Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

KOSGEB Proje Örnekleri 2020 Analizli Sistem

20.01.2020
2.141

KOSGEB Proje Örnekleri

KOSGEB için proje örnekleri hakkında birçok yazı bulunmaktadır. KOSGEB’den destek almak isteyen girişimcilerin, başvururken bir projeyle ya da bir diğer anlatımla iş planını oluşturmuş bir şekilde gitmelidir. Bu iş planı nasıl oluşturulur öncelikle onu size anlatacağız. Ama iş planına girmeden önce yapmanız gereken önemli bir detaydan bahsedeceğiz.

SWOT Analizi:

SWOT analizi işletmenizin karşılaşabileceği durumlara karşı sizi hazırlar ve sizin duruşunuzu belirler. SWOT analizi nedir? SWOT analizi kuracağınız işletmenin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsatları ve tehditlerini belirlemenize yardımcı olur. İş planı oluştururken işletmenize ait bir SWOT analizi yapmayı unutmayın. Bu analizin alt birimlerini inceleyelim:

  • İşletmenizin Güçlü Yönleri: İşletmenizi benzer işletmelerden ayıran özellikler nelerdir? Örneğin bir tur acentesi açıyorsunuz. Uzakdoğulu müşterilere hitap edeceksiniz. O zaman sizin acentenizin Nevşehir’de olması, Uzakdoğu dillerine hakim birden fazla rehberinizin olması ve onların aynı zamanda Uzakdoğu hakkında çok bilgili olması işletmenizin güçlü yönüdür.
  • İşletmenizin Zayıf Yönleri: İşletmenizin benzer işletmelere kıyasla zayıf olan yönleri nelerdir onları belirtmelisiniz. Örneğin üst düzey müşterilere hitap etmek istiyorsunuz ama işletmenizin altında otoparkınız yok ya da işletmeniz işlek bir yerde değil.
  • Fırsatlar: İşletmenizin ilerideki dönemlerde ilerlemesini sağlayacak fırsatlar hakkında bilgi vermelisiniz.
  • Tehditler: İşletmenizin ilerde karşılaşabileceği sorunlar ve rekabet edeceğiniz şirketler hakkında bilgi vermelisiniz.

Bu analizi yaptıktan sonra iş planımızı oluşturabiliriz.

İş Planı:

Öncelikle KOSGEB’in kendi sitesinde her zaman KOSGEB proje başvuru formu örneği ile KOSGEB iş planı örneği yayınladığını belirtelim. Ve bir hatırlatma daha yapalım KOSGEB proje örnekleri 2020 için proje örneği bakınırken girişimcilik sertifikanızı almayı unutmayınız. 2018 ile beraber KOSGEB işletme kurulmadan önce sertifikanızı almanızı istemektedir. Bunu hatırlattıktan sonra iş planı aşamalarına geçebiliriz. İlk olarak girişimci ismi, işletme ismi ve türü yazılır. Sonra plana şu sırayla devam edilecektir:

  • Genel Bilgiler: Bu kısımda Girişimci hakkında, işletme faaliyeti hakkında ve iş kurma süreci hakkında bilgiler verilecek.
  • Girişimcinin / Ortakların ve İşletmenin Özellikleri: Girişimci ve varsa ortakları hakkında bir bilgi tablosu oluşturulur. Neden bu iş fikrini seçtiği yazılır. İşletmenin misyonu ve vizyonu hakkında bilgi verildikten sonra kısa vadeli ile uzun vadeli hedefler yazılır. Hedefleri yazarken gerçekçi olmalı ve net bilgiler vermelisiniz.
  • Pazar Bilgileri ve Pazarlama Planları: Burada pazarın Türkiye’deki payı ve sizin pazardaki payınız hakkında bilgi verilir. Ve yukarıda bahsettiğimiz SWOT analizine bağlı öğeler anlatılır. Fırsatlar, tehditler vb. hakkında bilgi verilir. Ürün ve hizmetler ayrıntılı bir şekilde tanıtılır. Müşteri potansiyelinizi anlatıp müşterilere ulaşma kanallarınızı belirtirsiniz.
  • Üretim Planı: Nace kodunuz hakkında bilgi verip üretime geçerken kullanacağınız yöntemleri bir akış şeması oluşturarak açıklarsınız. Hukuki gereksinimlerinizi de ekleyeceksiniz. Nace kodunuzu KOSGEB sitesinden öğrenebilirsiniz. Nace kodu sizin firmanızın sektörünü gösterecektir. Nace kodunuzu ararken eğer listede işletmenizin ait olduğu sektörü göremezseniz bu KOSGEB’in sizin işletmeniz ile benzer olan işletmeleri desteklemediği anlamına gelmektedir.
  • Yönetim Planı: Organizasyon durumlarınız hakkında bilgi vereceksiniz. Görev alacak insanlar hakkında bilgi vereceksiniz. Bu görevlilerin çalışacağı işletmeye uygun olup olmadığını gösterecek bilgiler vermelisiniz.
  • Finansal Plan: Burada yaptığınız araştırmaya göre işletmeyi kurarken kullanacağınız miktarı yani giderlerinizi belirtecekseniz ve hedeflenen gelir hakkında bilgi vereceksiniz. Giderlerinizi tek tek belirtmeniz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, ofis giderleri dediğinizde alacağınız sandalyenin, bilgisayarın, masanın ve diğerlerinin fiyatları tek tek belirtilmelidir. Hedeflenen gelirde lütfen gerçekçi olunuz. Ve ispatlarıyla gösteriniz. Örneğin: Bir imalat işletmesi kuruyorsunuz. O işletmenin hazır müşterilerinden kazanacağınız miktarı hesaplayınız. Ve olası müşterileri de hesaba katınız. Bunlara uygun olarak ne kadar büyüme ve kâr oranlarınız hakkında bilgi veriniz.
  • KOSGEB’de Talep Edilen Destekler: Burada gider türleriniz ile tahmini ödenmesi gereken miktarı yani KOSGEB’den talep ettiğini miktarları yazacaksınız.

