
Alınan eğitimler sonrasında kusursuz ve ayrıntılı açıklayıcı bir proje hazırlanması sonrasında destek projesinden yararlanılabilmektedir. 70 saatlik eğitim tamamlandıktan sonra, Kosgeb desteği almak isteyenlerin sertifika almaya hak kazanmış olmaları gerekmektedir. Proje sunumu gerçekleştirebilmek için sertifika almaları ön şartlardan biri olmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Kosgeb Danışmanlık Ücretleri 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
laminant parke döşeme şovrumu açmak istiyorum destek alabilirmiyim.
Alabilirsiniz Evet.!