KOSGEB içi hazırlanmış proje örneklerine de baktığınız zaman iş planının oldukça detaylı olduğunu göreceksiniz. Sizin de ayrıntılı bir plan oluşturmanız gerekmektedir. Bu plan sizin aklınızdaki projenin KOSGEB’e göstergesi olacaktır. KOSGEB bu iş planına bakarak girişimci ve işletme hakkında fikir sahibi olup destekleme konusundaki kararını verecektir. Ayrıca KOSGEB proje örnekleri veya projenin kendisini hazırlayan yerler bulunduğunu da ekleyelim. Belli bir miktar ücret karşılığında iş planınızı hazırlatabiliyorsunuz.

KOSGEB Proje Destek Süreci:

Siz KOSGEB için hazırlanmış olan proje örneklerine bakarken bir de KOSGEB proje destek süreci hakkında bilgi verelim.

  1. Girişimcilik eğitimi almalısınız. Eğitimi KOSGEB, İşkur, belediler, sanayi veya esnaf odaları vb. yerlerden ücretsiz olarak alabilirsiniz. Eğer bu konuyla alakalı eğitim gördüyseniz (Meslek lisesi, Meslek Yüksekokulu vb.) o eğitimi gördüğünüzü bildirirseniz girişimcilik sertifikası alabilirsiniz.
  2. Yeni girişimci başvurusu yapmalısınız. İnternet üzerinden doldurduğunuz bir başvuru formu ve yukarıda anlatmış olduğumu iş planınız ile başvuru yapıyorsunuz. Başvuru sonucu üç şekilde olabilir. Kabul edilebilir, revizyon istenebilir yani kurulun uygun gördüğü tarihe kadar belgelerinizde düzeltme ve düzenlemeler yapmalısınız ya da reddedilebilir.
  3. İşletmenin kurulması ve destek süreci başlar. KOSGEB veri tabanına üye olunur. Gelir, gider, taahhüt ve geri ödeme hakkındaki belgeler düzenlenerek teslim edilir.

KOSGEB destekleri için örnek projeler arasında en çok kullanılanlar cafe, restoran, tekstil firması ve mağazalardır. Eğer sizin de açmayı düşündüğünüz işletme türü bunlara benziyor ise gördüğünüz örnek projelerden daha ayrıntılı bir proje hazırlamanız gerektiğini unutmayınız.

Bir önceki yazımız olan Kosgeb Danışmanlık Ücretleri 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar
  1. Kemal dedi ki:

    Bilgiler icin tesekkur ederim gercekten yararli olmus kosgeb herkesin merak ettigi bir konu

    1. admin dedi ki:

      İlginiz İçin Teşekkur Ederiz Kemal Bey

  2. Fatih dedi ki:

    Cok guzel bir makale parmaklarina saglik

    1. admin dedi ki:

      Teşekkur Ederiz Fatih Bey İlginiz İçin.

  3. CEMAL GÜNER dedi ki:

    Yaptığınız projeleri çok faydalı buluyorum çalışmalarınızı devamı dilerim.

    1. admin dedi ki:

      Teşekkur Ederiz Cemal Bey Kosgeb Bilgileri ile Yararlı olabiliyorsak Ne Mutlu Bizlere